Την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου τους συστήνει η HSBC στους επενδυτές καθώς η οικονομία εισέρχεται σε φάση επέκτασης. Η HSBC Asset Management κάλεσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για την «οικονομία καθήκοντος» και για μια σημαντική μεταβολή στο μακρο-οικονομικό καθεστώς.

Στην εξαμηνιαία έκθεση προοπτικών, όπως μεταδίδει το CNBC, η βρετανικά τράπεζα ανέφερε ότι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για έναν επιχειρηματικό κύκλο σε μετάβαση από την ανάκαμψη στην επέκταση, που θα φέρει μια περίοδο χαμηλότερων αποδόσεων και μια στροφή προς μια δημοσιονομική πολιτική ακτιβισμού.

Το ΑΕΠ ανέκαμψε μετά την κατάρρευση που προκάλεσε ο κορονοϊός σε ΗΠΑ, Κίνα και στην βιομηχανοποιημένη Ασία, ενώ τα εταιρικά κέρδη καταγράφουν την πολυσυζητημένη ανάκαμψη τύπου V, με τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2022 να υπερβαίνουν τις προβλέψεις της προ-πανδημίας περιόδου. Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε τη συζήτηση περί νομισματικής πολιτικής προς χρονοδιαγράμματα άρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, με την HSBC να υπονοεί ότι αυτό δείχνει πως εισερχόμαστε στον μίνι-κύκλο της φάσης επέκτασης του επιχειρηματικού κύκλου. «Επειτα από μια περίοδο που η αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών μείωσε τις αντιλήψεις ρίσκου και επαναξιολόγησε τις κατηγορίες επικίνδυνου ενεργητικού, η προοπτική τώρα είναι ανίστροφη,» όπως ανέφερε ο Τζόζεφ Λίτλ, της HSBC. «Οι αποτιμήσεις θα γίνουν βάρος στις αποδόσεις καθώς τα καλά νέα για την ανάκαμψη έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τιμές,» τόνισε. Ο Λίτλ υποστήριξε ότι οι μετοχές αξίας –αυτές που διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα τους και τις αποδόσεις- εξακολουθούν να έχουν λογική απέναντι στις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις. «Προτιμούμε τις κυκλικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και τη βαθιά αξία των αναδυόμενων αγορών, ενώ παραμένουμε ευκίνητοι στις τοποθετήσεις,» πρόσθεσε ο Λίτλ για να αναφέρει ότι: «Ο πτωτικός κυκλικός κίνδυνος είναι το αμερικανικό δολάριο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη στρατηγική μας.»

Η «οικονομία καθήκοντος»

Μαζί με την κυκλική μετάβαση στην επέκταση, η αλλαγή στις προβλέψεις πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες αντανακλά τον μεγαλύτερο βαθμό «δημοσιονομικού ακτιβισμού.» Ο Λιτλ το χαρακτήρισε ως ταυτόχρονα κυκλικό, με μια μεγαλύτερη χρήση αυτόματων σταθεροποιητών και προγραμμάτων στήριξης στη διάρκεια της ύφεσης, με πράσινη και κοινωνικά δίκαιη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη που βρίσκεται σε προτεραιότητα. «Οι παλαιοί κίνδυνοι της δεκαετίας του 2010 αντικαταστάθηκαν από νέες προκλήσεις: υψηλότεροι φόροι, πληθωρισμός και πιο ενισχυμένες αγορές εργασίας. Βλέπουμε ήδη έναν σημαντικό βαθμό «καθήκοντος» στις ατζέντες πολιτικής στις ΗΠΑ και την Κίνα,» ανέφερε ο Λιλτ, ο οποίος συστήνει ότι: «η πιο ουσιώδης επανεξέταση των χαρτοφυλακίων θα πρέπει να εστιάσει στον ρόλο που διαδραματίζουν τα κρατικά ομόλογα. Καθώς η ζυγαριά των οικονομικών κινδύνων μεταφέρεται, τα ομόλογα πρόκειται να χάνουν την αίγλη της φθηνής αντιστάθμισης που απολαμβάνουν σήμερα.»

Η HSBC συστήνει στους επενδυτές να κοιτάξουν σε νέες διαφοροποιήσεις χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σύμπαντος εναλλακτικών κατηγοριών ενεργητικού. «Οι επενδυτές θα πρέπει να βρεθούν όσο πιο κοντά γίνεται σε πραγματικές ροές χρήματος με προστασία πληθωρισμού. Το χρέος υποδομών είναι ένας ισχυρός υποψήφιες γιαυτό και έχει προσφέρει τίμιες ιστορικές αποδόσεις, προσφέρει μεγαλύτερο spread από την παγκόσμια πίστωση και έχει πιο ήπιο προφίλ ζημιάς. Ο χαλκός και τα ορυκτά όπως το ουράνιο και τα μέταλλα σπάνιων γαιών είναι επίσης ελκυστικά, ενώ μια πιο συμβατική κατανομή θα ήταν τα ασιατικά ομόλογα ως υποκατάστατα των παγκόσμιων ομολόγων.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές