Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, η παγκόσμια αγορά βιώνει σημαντικές ελλείψεις σε ημιαγωγούς με τις βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων και καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών να επηρεάζονται χειρότερα από όλες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ «βλέπει» ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και για την υπόλοιπη διάρκεια του 2021, με την κατάσταση να φτάνει στο χειρότερο σημείο της κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου, πριν αρχίσει να βελτιώνεται.

Στην πραγματικότητα ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει η τροφοδοσία της αγοράς να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα πριν το 2023. «Δεν αναμένω η βιομηχανία κατασκευής μικροτσίπ να επιστρέψει σε υγιή επίπεδα τροφοδοσίας της ζήτησης, μέχρι το 2023. Για μια ποικιλία βιομηχανιών, νομίζω ότι θα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκέλσινγκερ.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ο χρόνος από τη στιγμή που θα κατατεθεί μία παραγγελία ημιαγωγών μέχρι την παράδοση ήταν 17 εβδομάδες τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο αναμονής, σύμφωνα με την Susquehanna Financial από το 2017, ενώ μόλις την περασμένη χρονιά η περίοδος αναμονής ήταν 12,53 εβδομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με εταιρείες όπως οι Apple, Qualcomm, MediaTek και πολλούς άλλους, η Intel διαθέτει τα δικά της εργοστάσια παραγωγής. Οι προαναφερθείσες εταιρείες σχεδιάζουν μεν τα μικροτσίπ αλλά χωρίς να διαθέτουν οι ίδιες εγκαταστάσεις παραγωγής και τοποθετούν παραγγελίες σε εταιρείες που αναλαμβάνουν το σχετικό έργο. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάληψης τέτοιων συμβολαίων είναι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Σύμφωνα με τον Γκέλσινγκερ, χάρη στα εργοστάσια που διαθέτει η Intel είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της αγοράς, σε σχέση με εταιρείες που επιλέγουν την εξωτερική ανάθεση σε άλλα εργοστάσια. Γενικότερα, ο Γκέλσινγκερ θεωρεί ότι η απαίτηση για επεξεργαστές θα παραμείνει υψηλή τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω της αναμενόμενης αυξανόμενης ζήτησης για τηλέφωνα τεχνολογίας 5G, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πάντως δεν μοιράζονται όλα τα στελέχη της βιομηχανίας την αισιοδοξία του Γκέλσινγκερ. Αρκετοί, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Broadcom, Χοκ Ταν, θεωρούν ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να «αντέξει» αύξηση μεγαλύτερη του 5% σε ετήσια βάση. Αν και η Broadcom είχε αύξηση 15% στα έσοδά της, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο Ταν υποστηρίζει ότι η παραγωγή επεξεργαστών είναι μία ώριμη βιομηχανία και θα επιστρέψει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν αρνείται τη σημαντικότητα των μικροτσίπ στην παγκόσμια οικονομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν την κούρσα σε πωλήσεις και σχεδιασμό μικροτσίπ αν και στον τομέα της παραγωγής ηγούνται η ταϊβανέζικη TSMC και η κορεατική Samsung. Η TSMC θέλοντας να διατηρήσει τα συγκεκριμένα σκήπτρα έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός τουλάχιστον νέου εργοστασίου στην Αριζόνα το αργότερο μέχρι το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI