H μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί εμπόδια στην ανάκαμψη, διευρύνοντας τις αποκλίσεις και θέτοντας εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων με πιθανή νέα παράταση των μέτρων στήριξης, εκτιμά και η Morgan Stanley, υπολογίζοντας βάσει διαφορετικών σεναρίων ότι θα μπορούσε να περιορίσει την προβλεπόμενη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από 0,9% έως 2,3% φέτος, δεδομένου μάλιστα πως αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα διάστημα μικρότερο των 2-3 μηνών.

Η μετάλλαξη μπορεί επίσης να διχάσει την Ευρώπη μεταξύ των χωρών του Βορρά, που θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση με περισσότερα μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έναντι του Νότου, στις οποίες ο τουρισμός έχει καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ και την απασχόληση και θα θελήσουν να αποφύγουν να χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι.

Τα τρία σενάρια

Η αμερικανική τράπεζα κατήργησε τρία σενάρια:

Στο πρώτο, το βασικό της και αισιόδοξο σενάριο, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσης και στη μείωση των σοβαρών λοιμώξεων, με την Ευρώπη να συνεχίζει το άνοιγμα των οικονομιών,  ενώ ο αντίκτυπος τελικά στην ανάπτυξη είναι περιορισμένος. Στο  σενάριο αυτό έχουμε και την σταδιακή έναρξη του tapering από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, όπως και των μέτρων στήριξης.

Στο δεύτερο, το  ενδιάμεσο σενάριο, σε σχέση με τις βασικές παραδοχές οι διεθνείς αφίξεις είναι μειωμένες κατά 30% και οι εγχώριες κατά 10%  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν μειωθούν στο μισό τον Σεπτέμβριο. Στο σενάριο αυτό ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου κυμαίνεται από -0,5% του ΑΕΠ και ειδικά για την Ελλάδα υπολογίζεται στο 0,9% του ΑΕΠ.  Στο σενάριο αυτό η ΕΚΤ, θα  διατηρήσει το ρυθμό των αγορών ομολόγων, ενώ θα επεκτείνει και τις δημοσιονομικές της παρεμβάσεις.

Στο τρίτο και απαισιόδοξο σενάριο, η μετάλλαξη «Δέλτα» προκαλεί ένα παρόμοιο «χτύπημα» με αυτό της «Άλφα», πιέζοντας τα συστήματα υγείας, και ωθώντας τις κυβερνήσεις να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς με άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες. Οι διανυκτερεύσεις από το εξωτερικό μειώνονται κατα 70% και  στο εσωτερικό κατά 50%, ενώ οι επιπτώσεις στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου κυμαίνονται στο 1,5% με 2,5% με την μείωση του δυνητικού ΑΕΠ της Ελλάδας να εκτιμάται στο 2,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro