Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική αξιοποιώντας και τη θέση της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών. Το προτεινόμενο μοντέλο είναι η αλά Fraport σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
—————————–
Ο επιχειρηματικός όμιλος στον οποίον ανήκει και η ανερχόμενη αεροπορική εταιρεία Sky Express, λέγεται ότι σχεδιάζει το άνοιγμα τουστην ακτοπλοΐα (μέσω στρατηγικής συνεργασίας με εταιρία του κλάδου), αλλά και τη συμμετοχή του σε κοινοπραξία που θα διεκδικήσει τον ΟΛΗ δηλαδή την εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Ηρακλείου. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
—————————–
Προς αποφυγή παρανοήσεων ή ακόμη και παρεξηγήσεων αλλά και άσκοπων μετακινήσεων μέσα στο κατακαλόκαιρο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προθεσμία υποβολής προσφοράς από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στην επικράτεια του Δήμου Χερσονήσου, στο Ηράκλειο Κρήτης έχει παραταθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο (15 Οκτωβρίου 2021 από 15 Ιουλίου 2021). Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων επί του Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών παρατείνεται μέχρι και τις 27 Αυγούστου 2021, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την ανάρτηση του Τελικού Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών στο VDR παρατείνεται μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Επιπλέον, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος για επίσκεψη στο ακίνητο παρατείνεται μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων από ενδιαφερόμενους επενδυτές σχετικά με τον Διαγωνισμό μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2021.
—————————
Τι συνδέει την εταιρεία ΑΔΜΗΕ με έναν από τους 6 διεκδικητές της εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών; Η απάντηση έχει ως εξής: Ένας κοινός μέτοχος. Και οι δύο εταιρείες έχουν – η μία άμεσα, η άλλη έμμεσα- μεταξύ των βασικών μετόχων τους μια κινεζικών συμφερόντων εταιρεία.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Italgas – από την γειτονική μας Ιταλία- ελέγχεται από την CDP Reti S.p.A., μια holding company που αποτελεί joint venture της Cassa Depositi e Prestiti, της State Grid Corporation of China και άλλων επενδυτών. Η Cassa Depositi e Prestiti είναι μια επενδυτική τράπεζα που ελέγχεται από το Ιταλικό Δημόσιο, συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η κρατική επενδυτική τράπεζα κατέχει σχεδόν το 60 % της CDP Reti, ενώ ένα ισχυρό ποσοστό (35 %) βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της State Grid Europe Limited. Την τελευταία την συναντάμε και στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ. Εκεί, ποσοστό 24% ελέγχεται από την State Grid Europe Limited. Στο site του ΑΔΜΗΕ διαβάζω: «Η State Grid Europe Limited ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011 με την έδρα της στο Λονδίνο και είναι θυγατρική εταιρεία της State Grid Corporation of China. H State Grid Corporation of China ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2002 και αναλαμβάνει την επένδυση, την κατασκευή και τη λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων. Δέσμευσή της αποτελεί η εκ νέου ηλεκτροδότηση και η ενεργειακή συνδεσιμότητα, ικανοποιώντας τη ζήτηση ενέργειας με καθαρές και πράσινες εναλλακτικές λύσεις.
H State Grid είναι υπεύθυνη για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πληθυσμό πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια σε 26 επαρχίες, αυτόνομες περιφέρειες και δήμους, καλύπτοντας το 88% της κινεζικής εθνικής επικράτειας.
Ως η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας στον κόσμο, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 829,5 δισεκατομμυρίων RMB και περιουσιακά στοιχεία 4143,61 δισεκατομμυρίων RMB.
Η State Grid αποτελεί στρατηγικό επενδυτή με ποσοστό 24% από το 2017».
Όσο για την Ιtalgas αυτό που χρειάζεται να σημειωθεί είναι ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές εταιρείες της Ιταλικής Χερσονήσου μιας και ιδρύθηκε στο Τορίνο το 1837. Το ποσοστό ελέγχου της Italgas από την CDP Reti φθάνει λίγο παραπάνω από το 26%.
———————————–
Μια ανακοίνωση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ήρθε να μας θυμίσει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την θέση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει καταλυτικό ρόλο με τις χρηματοδοτήσεις του στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μέσα από την ενίσχυση της καινοτομίας και έρευνας προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Επιστήμη Λέιζερ και Φωτονικής, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Αστρονομία.
Το ITE αποτελείται από 8 Ερευνητικά Ινστιτούτα. Στο Ηράκλειο βρίσκεται η έδρα του και η Κεντρική του Διεύθυνση. Τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ είναι, στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ), το Ινστιτούτο Αστροφυσικής (ΙΑ). Στα Γιάννενα, λειτουργεί το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα (TBE-IMBB). Στο Ρέθυμνο, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ). Στα Χανιά, Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ). Στη Πάτρα, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ). Το ΙΤΕ επίσης έχει ιδρύσει δομές όπως είναι οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ).
Η συνολική χρηματοδότηση που θα λάβει το ΙΤΕ θα ξεπερνά τα 56 εκατομμύρια ευρώ και μέσω αυτής θα κατευθυνθούν στο Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Εκπαίδευσης, στην έδρα του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας για την Αειφόρο Ενεργειακή Μετάβαση, στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά, τις Εργαστηριακές εγκαταστάσεις Έρευνας και Καινοτομίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα, την εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα, την επέκταση κτηριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο και μια νέα κτηριακή εγκατάσταση στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα (φωτ.), για το Ινστιτούτο Αστροφυσικής.
————————————
Η εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου, είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Υπερταμείου, το οποίο σύμφωνα με τους διαθέσιμους σχεδιασμούς μπορεί όπως εκτιμάται να εξελιχθεί σε ένα τουριστικό landmark destination και να συμβάλει στην ανάπλαση της περιοχής, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών, έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχει υποστεί η διώρυγα, έτσι ώστε το πέρασμα της να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
————————————
Ένα μάλλον πρωτότυπο αίτημα λέγεται ότι εξετάζουν να καταθέσουν από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα θα ζητήσουν μια αναλυτική κατάσταση των κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν (ή δεν έχουν) εμβολιαστεί.
Προφανώς η πληροφορία που διαχέεται είναι ότι αρκετοί δεν είναι και τόσο συνεπείς στο ραντεβού τους με τα εμβολιαστικά κέντρα. Αν ισχύει, θα είναι μεγάλο χτύπημα για την εικόνα της κυβέρνησης.
———————————–
Τέλη Αυγούστου αναμένεται να γίνει η πρώτη εκταμίευση πόρων από το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης και το πρώτο πακέτο θα είναι η προκαταβολή. Από εκεί και πέρα αρχίζει ο αγώνας δρόμου για να υπάρχουν απτά αποτελέσματα προκειμένου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου η χώρα να μπορέσει να λάβει και την πρώτη δόση από το ποσό που έχει καθορισθεί.
————————————
Δεν έβγαλε είδηση η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους συστημικούς τραπεζίτες. Ό,τι συζητήθηκε, ήταν «αναμενόμενο» κι «αντιμετωπίσιμο». Ούτε συνιστά είδηση ότι η Φρανκφούρτη τους ζήτησε στοιχεία που αφορούν στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους. «Προβλεπόμενο», λένε όσοι συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση.
———————————–
Πότε άρχισαν τα πραγματικά προβλήματα για τον υπό προστασία από τους πιστωτές του Ομίλου Μουζενίδη; Κατά μία εκδοχή – εκ Θεσσαλονίκης- το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε σχεδόν «από τη μέρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδα αναγνώρισαν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα ο θρησκευτικός τουρισμός από τη Ρωσία προς την Ελλάδα να «κοπεί μαχαίρι».
Από εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Ομιλος που εξαρτιόταν σχεδόν ολοκληρωτικά από το πήγαινέλα τουριστών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
———————————-
Μόλις 9.000 Βρετανοί τουρίστες πέρασαν τη Μάγχη την προ-προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για καταστροφικό νούμερο για τον Ευρωπαικό τουρισμό. Η δεκαήμερη καραντίνα που προβλέπεται στην επιστροφή τους, τούς κρατά όλους στο νησί. Εκφράζεται ωστόσο η ελπίδα ότι έστω και τώρα, η κατάσταση θα βελτιωθεί με την χαλάρωση των μέτρων από το Λονδίνο. Τι θα γίνει όμως αν και η Γερμανία ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας; Με το πρόσχημα ότι επιβάλει καραντίνα σε όσους ταξιδεύουν σε χώρες που «δέχονται» και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik (πχ Ελλάδα);
———————————
Εδώ και οκτώ χρόνια, περίπου τέτοια εποχή, γίνεται κι από μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί η περίφημη επένδυση για τη λειτουργία των υδροπλάνων στη δυτική Ελλάδα. Φέτος ωστόσο η ένταση της είναι αισθητά χαμηλότερη…
———————————
Στην κατεχόμενη Κύπρο βρέθηκε για 36 ώρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβουτ Τσαβούσογλου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η επίσκεψη έγινε για να προετοιμαστεί η κάθοδος του προέδρου Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, προανήγγειλε τι θα συμβεί, χωρίς να του δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Λοιπόν, σύμφωνα με την αφήγησή του, ο Ερντογάν θα κάνει ένα μίνι, τελικά, τουριστικό άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Η πρώτη φάση θα προβλέπει την παράδοση στην κυκλοφορία κι άλλων δρόμων στην περίκλειστη πόλη, συγκεκριμένων πρόσθετων παραλιών, αλλά και τη δημιουργία περιπτέρων και χώρων εστίασης (καντίνες κι όχι μόνο) στους δημόσιους χώρους, που έχουν ήδη καθαριστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Latest News
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο