«Ένα ακόμη βήμα στην καταλήστευση των Ευρωπαίων φορολογουμένων από τους τραπεζίτες με τη βοήθεια της υπαλληλικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών», χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τις κυρώσεις των δύο Συμφωνιών για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

«Σήμερα η Βουλή θα κάνει ένα μεγάλο λάθος, θα κυρώσει απλώς ως συμφωνία ένα άκρως σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς όμως δεν μιλάμε για ολοκλήρωση, αλλά για βήματα προς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τραπεζιτών και υπαλληλικής γραφειοκρατίας της ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών της Ευρώπης», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Πίσω από ένα κοινό ταμείο ρευστοποίησης ή ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας που υποτίθεται θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, κρύβονται και πάλι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν χωρίς να ελέγχουν – κι αυτή τη φορά όμως και με τη βούλα της ευρωπαϊκής νομιμότητας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε πως «καθώς ο κουμπαράς των τραπεζιτών δεν αρκεί ούτε για αστείο, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, προβλέπεται 68 δισ. ευρώ πιστοληπτική γραμμή από τον ESM, που με μια απλή και μόνο ψήφο μπορεί να αυξηθεί χωρίς όριο. Ενώ δεν υπάρχει καμία διευκρίνηση στη σύμβαση για το κατά πόσον αυτό το νέο χρέος θα βαρύνει μόνο τον ESM ή και τα εθνικά κράτη, τους φορολογούμενους δηλαδή, των κρατών όπου έχουν την έδρα τους οι τράπεζες».

Αυτό είναι απαράδεκτο, όπως επίσης απαράδεκτο είναι που δεν είναι γνωστοί οι όροι για το ιδιωτικό χρέος, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια αυτών των τραπεζών; Ποιος θα επιβάλει στις κυβερνήσεις τους όρους της προστασίας αν θα υπάρχει γιατί εδώ έχει καταντήσει ανέκδοτο, της πρώτης κατοικίας; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε γι’ αυτό. Και πάτε σήμερα να εγκρίνετε σήμερα αυτή τη σύμβαση, να επικυρώσετε μια σύμβαση με σοβαρές συνέπειες, χωρίς να μας λέτε ουσιαστικά τι εγκρίνετε! Δίνετε τη βούλα της νομιμοποίησης σε αυτή την ανομία και εμείς γι’ αυτό θα ψηφίσουμε με όλη μας την ψυχή εναντίον της κατάπτυστης αυτής σύμβασης».

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απαίτησε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας να μην υπογράψει την εν λόγω κύρωση καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, η ελληνική κυβέρνηση κυρώνει σήμερα μια συμφωνία με τρόπο που για άλλη μια φορά, «θυμίζει γαλοπούλες που υπερψηφίζουν ενθουσιωδώς τον ερχομό των Χριστουγέννων».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε εξάλλου ότι «την περίοδο που οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα σταματούν και θα αρχίσουν να τσιμπάνε τα επιτόκια, το ελληνικό χρέος θα απαιτεί όλο και πιο επείγουσα νέα μετακύλιση – ώστε να προσποιούνται ότι είναι βιώσιμο – χωρίς όμως να έχει την «στήριξη» της ΕΚΤ, ο ESM θα επιστρέψει στο ρόλο τόσο του ταμία όσο και του δεσμώτη».

Κυρώνοντας τη σημερινή σύμβαση συναινείτε, χωρίς καν να το καταλαβαίνετε, στην ευελιξία με την οποία το Βερολίνο, κρυπτόμενο πίσω από την νομιμότητα του ESM που εσείς σήμερα υπερψηφίζετε, θα σας επιβάλει τα επόμενα μνημονιακά δάνεια, τα νέα πακέτα λιτότητας κλπ., με την βούλα της ευρωπαϊκής νομιμότητας που δεν είχε ούτε το ’10, το ’12, το ’15, μέχρι και σήμερα, είπε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Δίνετε δηλαδή με τη βούλα, τη δυνατότητα να σας επιβάλλουν νέο πρόγραμμα προσαρμογής, νέο μνημόνιο».

Αυτό που προωθείτε σήμερα δεν είναι ολοκλήρωση της ΕΕ, ούτε οικονομική, ούτε και πολιτική, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Έχετε φτιάξει μια σειρά από «κάστρα» μαζί με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, μια ειδική ζώνη, όπου η δημοκρατία δεν τολμάει να μπει μέσα. Μια διακυβερνητική συμφωνία που απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα πολιτικής – δημοκρατικής ένωσης. Ισχυροποίηση του σιδερένιου κλουβιού της ΕΕ έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ δημοκρατική ομοσπονδία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι διατηρεί τον τοξικό μύθο, ότι άλλο τα δημοσιονομικά ζητήματα κι άλλο τα νομισματικά-τραπεζικά. Ότι η συμφωνία ενώπιον της Βουλής αφορά τα νομισματικά-τραπεζικά μόνο, «τη στιγμή που όταν με μία ψήφο μόνο τα 68 δισ. μπορούν να γίνουν 200 επηρεάζοντας σαφώς δημοσιονομικά τα κράτη μέλη».

«Ο ESM, το Ταμείο Ανάκαμψης, η δημοσιονομική χαλάρωση, όλα αυτά είναι ένα και το αυτό», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει  ως διαφορετικά ζητήματα, αλλά συνδέονται όλα τους με την λιτότητα. «Δυστυχώς διαρκώς προχωράμε βήμα, βήμα μακριά από την πιθανότητα εκδημοκρατισμού της ΕΕ. Από τον σκοπό της ολοκλήρωσης, πηγαίνουμε σε έναν ολοκληρωτισμό. Ως ευρωπαϊστές, πιστεύαμε ότι μπορεί να εκδημοκρατιστεί αυτό το μόρφωμα, καθημερινά όμως αυτοτραυματίζεται και αντιμετωπίζονται τα κοινοβούλια (εθνικά και ευρωκοινοβούλιο) με τεράστια περιφρόνηση. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την διαδικασία που κάνει κακό στην Ευρώπη και στη δημοκρατία», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης