To γέλιο μπορεί να σας κάνει περισσότερο παραγωγικούς στην εργασία.

Εχοντας περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακούγοντας άσχημα νέα και εργαζόμενοι από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δυσκόλεψε τους εργαζόμενους να βρουν χρόνο και αιτία για γέλιο, όμως ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γέλιο μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά όσον αφορά στην παραγωγικότητα.

Η εργασία από το σπίτι, τουλάχιστον μερικώς, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες σταδιακά χαλαρώνουν τους περιορισμούς Covid-19. Ενώ τα οφέλη της υβριδικής εργασίας σε μια πιο μόνιμη βάση έχουν αιτιολογηθεί αυτό επίσης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα περάσουν λιγότερο χρόνο με τους συναδέλφους τους μακροπρόθεσμα και ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες για εκτόνωση μέσα από αστεία. Αυτό το διάστημα της απομόνωσης από φίλους και οικογένεια, καθώς επίσης από συναδέλφους, συνέβαλε στο να δημιουργηθούν έντονα αισθήματα εξάντλησης. Ετσι, παρότι το να βρείς χρόνο για γέλιο δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα, εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος του γέλιου στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί όχι μόνο να τονώσει τη διάθεση αλλά και την παραγωγικότητά μας.

Ο Ντάνιελ Σκρόι, καθηγητής οικονομικών στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, δήλωσε στο CNBC ότι το γέλιο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση των νευροδιαβιβαστών όπως ντοπαμίνη και σεροτονίνη, που θεωρούνται ορμόνες τόνωσης της διάθεσης. Ο Σκρόι εξήγησε ότι το γέλιο «επιταχύνει δίκτυα στον εγκέφαλο που βοηθούν στη συγκέντρωση και στη στόχευση, λειτουργώντας ως ισοδύναμο ενός τονωτικού παραγωγικότητας. Ωστόσο, επισήμανε ότι το γέλιο θα πρέπει να είναι γνήσιο. «Υπάρχουν ενδείξεις στην νευρο-επιστήμη που σε υποχρεώνουν να γελάς ώστε να παραχθούν κάποια από αυτά τα αποτελέσματα, όμως είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από μια γνήσια διαδικασία γέλιου,» τόνισε ο Σκρόι. Ερευνα του καθηγητή, που δημοσιεύθηκε το 2015, αποκάλυψε ενδείξεις ενός συνδέσμου ανάμεσα στην ευτυχία και την παραγωγικότητα. Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν η χρήση κωμωδίας για να προκαλούν γέλιο και ευτυχία στους συμμετέχοντες, κάτι το οποίο ενίσχυσε την παραγωγικότητα κατά 12%. «Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι, εργάζονται περισσότερο,» δήλωσε ο Σκρόι, για να προσθέσει ότι όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος μπορεί να είναι ικανός να κάνει σε μια ώρα εργασίας ότι κάποιος άλλος που είναι λιγότερο ευτυχισμένος κάνει σε 1 ώρα και 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, η Σόφι Σκοτ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωστικών Νευροεπιστημών στο University College του Λονδίνου, δήλωσε στο CNBC ότι το γέλιο επίσης βοηθά στην μείωση του επιπέδου αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο ανθρώπινο σώμα, γνωστά ως ορμόνες άγχους και στρες. «Εχεις μια αύξηση ενδορφινών όταν γελάς και αυτές είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος,» τόνισε. Η Σκοτ επισήμανε ότι οι άνθρωποι φαίνεται να χρησιμοποιούν ενδορφίνες ως μηχανισμούς δημιουργίας σχέσεων. Εξήγησε ότι οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν πράγματα που συνδέονται με την απελευθέρωση ενδορφινών, όπως το γέλιο, με άλλους ανθρώπους, γιαυτό οι δραστηριότητες αυτές στην πραγματικότητα «ενισχύουν την αίσθηση ότι συνδέεσαι με αυτούς τους ανθρώπους.» «Σε χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι εργάζονται ως ομάδα, το γέλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της ομάδας και ταυτόχρονα μείωσης του στρες,» πρόσθεσε η Σκοτ.

Βρίσκοντας χρόνο για γέλιο

Η νευροεπιστήμων Σαμπίνα Μπρέναν δήλωσε στο CNBC ότι δημιουργώντας ένα απόθεμα γέλιου για πράγματα που θεωρείς αστεία, ώστε να χρησιμοποιήσεις όταν χρειάζεται, μπορεί να βοηθήσει. «Πιστεύω ότι ένα σημαντικό σημείο είναι πως ένα από τα σημάδια χρόνιου στρες είναι η απώλεια της αίσθησης του χιούμορ και κατ΄επέκταση να χάσει κανείς την ικανότητα να βλέπει την αστεία πλευρά της ζωής,» δήλωσε η Μπρέναν, για να προσθέσει: «το χιούμορ μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το απίστευτο,» γιαυτό και αρκετές φορές οι άνθρωποι γελάνε στις πιο ακατάλληλες στιγμές.

Ο Σκρόι επισήμανε ότι γίνεται χρήση διαδικασιών στην επιστήμη της συμπεριφοράς ως να προκαλούν φυσικές αντιδράσεις όπως το γέλιο, όμως προειδοποίησε κατά της υπερβολικής έκθεσης των εργαζομένων σε αυτού του είδους τα κίνητρα.

Η Σκότ έδωσε έμφαση στη σημασία να βρίσκει κανείς χρόνο για γέλιο στην εργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive