Ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών στους κόλπους της ΕΚΤ συνιστά η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για υιοθέτηση ενός «συμμετρικού» στόχου του πληθωρισμού στο 2% μεσοσταθμικά, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναθεώρησης των στόχων της Τράπεζας.

Η νέα νομισματική πολιτική είναι αποτέλεσμα πολύμηνων συνομιλιών που ξεκίνησαν από πέρυσι, καταλήγοντας στην πρώτη αναθεώρηση της στρατηγικής της Τράπεζας σε σχεδόν είκοσι χρόνια.

Η απόφαση για την αναθεώρηση του στόχου του πληθωρισμού σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο, 2%», που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής. Έτσι, η νέα στρατηγική που αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» υπέρβασης του πληθωρισμού,  δίνει στο συμβούλιο την απαραίτητη ευελιξία να μπορεί να διατηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται μια επιλογή που φέρνει την πολιτική της ΕΚΤ, κάπως πιο κοντά στην ευέλικτη στρατηγική που ακολουθεί πλέον και η αμερικανική Fed. Τα γεράκια του συμβουλίου είχαν ταχθεί υπέρ της διαμόρφωσης του στόχου ακριβώς στο 2%.

Το έτερο ζωτικό κομμάτι της αναθεώρησης έχει να κάνει με την υιοθέτηση για πρώτη φορά μιας πράσινης στρατηγικής, που θα αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες της στον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει πως το συμβούλιο θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση κλιματικών στόχων στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νομισματικής της πολιτικής, αλλά και στα στατιστικά της μακροοικονομικά μοντέλα, με στόχο την μέτρηση των ρίσκων και της έκθεσης της αγοράς.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση και είναι προτεραιότητα για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια είναι αυτά που έχουν την βασική ευθύνη να δράσουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, στους στόχους της η ΕΚΤ αναγνωρίζει την ανάγκη να ενσωματώσει κλιματικά κριτήρια στο πλαίσιο διαμόρφωσης της πολιτικής της» αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα στο ανακοινωθέν της, επισημαίνοντας εξάλλου πως η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία σαφώς επηρεάζει τις προοπτικές της σταθερότητας των τιμών έχοντας αντίκτυπο σε μακροοικονομικούς παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, η απασχόληση, οι επενδύσεις, η παραγωγικότητα και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σημειωτέον πως το πρώτο τακτικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπό τη νέα στρατηγική θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα το συμβούλιο θα παρακολουθεί την εφαρμογή της νέας στρατηγικής με στόχο να καταλήξει στην πρώτη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως