Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής «ρίχνεται» και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αποφασίζοντας να δρομολογήσει σειρά κινήτρων που θα διευκολύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η BoJ ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στις τράπεζες της χώρας πρόσβαση σε κονδύλια με μηδενικό επιτόκιο, εφόσον τα χρήματα αυτά καταλήξουν σε δάνεια ή επενδύσεις πράσινης οικονομίας, καθώς και να εξαιρέσει μεγάλου μέρος του αποθεματικού τους από τα αρνητικά επιτόκια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας πιο πράσινης στρατηγικής η Τράπεζα θα προχωρήσει στην αγορά πράσινων ομολόγων σε ξένο νόμισμα χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Επίσης συζήτησε, χωρίς όμως ακόμη να το αποφασίσει, να στοχεύσει και σε πράσινες μετοχές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, επεσήμανε πως δεν απαιτείται μεταρρύθμιση ή αναμόρφωση των στόχων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ξεκινήσουν να αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση υπέρ του περιβάλλοντος και κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Είναι πιθανόν πως κάποια μέρα θα καταφέρουμε να φτάσουμε παγκοσμίως σε συμφωνία για το τι εστί πράσινες taxonomies. Όμως δεν είναι πρέπον για μας και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Για το λόγο αυτό και εμείς δημιουργήσαμε το νέο αυτό πρόγραμμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς αν και ενέκριναν τα μέτρα, υποστήριξαν πως η BoJ θα μπορούσε να κινηθεί πιο δυναμικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης πρασινότερων στόχων.

Θυμίζουμε πως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προσθέσει τον παράγοντα του κλιματικού ρίσκου στην στρατηγική της, αλλά και στα stress tests που διεξάγει, όπως επίσης θα αυξήσει τις αγορές πράσινων assets. Αντιστοίχως, η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της ανακοίνωσε πως θα ενσωματώσει για πρώτη φορά το στοιχείο της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στη διαμόρφωση της πολιτικής της, όπως επίσης ότι θα αυξήσει την αγορά πράσινων assets.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green