Η κυβέρνηση του Μπάιντεν πιέζει για μία «συμβιβαστική λύση» στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για την παραγωγή πετρελαίου.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + διέκοψαν τις συνομιλίες τη Δευτέρα αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν προτεινόμενη παράταση οκτώ μηνών για περιορισμό της παραγωγής.

Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι έως στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος .

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ + και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Δεν αποτελούμε μέρος των συνομιλιών αυτών, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας που βρίσκονται στις εμπλεκόμενες πρωτεύουσες πιέζουν προς μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει την πρόοδο των προτεινόμενων αυξήσεων της παραγωγής» τόνισε.

Η κ. Ψάκι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες και έχουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μας ενθαρρύνει η συνεχιζόμενη συζήτηση των μελών του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε συμφωνία … η οποία θα προωθήσει την πρόσβαση σε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια» υπογράμμισε.

Αιτία της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ήταν η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγική τους ικανότητας, να συναινέσουν στην συμφωνηθείσα πρόταση του OPEC+, καθώς εκτός από την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, προβλέπει επίσης την παράταση των υπόλοιπων περικοπών έως τα τέλη του 2022.

Ενώ, όμως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους χωρίς όρους, η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τη προωθούμενη πρόταση, επισημαίνει ότι η παράταση των περιορισμών στην παραγωγή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

Η προτεινόμενη αύξηση της παραγωγής είχε στόχο αφενός να περιορίσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου να εξασφαλίσει χρόνο στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ώστε να αξιολογήσουν εάν η ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού σε χώρες όπως η Ινδία κινδυνεύει να πλήξει εκ νέου τη ζήτηση και να οδηγήσει σε νέα lockdowns.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή