Ποια είναι η σχέση του 79χρονου Barry Diller που πρωτοστάτησε στο δείπνο της Αντιπάρου με την διάσημη ταινία toy 1977 Saturday Night Fever με πρωταγωνιστή τον John Travolta και σε μουσική του συγκροτήματος  Bee Gees;

O Diller για 10 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 έως και το 1984, ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Paramount Pictures Corporation. Επί της θητείας του, λοιπόν, γυρίζονται οι μεγάλες επιτυχίες όπως το Saturday Night Fever αλλά και το Grease (1978) , οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (1981) αλλά και το sequel ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού (1984). Ο κατάλογος είναι μακρύς και παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το ίδιο συμβαίνει και με την επόμενη στάση της πολυθρύλητης διαδρομής του. Από το 1984 μέχρι το 1992 ο Diller περνά στη 20th Century Fox, όπου και πάλι κλέβει την παράσταση με τηλεοπτικές σειρές όπως το Παντρεμένοι… με παιδιά αλλά και το The Simpsons.

Το δείπνο της Αντιπάρου – με Hollywood, media, τεχνολογία, μόδα και διαστημικές κάψουλες- ήταν μια από τις ισχυρές ενδείξεις του soft power που αποτελεί τη νέα ισχυρή τάση στo ευρύτερο πεδίο της εναλλακτικής θεώρησης της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων όπου η γαστρονομία, το design, τα εμβληματικά κτήρια των αρχιτεκτόνων, η αστική ανθεκτικότητα, ο σύγχρονος πολιτισμός μπορούν να σημαίνουν πολύ περισσότερα από τα παραδοσιακά «κανόνια». Μάλιστα, η Ελλάδα σύμφωνα με το περιοδικό διεθνούς κύρους Monocle είναι μεταξύ των χωρών της πρώτης δεκάδας σε όλο τον κόσμο. Στο μικρό κείμενο που συνοδεύει την 9η θέση μεταξύ των super stars του soft power για το 2021 γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζευγάρι των ντόπιων της Αντιπάρου – Tom Hanks & Rita Wilson-κάτοχοι πλέον ελληνικών διαβατηρίων. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που το δείπνο έγινε στην Αντίπαρο και με προσκαλεσμένο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγο του Μαρέβα Grabowski (η πρόσκληση έφτασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει από την Τήνο στην Αντίπαρο με μικρό σκάφος του Λιμενικού Σώματος).

Μετά το δείπνο που συμμετείχαν ο Jeff Bezos, ο Diller μαζί με την σύζυγο του, Diane von Fürstenberg αλλά και ο δημοσιογράφος Anderson Cooper, ο πρώτο ανοικτά gay που ανέλαβε να συντονίσει debate μεταξύ  υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.  Ο Μητσοτάκης έμεινε για ένα βράδυ στην Αντίπαρο – σε ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα- για να πετάξει το άλλο πρωί μέσω Πάρου για την Αθήνα.

————————————————-

Και αφού διάβασα 300 τόσες σελίδες επίσημων εγγράφων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορώ να υπολογίσω όχι μόνο την προκαταβολή – ποσό 3,5 δισ. ευρώ, κάτι γνωστό εκ των προτέρων- αλλά και την πρώτη δόση την οποία η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρώτη δόση θα είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Το ποσό συγκροτείται από 1,97 δισ. ευρώ (αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσό που αντιστοιχεί στο 13 %  του 1,97 δισ. ευρώ). Το 1,97 δισ. ευρώ ανήκει στο σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο ποσό που αφορά τα δάνεια και το οποίο ανέρχεται σε 2,12 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, για να ληφθεί – εντός του 2021- η πρώτη δόση και ως προς τα δύο σκέλη υπάρχουν προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και να έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες. Τα πράγματα είναι λιγάκι πιο περίπλοκα στο άλλο σκέλος, εκείνο της μη επιστρεπτέας στήριξης. Τα ορόσημα αν τα μέτρησα σωστά είναι κάπου 15. Αλλά, για όλα αυτά θα επανέλθουμε σύντομα και σίγουρα αμέσως μετά τις 13 Ιουλίου όπου γίνεται το Ecofin.

———————————————-

Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει η Εκκλησία της Ελλάδας σε επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας όποτε κι αν γίνει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα παραμείνει ουδέτερος παρατηρητής…

Μ’ αυτόν τον τρόπο λέγεται ότι απάντησε ο Aρχιεπίσκοπος στον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος του ζήτησε να συνυπογράψει την σχετική επίσημη πρόσκληση (από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Για να διευκολύνει τον Μητσοτάκη μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δεν πρόκειται καν να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (συνεδριάζει στις 13, 14, 15 Ιουλίου). Για να μην κηρυχθεί από εκεί …ιερός πόλεμος. Πάντως, η επίσκεψη είναι στον αέρα, πριν καν κλειδώσει. Ο λόγος; Ο Πάπας αρρώστησε κι εγχειρίστηκε πριν μερικές ώρες σε νοσοκομείο στη Ρώμη.

——————————————-

Τα επιπλέον έξι αεροσκάφη που ετοιμάζεται να ανακοινώσει επισήμως η Sky Express προσεχώς θα είναι ελικοφόρα, τύπου ATR. Και θα είναι καινούργια, στο σύνολό τους, όπως διευκρινίζεται.

Στο μεταξύ, η εταιρία, σύμφωνα με μια εκδοχή που κυκλοφορεί στην αγορά τελευταία εξετάζει με καλό μάτι και την εμπλοκή της στο project των υδροπλάνων.

——————————————-

Συνεχίζονται οι συζητήσεις του ομίλου Εθνικής Τράπεζας για την πουλήσει τη θυγατρική του στην Κύπρο. Ενδιαφερόμενη είναι μια μικρή κυπριακή τράπεζα.

——————————————

Κι όμως, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Τόκιο τέλη Ιουλίου, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει! Στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας που θα κάνει για να επανασυστήσει την Ελλάδα στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού. Αλλά και για να συνδυάσει το τερπνό με το ωφέλιμο. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει ζητήσει να παρακολουθήσει και κάποιους από τους Έλληνες αθλητές, που θα αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς, που θα εξελίσσονται εκεί. Πιθανότατα θα παρακολουθήσει αγώνες των Τσιτσιπά και Σάκκαρη.

——————————————

Το 60% των αιτήσεων για δάνεια που απορρίπτουν οι τράπεζες οφείλεται στην χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των τραπεζών. Το πρόβλημα αφορά κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε έχουν δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία» είτε οφειλές στις τράπεζες και το Δημόσιο.

—————————————–

Ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μια νέα εφαρμογή. Θα αφορά στον έλεγχο των πελατών των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, για το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Πώς θα δουλεύει; Με ένα απλό σκανάρισμα στο κινητό ή στην ταμπλέτα, ο υπεύθυνος του καταστήματος θα ξέρει αν ο πελάτης πληροί τους όρους εισόδου στο μαγαζί.

—————————————–

Μάλλον μετατίθεται για λίγο αργότερα το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές. Οι νεότερες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «πάει» για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Προς τη ΔΕΘ.

—————————————-

Έγινε, χωρίς να διαφημιστεί. Ο λόγος αφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με το νέο Ισραηλινό ομόλογο του. Το ίδιο συνέβη και με τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών. Ο στόχος της Αθήνας είναι να μην διαταραχθεί η σχέση των δυο χωρών μετά τις κυβερνητικές αλλαγές στην Ιερουσαλήμ.

Να σημειωθεί εδώ ότι σχεδόν παράλληλα, στο Κάιρο βρέθηκε τις προηγούμενες ώρες ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ. Παρακολούθησε την τελετή εγκαινίων νέας αιγυπτιακής βάσης, στα σύνορα με τη Λιβύη!

—————————————-

Και τα Τίρανα σχεδιάζουν να αγοράσουν τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ήδη στο αλβανικό προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη, με σχετικό κονδύλι. Εννοείται ότι η Άγκυρα θα δώσει και το σχετικό «μπόνους». Καλά ενημερωμένες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα 2 – 3 ετών έως ότου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας των γερμανικών υποβρυχίων που προμηθεύτηκαν.

—————————————-

Τις βαθιές πληγές της πανδημίας στο «σώμα» των αεροπορικών εταιρειών ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Aegean για το πρώτο τρίμηνο του 2021.  Όπως διαβάζω σε σχετική ανακοίνωση: «Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά το δεύτερο lockdown και ίσχυαν και το 2021 επηρέασαν σημαντικά τη δραστηριότητα και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021 (αντίστοιχα όπως και του τελευταίου τριμήνου του 2020). Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της AEGEAN ανήλθε σε €44,3 εκ., παρουσιάζοντας πτώση 70% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 460 χιλ. επιβάτες, 78% χαμηλότερη σε σχέση με το 2020 (82% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019) ενώ αντίστοιχα και η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα υπολογιζόμενη σε χιλιομετρικές θέσεις (ΑSK’s) μειώθηκε κατά 69% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (ή 71% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2019)». Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας μας δίνουν το μέτρο της πραγματικότητας και μας προετοιμάζουν για τις προσαρμογές ή και τους απαραίτητους και αναγκαίους μετασχηματισμούς.

—————————————

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο έχουν αξιολογήσει τα επιμέρους εθνικά σχέδια όπως και το δικό μας Ελλάδα 2.0 αλλά έχουν στείλει και τις εισηγήσεις τους στα θεσμικά όργανα π.χ. Ecofin μαζί με σχόλια και παρατηρήσεις.

Ας πάρουμε όμως μια γεύση για αυτό. Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μεταρρύθμισης. Πρόκειται για την κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα.  Διαβάζω σχετικά τα εξής: «Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελείται από πέντε δράσεις: α) την κατάρτιση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (τα οποία καλύπτουν δήμους ή δημοτικές ενότητες), β) την κατάρτιση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (σχεδίων που μπορεί να καλύπτουν περιοχές που ανήκουν σε περισσότερους από έναν δήμους), γ) τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης, δ) την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των οικισμών, ε) την αντιμετώπιση ζητημάτων χρήσης γης που σχετίζονται με την αναγνώριση (δημοτικής) οδικής πρόσβασης.

Η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει αδυναμίες και κενά στη χωροταξία και τη χρήση γης με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Συνολικά, θα εκπονηθούν τοπικά πολεοδομικά σχέδια για 700 δήμους ή δημοτικές ενότητες· θα εκπονηθούν πέντε ειδικά πολεοδομικά σχέδια, θα καθοριστούν ζώνες υποδοχής συντελεστών δόμησης σε 50 δημοτικές ενότητες, θα προσδιοριστεί η οριοθέτηση των οικισμών σε 50 δημοτικές ενότητες και θα καθοριστούν δημοτικές οδοί σε 120 δημοτικές ενότητες.

Συνολικά, θα εφαρμοστούν μέτρα σε 750 δημοτικές ενότητες τουλάχιστον. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2025».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories