Στο Ελληνικό θα κατασκευασθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό 6 οικιστικοί πύργοι ο πρώτος εκ των οποίων παρουσιάσθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση.

Πρόκειται για τον Marina Tower, τον μόνο και αποκλειστικά για χρήση κατοικίας Πύργο. Οι υπόλοιποι Πύργοι που θα «σηκωθούν» στον Αττικό ουρανό θα είναι μικτής χρήσης καθώς θα φιλοξενούν και χώρους γραφείων εταιρειών κλπ. Στην ενότητα αυτών των 6 Πύργων δεν περιλαμβάνεται το complex του Inspire Athens που θα είναι ένα εντυπωσιακό ψυχαγωγικό πολυώροφο πάρκο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και ένα ιστορικό γεγονός. Μετά από 50 χρόνια από την ανέγερση του Πύργου των Αθηνών, η ελληνική πρωτεύουσα θα αποκτήσει τον πρώτο της ουρανοξύστη, τον Marina Tower, ένα κτίριο-τοπόσημο που θα την τοποθετήσει στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη δίπλα σε άλλες ιστορικές μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι.

Μερικές μέρες μετά, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των σχεδίων της Marina Galleria, του νέου εμπορικού πόλου που θα δημιουργηθεί στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά. Μαζί, η εταιρεία θα παρουσιάσει και τα σχέδιά της για την ανάπλαση του παράκτιου μετώπου στο Ελληνικό, μίας ζώνης μήκους 3,5 χιλιομέτρων που -όπως ακούγεται- θα είναι εντυπωσιακή. Και οι δύο αναπτύξεις εντάσσονται στο πενταετές πλάνο της Lamda για την ανάπλαση του Ελληνικού.

———————————

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και αναδείχθηκε νικητής στις διαγωνισμούς για τα περιουσιακά στοιχεία της άλλοτε κραταιάς ναυπηγικής βιομηχανίας του Σκαραμαγκά. Ο 75χρονος εφοπλιστής με καταγωγή από το νησί της Λέσβου, ιδιοκτήτης των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ποντοπόρο ναυτιλία κέρδισε τόσο τον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrelaestate.gr, όσο και εκείνο της ειδικής διαχείρισης της ΕΝΑΕ για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, μεταξύ των οποίων ένα ενιαίο οικόπεδο ναυπηγείου εμβαδού 350.745,10 τ.μ. με τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό στην οποία περιλαμβάνεται και η δεξαμενή Νο4 των Ναυπηγείων. Η σοδειά και των δύο διαγωνισμών ήταν 62 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο τους, από τα οποία 37 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στο ακίνητο της ΕΤΑΔ και τα υπόλοιπα για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Ναυπηγείου.

Αν και είναι πολύ νωρίς για αναλύσεις η χθεσινή διαδικασία -όπως άλλωστε ήταν φυσικό και αναμενόμενο- δεν έδωσε απαντήσεις για το κρίσιμο ζήτημα της προοπτικής της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας μέσω και του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρας μας.
Οι διαγωνισμοί έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με καθαρό αποτέλεσμα και τώρα δεδομένης της αξιοπιστίας του εφοπλιστή Προκοπίου οι πρωτοβουλίες ανήκουν κατά αποκλειστικότητα στην ίδια τη κυβέρνηση που θα χρειαστεί να βρει τρόπο τουλάχιστον ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών να περάσει μέσα από τα ελληνικά ναυπηγεία.

———————————-

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση κρατικού πρασίνου ομολόγου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ΟΔΔΗΧ. Αυτό σημαίνει πως η έκδοση θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2022.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο εξής θα δίνει προτεραιότητα στην αγορά τους, όποτε αναγκαστικά το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να απουσιάζει για πολύ από τη συγκεκριμένη κατηγορία.
———————————
Μεταξύ των εισηγήσεων του ΔΣ της Attica Bank προς την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας (7/7/2021) υπάρχει και εκείνη για το θέμα υπ΄αριθμόν 16 που αφορά την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 για τον αναβαλλόμενο φόρο μέσω του σχηματισμού ειδικού αποθεματικού αλλά και της δωρεάν έκδοσης παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού που αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ως γνωστόν, η τράπεζα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του 2015 υπήχθη στο ειδικό πλαίσιο του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013, όπως τροποποιημένο ισχύει, για την μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε βεβαία και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για τις ακόλουθες περιπτώσεις: α)Αναβαλλόμενος φόρος επί του ποσού των συσσωρευμένων προβλέψεων από πιστωτικό κίνδυνο, β) αναβαλλόμενος φόρος επί του υπολειπόμενου ποσού της χρεωστικής αφοράς που έχει προκύψει από την απομείωση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Το υπόλοιπο των δύο ανωτέρω κατηγοριών κατά την 30.06.2015 αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν τεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση, ως και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, μετά την ετήσια απόσβεση, από το 2011 έως την 31.12.2020.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λογιστικό αποτέλεσμα μετά από φόρους της χρήσης 2020 είναι ζημία, κατά τις νομίμως ελεγμένες και εγκεκριμένες εταιρικές οικονομικές καταστάσεις από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του άνω νόμου, όπως τροποποιημένος ισχύει, με μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης προσδιορίζεται δια του πολλαπλασιασμού του συνολικού ποσού της, κατά τα παραπάνω, οριζόμενης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης με το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η λογιστική, μετά από φόρους, ζημία χρήσης στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, όπως αυτά εμφανίζονται στις εκάστοτε ετήσιες εταιρικές οικονομικές καταστάσεις του νομικού προσώπου, οι οποίες έχουν συνταχθεί για το οικείο φορολογικό έτος, μη συμπεριλαμβανομένης σε αυτά της λογιστικής ζημίας χρήσης [Φορολογική Απαίτηση = Ποσό Αναβαλλόμενης Φορολογικής Απαίτησης οικονομικών καταστάσεων X λογιστική, μετά από φόρους, ζημία χρήσης/(ίδια κεφάλαια – Λογιστική, μετά από φόρους, ζημία χρήσης].

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνεται ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού (που αντιστοιχεί στο 100% της φορολογικής απαίτησης), το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την δωρεάν (δίχως αντάλλαγμα) έκδοση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως προς το Ελληνικό Δημόσιο (οι οποίοι αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές συνολικής αγοραίας αξίας ίσης με το εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης.

Πολλές τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες θα πείτε και προφανώς δεν έχετε άδικο αλλά το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου είναι κρίσιμο οπότε αξίζει να διαβαστεί – και να κρατηθεί- η εισήγηση…

—————————————–

Θα πρέπει να θεωρείται (σχεδόν) οριστικό: κατά την επίσκεψη του στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα ανακοινώσει την ίδρυση βάσης drones. Αυτό όμως θα είναι μόνο ένα από τα βήματα που ετοιμάζονται από τους Τούρκους στο νησί.

Επίσης θα ανακοινωθεί η δημιουργία ναυτικής βάσης, κοντά στην Αμμόχωστο, αλλά και η ανακατασκευή του μοναδικού, σχετικά σοβαρού, αεροδρομίου στη κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα αντιμετωπίζει από εδώ και στο εξής τα Κατεχόμενα ως ένα πλωτό αεροπλανοφόρο στη μέση της ανατολικής Μεσογείου. Ό,τι ακριβώς φοβόταν η Λευκωσία, μέχρι τώρα…
—————————————–
Κατά περίπου 45% αναμένεται να μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου από τους φόρους που θα εισπραχθούν φέτος από τις εταιρίες για τη χρήση του 2020. Αιτία; Η προφανής, της πανδημίας και της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επέφερε.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία, της τάξης των 4,48 δις. Σήμερα, η πρόβλεψη που γίνεται έχει πέσει στα 2,3 δις…

—————————————

Πώς διαβάζουν τα τελευταία γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο Μέγαρο Μαξίμου; Το βασικό τους συμπέρασμα είναι ότι μετά από μια δεκαετία, ο πολιτικός χρόνος διευρύνεται και πάλι. Κι ότι έτσι η χώρα επιστρέφει στην παλιά «κανονικότητα» των δυο θητειών, ανά κυβέρνηση.

—————————————
Τη δυνατότητα να «κατασκοπεύσει» τα μαχητικά τύπου Rafale, που θα αποκτήσει η Ελλάδα από τη Γαλλία, θα έχει σύντομα η Τουρκία. Μέσω του …Κατάρ. Πάνω από 30 αεροσκάφη αυτού του τύπου, που αγοράστηκαν πρόσφατα από το εμιράτο, θα μετεγκατασταθούν προσωρινά σε τουρκική βάση, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Τούρκοι πιλότοι θα έχουν έτσι την ευκαιρία να μελετήσουν τα μυστικά τους, για να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν όταν η Ελλάδα παραλάβει τα δικά της.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρώτο Rafale αναμένεται στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι. Θα είναι από την κατηγορία των ελαφρώς μεταχειρισμένων

————————————–

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ. Θα αφορά στις δράσεις του, τα χρονοδιαγράμματα τους και τις συνέργειες που θα ανακοινωθούν. Ο σχεδιασμός θα αγκαλιάζει και τις 3 κατηγορίες: Αξιοποίηση Γης, Υποδομές και Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο.

—————————————
Μετά τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων, ηλικίας 15 – 18 ετών, σειρά θα πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση εμβολιασμών στους εφήβους κάτω των 15 ετών, που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Όλα αυτά εννοείται ότι θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Οι παραπάνω αποφάσεις στηρίζονται στη θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA στις ηλικίες 12 – 15 ετών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories