-«Η επόμενη κρίση –περιβαλλοντική, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική – βρίσκεται στη γωνία και μας περιμένει. Ενδεχομένως να είναι και μη αναστρέψιμη…».

-Τάκη, ακόμα δεν έχουμε βγει από αυτήν την κρίση και εσύ μου μιλάς για την επόμενη;

-«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα σε έναν πλανήτη που νοσεί βαριά;».

Η συζήτηση με τον υπεύθυνο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τάκη Γρηγορίου έχει πάντα ενδιαφέρον.

-«Η κουβέντα δεν είναι θεωρητική. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης, υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα και δεδομένα», μού λέει.

-Μίλα συγκεκριμένα.

-«Η επιστήμη μάς έχει θέσει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα το οποίο απαιτεί μειώσεις των ανθρωπογενών εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου (ΑτΘ) κατά 7,6% ετησίως από τώρα μέχρι το 2030, με απώτερο στόχο την εκμηδένισή τους πριν το 2050».

Στο έλεος της ανατροφοδοτούμενης υπερθέρμανσης…

-Ειδάλλως;

«Ειδάλλως χάνουμε κάθε ελπίδα συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας κοντά στον πιο «βιώσιμο» + 1,5 ο C και παραδιδόμαστε στο έλεος της ανατροφοδοτούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη…».

Το διάστημα « δράσης» του Ταμείου Ανάκαμψης

Και μετά η όλη κουβέντα πάει στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Για να γίνει κατανοητή η σημασία του « timing » του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να γνωρίζεις τα εξής: είναι πλέον σαφές, και όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν, πως δεν απαιτείται μόνο μια παγκόσμια κοινωνία με μηδενικές εκπομπές ΑτΘ ως τα μέσα του αιώνα. Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο , είναι η μείωση να είναι εμπροσθοβαρής, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της να έχει πραγματοποιηθεί έως το 2030.

Ακριβώς στο διάστημα «δράσης» του Ταμείου Ανάκαμψης», επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως είναι η Ευρώπη, θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 65-70% έως το 2030-με βάση το 1990 (!). Δεν το λες και εύκολο…

-Πρακτικά τι πρέπει να γίνει;

-« Θα πρέπει οι πόροι που θα διατεθούν στο εγγύς μέλλον στην ελληνική οικονομία να στοχεύουν ακριβώς στις γρήγορες δομικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται η οικονομία μας: ενέργεια και μεταφορές, αγροδιατροφικο μοντέλο, προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, καταναλωτικό μοντέλο και κυκλική οικονομία», μου εξηγεί ο Τάκης Γρηγορίου.

Ιδανική στιγμή για μια πραγματική και ουσιαστική ανάκαμψη

Κατά τον υπεύθυνο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, η κρίσιμη εποχή που βιώνουμε είναι η ιδανική στιγμή για μια πραγματική και ουσιαστική ανάκαμψη, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και να βγούμε πιο δυνατοί.

Ένα καλύτερο αύριο. Πολύ μού αρέσει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green