Οι ισχυρές προσλήψεις σε εστιατόρια και μπαρ, τοπικά δημόσια σχολεία και λιναικό εμπόριο, ήταν αυτές που διαμορφώσαν εν πολλοίς τη θετική εικόνα για την αμερικανική αγορά εργασίας, με τις 850.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2021.
Οι προσλήψεις σε αυτούς κλάδους υποδηλώνει περαιτέρω μια ακμάζουσα ανάκαμψη για εκείνους τους εργοδότες που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 καθώς οι Αμερικανοί σπεύδουν να επιστρέψουν σε εσωτερικούς χώρους φαγητού και αγορών.
Το CNBC μελέτησε τις καθαρές αλλαγές ανά βιομηχανία για τις θέσεις εργασίας του Ιουνίου βάσει δεδομένων που περιέχονται στην έκθεση απασχόλησης της κυβέρνησης.
Ο τομέας αναψυχής και φιλοξενίας ήταν ο ηγέτης στην αγορά με 343.000 νέες θέσεις που προστέθηκαν τον Ιούνιο καθώς τα εστιατόρια προσέλαβαν μάγειρες, μπάρμαν και προσωπικό. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση του τομέα το 2021.
Πρόκειται για τον κλάδο που είδε τις περισσότερες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάνοντας περίπου το ήμισυ του συνολικού εργατικού δυναμικού της μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020.
Σήμερα έχει ανακτήσει περίπου το 73% αυτών των απωλειών.
Η θέση Νο 2 για τον Ιούνιο ήταν η κυβερνητική απασχόληση, καθώς οι τοπικές σχολικές μονάδες προσέλαβαν δασκάλους, οδηγούς λεωφορείων και άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό για την προετοιμασία της επιστροφής των μαθητών το φθινόπωρο.
Το λιανικό εμπόριο σημείωσε έναν ισχυρό μήνα τον Ιούνιο καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν σε εσωτερικές αγορές σε καταστήματα ένδυσης, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους που είχαν κλείσει προηγουμένως. Η καθαρή προσθήκη 67.100 θέσεων εργασίας αντιπροσωπεύει τον καλύτερο αριθμό του κλάδου από τον Οκτώβριο, όταν ο κλάδος προσέλαβε 106.500 πριν από την περίοδο των διακοπών.
Κατά τη διάρκεια του μήνα, τα καταστήματα αξεσουάρ ένδυσης και ένδυσης πρόσθεσαν 28.000 θέσεις, τα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων σε 25.000 και οι έμποροι αυτοκινήτων 8.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 850.000 θέσεις εργασίας στον Ιούνιο και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,9%.
Ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 51.000 στους 364.000, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια της πανδημίας.
Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 3,6%.
Ιστορική πρόοδος
«Ιστορική πρόοδο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το γεγονός ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες αναμενόταν, μολονότι η αγορά εργασίας δεν έχει επανέλθει ακόμη σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από την πανδημία της Covid-19 και η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει σκληρά τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους.
«Η οικονομία μας καταγράφει ιστορική πρόοδο, βγαίνοντας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων εκατό ετών», είπε ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι «άμεση συνέπεια» της πολιτικής που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος για την ανάκαμψη. «Είναι σαφές ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», συνέχισε, επισημαίνοντας επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναθεώρησαν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 850.000 νέες θέσεις, αντί για 680.000 που ήταν η εκτίμηση. Αν και τα στοιχεία είναι καλύτερα σε σύγκριση με τον Μάιο (559.000), σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία στις ΗΠΑ, λείπουν ακόμη 6,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 5,9% (+0,1) και ο αριθμός των ανέργων παραμένει στα 9,5 εκατομμύρια.
Η ανεργία πλήττει κυρίως τους Αφροαμερικανούς (9,2%) και τους ισπανόφωνους (7,4%). Στους λευκούς το ποσοστό φτάνει μόνο το 5,2% και στα άτομα ασιατικής καταγωγής το 5,8%.
Ο Μπάιντεν επέμεινε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές και σε άλλους τομείς ώστε να συνεχιστεί αυτή η οικονομική πρόοδος.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο