Ενώ στα τέλη Ιουλίου, τα αποτελέσματα των στρες τεστ, που θα ανακοινωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μελέτη της UBS, ήρθε να περιορίσει και τους φόβους από τις επιπτώσεις της  μετάλλαξης Δέλτα στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς δεν αναμένει, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σήμερα, από τα ευρωπαϊκά δάνεια συνολικού ύψους 877 δισ. ευρώ που μπήκαν σε μορατόριουμ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη σε αυτό το καθεστώς.

Το ποσοστό των συνολικών δανείων που είναι ακόμα σε μορατόριουμ είναι πολύ μικρό πανευρωπαϊκά, στο 1,1%, σε μέσα επίπεδα, όσο δηλαδή και στην  Ελλάδα (1,1%) που έχει την καλύτερη επίδοση από την  περιφέρεια, την ώρα που στη Γερμανία και την Ολλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό έχει περιοριστεί μόλις στο 0,1% και στη Γαλλία στο 0,3%.

Σημείο κλειδί βέβαια, θεωρείται όχι η αύξηση των κρουσμάτων εξαετίας της μετάλλαξης, αλλά η πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η οποία είναι και η μόνη που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, με τα εμβόλια να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην μείωση της συσχέτισης μεταξύ κρουσμάτων και νέων εισαγωγών.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως τα εμβόλια περιορίζουν τις νέες εισαγωγές καθώς χώρες όπου τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα νοσηλειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή