Το «ντόμινο effect» φοβούνται σε Σαντορίνη και Κέρκυρα σαν αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μύκονο. Η αγωνία για το πως θα κινηθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα είναι διάχυτη μεταξύ των ξενοδόχων στα δυο πολύ δημοφιλή νησιά, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο έγιναν γνωστά σε όλο τον πλανήτη και η αγωνία είναι τώρα μήπως επηρεασθεί συνολικά ο ελληνικός τουρισμός καθώς «όταν κλείνει η Μύκονος είναι σαν να κλείνει η χώρα».

Πολύ περισσότερο αγωνιούν δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη και η Κέρκυρα.

Η Σαντορίνη φοβάται μήπως μειωθούν τα ποσοστά πληρότητας από το 90% που είναι τώρα, ενώ στην Κέρκυρα αγωνιούν καθώς εκκινούν από πιο χαμηλά και περιμένουν από σήμερα τους Βρετανούς για να αυξήσουν τις πληρότητες σε επίπεδα υψηλότερα του 60% που είναι στα πολυτελή 5στερα ή 30-40% που κυμαίνονται στα ξενοδοχεία λιγότερων αστερίων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός τώρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, ο οποίος διαπιστώνει ένα «πάγωμα» των κρατήσεων για το επόμενο διάστημα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μύκονο, αλλά κυρίως καταγράφει πολλά τηλέφωνα από πελάτες που ζητούν να πληροφορηθούν τι μέλει γενέσθαι, προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε τουρισμό και εστίαση ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης προς το παρόν επιμένει στην εκστρατεία πειθούς προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του κλάδου.

Για να μην καταστραφεί η εικόνα των πληροτήτων που φτάνουν στο 90% για τον υπόλοιπο Ιούλιο και Αύγουστο στο νησί, ο κ. Ηλιόπουλος προτείνει ως προληπτικό μέτρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού σε εστίαση και τουρισμό καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία-από την Σαντορίνη τουλάχιστον- στα 15 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στο νησί τα 14 ήταν από εργαζόμενους τον τουρισμό και επισιτισμό.

Επίσης συμπληρώνει όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιασθούν, θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος του rapid τεστ κάθε εβδομάδα καθώς δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται η επιχείρηση για το τεστ ενώ είναι επιλογή του εργαζόμενου είναι να παραμένει ανεμβολίαστος.

Διαβάστε επίσης: Ποια μέτρα εξετάζονται για τις ελλείψεις ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά

Πάντως ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι οι αρχές δεν θα προχωρήσουν στη Σαντορίνη σε μέτρα ανάλογα της Μυκόνου καθώς η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική από την άποψη του συγχρωτισμού όπως στη Μύκονο

Ελπίδες από τους Βρετανούς

Η εικόνα στην Κέρκυρα, είναι λίγο διαφορετική από ότι στην Σαντορίνη ή την Μύκονο, καθώς το νησί είναι πολύ μεγαλύτερο και οι συνθήκες συγχρωτισμού λιγότερο έντονες.

Ωστόσο και στην Κέρκυρα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αν και σιγά σιγά τα νούμερα βελτιώνονται όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων του νησιού κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η Κέρκυρα έχει και μεγάλο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ενώ μας πληροφορεί ότι το ξενοδοχείο καραντίνας γέμισε κάποια στιγμή από κρούσματα νέων Ιταλών.

Αναφορικά με τις πληρότητες, όπως σημειώνει ο κ. Βούλγαρης αυτή την περίοδο στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων φτάνουν στο 60% ενώ στα λιγότερων αστεριών δεν ξεπερνά το 40%.

Ο ίδιος αποφεύγει εκτιμήσεις για το μέλλον καθώς όπως σημειώνει όλα είναι πολύ ρευστά λόγω της πανδημίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη ωστόσο στο νησί ελπίζει στην επιστροφή των Βρετανών από σήμερα αν και η πρώτη εικόνα δεν καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες των ξενοδόχων.

Ο κ. Βούλγαρης είναι λογικό να είναι συγκρατημένος καθώς έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν δημοσιεύματα στη Μεγάλη Βρετανία που θέλουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναθεωρεί προς το χειρότερο και μάλιστα σύντομα την εκτίμηση της για τον επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, γεγονός που θα οδηγήσει στη λήψη νέων προστατευτικών μέτρων για όσους επιστρέφουν στην Αγγλία από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Ξενοδοχεία: Ποιες μεγάλες αλυσίδες παίρνουν… τα βουνά – Πού σχεδιάζουν επενδύσεις
Τουρισμός |

Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις

Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott