Και όμως οι εκτιμήσεις των ειδημόνων της αγοράς επιμένουν ότι η βιομηχανία μπορεί και να κάνει τη διαφορά αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, υπάρχει η αισιόδοξη προοπτική το ποσοστό της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 11 % να φθάσει γρήγορα στο 15 %, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

————————–

Το Ελληνικό αλλά και τα έργα του Μετρό (γραμμή 4), της Εγνατίας Οδού, του ΒΟΑΚ και άλλων μεγάλων οδικών αξόνων κλπ θα έρθουν να βοηθήσουν στην αύξηση της δραστηριότητας, του τζίρου και των κερδών μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων. Ήδη, το focus γίνεται στις τσιμεντοβιομηχανίες και στις βιομηχανίες αλουμινίου κλπ.

————————–

Σύμφωνα με επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους την μερίδα των χρηματοδοτήσεων – μέσω δανείων από τις τράπεζες-  από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει ο τομέας της ενέργειας. Την ίδια ώρα που δεν θα είναι καθόλου έκπληξη οι επενδύσεις που θα έρθουν από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες των παραφαρμακευτικών προϊόντων ( είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας).

————————-

Το Υπερταμείο σχεδιάζει να είναι πιο ενεργός μέτοχος στις εταιρείες του, να ασχολείται συστηματικά με αυτές, να συντελεί στην επίλυση των προβλημάτων τους σε συνεργασία με τις Διοικήσεις τους, δηλώνει ο επικεφαλής του Γρηγόρης Δημητριάδης. Μάλιστα, όπως γίνεται φανερό,  το νέο στρατηγικό του σχέδιο που θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα, θα έχει το πλάνο για την  αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ακίνητης περιουσίας από τις θυγατρικές του. Η δύναμη στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου είναι η  ΕΤΑΔ, η οποία έχει το μεγαλύτερο τμήμα του Real Estate του χαρτοφυλακίου, ενώ υπάρχουν και άλλες εταιρείες όπως η ΓΑΙΑΟΣΕ με το Θριάσιο και το Στρατόπεδο Γκόνου. Έτσι, ως μητρική εταιρεία τους, το Υπερταμείο θέλει να προσεγγίσει τη στρατηγική για την ακίνητη περιουσία της χώρας μέσα από μία 360 προοπτική, ώστε να εξεταστούν οι συνέργειες που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των θυγατρικών και αυτό με τη σειρά του συνδέεται και με το κομμάτι των επενδύσεων στον τουρισμό, καθώς πολλά από αυτά τα ακίνητα είναι τουριστικά, αλλά και με επενδύσεις σε βασικές υποδομές.

————————-

Τα πράσινα ομόλογα κάνουν την εμφάνιση τους και στο χώρο του real estate. Το πρώτο εξ αυτών – που ανοίγει και τον χορό- έχει εκδότη την Prodea, την εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη επενδύσεων.  Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την έκδοση «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου ποσού μέχρι τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 250 εκατομμύρια ευρώ  με διάρκεια 7 έτη.  Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και στη συνέχεια, θα γίνει εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εκείνο που χρειάζεται να «κρατηθεί» είναι το που θα αξιοποιηθούν τα νέα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν μια σειρά αειφόρων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς και η αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται με ακίνητο το οποίο έχει αναπτυχθεί με βάση τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του Green Bond Framework που έχει εκπονήσει η Εταιρεία επί τη βάσει των Green Bond Principles του οργανισμούInternational Capital Market Association -ICMA, έκδοση Ιουνίου 2018 και εντός του πλαισίου που διαγράφει το άρθρο 22 του Ν. 2778/1999, ως εκάστοτε ισχύει.

Σύμφωνα με εταιρική παρουσίαση της ίδιας της εταιρείας «Η Prodea Investments είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με ενεργητικό άνω των €2,4 δις, η Prodea  δραστηριοποιείται σε επενδύσεις σε ακίνητα και διοικείται από στελέχη με σημαντική εμπειρία στην εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών, υλοποίηση επενδύσεων και δημιουργία αξίας για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea Investments αποτελείται από πάνω από 350 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα, αλλά επίσης επεκτείνεται γρήγορα και στον τομέα των εμπορικών αποθηκών και τον ξενοδοχειακό τομέα. Με πάνω από το 80% του χαρτοφυλακίου της να βρίσκεται σε αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και επιλεκτικά σε άλλες βασικές αγορές Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Prodea Investments διαθέτει υψηλής ποιότητας και απόδοσης, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με υψηλά επίπεδα πληρότητας, μακροχρόνιες μισθώσεις και ισχυρή βάση μισθωτών».

————————–

H Επιτροπή Υποψηφιοτήτων προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης Eurobank Ergasias Υπηρεσιών (μητρική της Eurobank)  ως μέλη του νέου Δ.Σ τους εξής: Ανδρέας Δ. Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Β. Βασιλείου, Αλίκη Κ. Γρηγοριάδη, Γεώργιος Π. Ζανιάς,  Σταύρος Ε. Ιωάννου, Φωκίων X. Καραβίας, Ειρήνη Ρουβιθά Πάνου, Γεώργιος Κ. Χρυσικός, Cinzia Basile, Rajeev Kakar, Bradley Paul L. Martin, Jawaid A. Mirza, Eυθυμία Π. Δελή ως εκπρόσωπος ΤΧΣ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά των υποψηφίων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.eurobankholdings.gr).

Αναφορικά με την αξιολόγηση των υποψηφίων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Στη συνεχεία, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, το Δ.Σ. θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τον ορισμό των: Αλίκης Κ. Γρηγοριάδη, Ειρήνης Ρουβιθά Πάνου, Cinzia Basile, Rajeev Kakar and Jawaid A. Mirza ως ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 23 Ιουλίου 2021.

—————————-

Στις 2 Ιουλίου 2021 η Costamare Participations διέθεσε σύμφωνα με τους όρους του Κοινού Ομολογιακού Δανείου το ισόποσο σε δολάρια των 9,8 εκατ.  ευρώ (11,957 εκατ. δολάρια) για την αγορά των μετοχών της πλοιοκτήτριας εταιρείας Carran Shipping Co., ιδιοκτήτριας του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Michigan, το οποίο φέρει σημαία Μάλτας, κατασκευάσθηκε το 2008 και έχει χωρητικότητα 1.300 TEU, από την εταιρεία Costamare Inc..

Η κίνηση έγινε βάση προγράμματος που αφορά τη χρήση των νέων κεφαλαίων της επιτυχημένης έκδοσης του πρώτου ομολόγου της ποντοπόρου ναυτιλίας που ήρθε στο αθηναϊκό χρηματιστήριο.

—————————-

Ας μην περάσει απαρατήρητη η κίνηση της εισηγμένης Μotor Oil να ορίσει την Citigroup Global Markets Europe AG ως Γενική Συντονίστρια και Συνδιαχειρίστρια του βιβλίου προσφορών (Global Coordinator andJoint Book-runner) προκειμένου να διοργανώσει για λογαριασμό της εισηγμένης εταιρείας  μία σειρά από εξ’ αποστάσεως  συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021.

Αλλά, ως προς τι οι συναντήσεις; Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σκέφτεται να προχωρήσει – υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς- , σε διάθεση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια 5 έτη.

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μαζί με υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών εκδόσεως της Motor Oil Finance (100% θυγατρικής της  εισηγμένης), συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου 3,25% και λήξεως το 2022, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των δεδουλευμένων αλλά μη καταβληθέντων τόκων των εν λόγω ομολογιών, καθώς και για την αποπληρωμή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

————————–

Ελάχιστοι την γνωρίζουν στην αγορά ως Ελένη Τζάκου και γι΄αυτό καθυστέρησε η ταυτοποίηση με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Αλλά, ας είναι καλά τα social media. Μια παραπομπή στο linkedin έδειξε ότι η Ελένη Τζάκου, η νέα αντιπρόεδρος του ΔΣ της  Όμιλος Ideal  ( συμμετέχει στο ΔΣ ως ανεξάρτητο μέλος με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες) ταυτίζεται με  την Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας επί σειρά ετών.

————————–

Στο χαρτοφυλάκιό της ΕΤΑΔ βρίσκονται πάνω από 70.000 τίτλοι ιδιοκτησίας για ακίνητα τα οποία πρέπει να ωριμάσουν σύμφωνα με την διοίκηση του Υπερταμείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη.  Επιπλέον, η ΕΤΑΔ διαθέτει κάποιες επιχειρηματικές μονάδες, όπως είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν με  τον καλύτερο τρόπο και προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται διάφορες ιδέες  μεταξύ των οποίων και ιδιωτική διαχείριση μέσω ανοικτών δημόσιων διαγωνισμών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories