Η πτώση της Δευτέρας είναι χωρίς αντιρρήσεις αποτέλεσμα της εκτίναξης των ανησυχιών της επενδυτικής κοινότητας λόγω της ταχύτητας μετάδοσης της νόσου Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα στην οποία είχαμε την επιστροφή στα μέτρα περιορισμού της διασκέδασης στη Μύκονο, το νησί που εκπροσωπεί τις πολυτελείς διακοπές του καλοκαιριού στη Μεσόγειο.

Ήταν σειρά κρατών σε διάφορες γωνιές της γης, που αντέδρασαν ανάλογα και εντονότερα στέλνοντας το μήνυμα ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη από την προβλεπόμενη πορεία της ανάκαμψής της.

Άρα το -3,9% της πτώσης τη Δευτέρα δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί ως προς τα αίτια που ώθησαν σε φυγή από το ρίσκο. Το μέγεθος ωστόσο των απωλειών, που ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από τις μεταβολές εκείνης της μέρας όλων σχεδόν των χρηματιστηρίων του κόσμου, έχει τοπικά χαρακτηριστικά. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε αυτό πρόσφατα: Ο περιφερειακός χαρακτήρας και τα ώριμα χαρακτηριστικά του Χ.Α., δίνουν τη “μάχη” τους για το ποιος θα επικρατήσει. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά περιέχει πολύ μεγάλο βαθμό αλήθειας: Όταν ένας συγκεκριμένος μεγαλο-brokerάς πάει διακοπές, η Αγορά “σέρνεται”. Αν η Αγορά είχε βάθος, δεν θα μιλάγαμε για “εποχικότητες συναλλαγών από τις αρχές Ιουνίου”, ούτε ότι “οι Ξένοι κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου”. Έτσι, η Αγορά γίνεται ευάλωτη στις πιέσεις και η διόγκωση των πιέσεων σε μια πτωτική μέρα, λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους νέους Επενδυτές επιθυμούν να πάρουν κάποιες θέσεις. Αφορμή για την πρόσφατη καθοδική εκτόνωση, ήταν η επιστροφή της αβεβαιότητας μετά την αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης του ιού.

Όσο για το γκρέμισμα του τραπεζικού δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας κατά -6,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά έχανε πάνω από -7%, η πιθανότερη εξήγηση είναι η ακόλουθη:  Το γεγονός πως υπάρχουν πιέσεις ικανές να δώσουν απώλειες σε τραπεζικά blue chip μετά τη βουτιά της Δευτέρας, λέει πολλά για τις λεπτομέρειες που διαμορφώνουν τα κριτήρια των θεσμικών επενδυτών για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν τους αδικούμε, γιατί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα της τουριστικής περιόδου. Αν δεν υποχωρήσει πολύ το ΑΕΠ από μια χρονιά που είχαν προβλέψει καλύτερα έσοδα από τον τουρισμό έναντι αυτών που θα προκύψουν τελικά, υπάρχει χώρος για να ανεβούν οι αποτιμήσεις. Αν όμως η υγειονομική εικόνα δεν βελτιωθεί και ξεσπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέβουν σε επίπεδα πάνω από τις προβλέψεις. Να γιατί οι θεσμικοί επιφυλασσόμενοι κρατούν μικρό καλάθι.

Βέβαια η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του τραπεζικού κλάδου επηρεάζει και τους επενδυτές που προσεγγίζουν την αγορά με γνώμονα τα μηνύματα από την τεχνική ανάλυση. Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε για τον ΓΔ και τον ΔΤΡ τα ακόλουθα:  Η διήμερη αντίδραση που εκτελεί ο Γενικός Δείκτης, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια αντίδραση στην πτώση, με τις τεχνικές ενδείξεις να τείνουν κατηγορηματικά προς αυτό το σενάριο. Η Αγορά παραμένει σταθερά κάτω από τον ΕΚΜΟ (εκθετικός κινητός μέσος όρος) των 9 ημερών, αδυνατώντας να τον ξεπεράσει παραπάνω από ένα μήνα. Στην περιοχή των 860 μονάδων όπου και βρίσκεται ο ΕΚΜΟ 9 ημερών, σε συμβολή με το πρόσφατο χαμηλό, κρίνεται και η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Αν και η στήριξη των 830 μονάδων λειτούργησε υποδειγματικά, αδυναμία υπέρβασης των 860 μονάδων θα οδηγήσει την Αγορά στην ζώνη των 800 μονάδων, όπου και εντοπίζεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών. Έντονη διόρθωση υπήρξε και στον Τραπεζικό δείκτη, όπου και αυτός κατάφερε να κρατήσει την πρώτη στήριξη των 500 μονάδων. Η αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής, με την τάση να είναι έντονα πτωτική όσο παραμένει χαμηλότερα των 525 μονάδων. Ενδεχόμενη συνέχιση της διόρθωσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον ΔΤΡ στην περιοχή των 480 μονάδων, όπου αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη (συμβολή ΚΜΟ 200 ημερών, κάτω Bollinger, χαμηλό 21/5, Fibo 38,2%).

Δεν είναι όλοι τόσο βέβαιοι πως η αντίδραση που ξεδιπλώθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη έχει καθαρά χαρακτήρα τεχνικής αντίδρασης, λόγω του μεγέθους της πτώσης της Δευτέρας. Ορισμένοι την απέδωσαν στην ελκυστικότητα των αποτιμήσεων μετά τη μεγάλη υποχώρησή τους. Γεγονός που θα υπογράμμιζε την πιθανότητα αργότερα και άλλοι να αναγνωρίσουν τη φθήνια των ελληνικών αξιών και να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια σε αυτές. Ενώ την τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση προκαλούν με τις κινήσεις τους διαχειριστές που ήδη έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στην Αθηναϊκή αγορά και πούλησαν πρώτοι στην πτώση, ενώ αυτό το διήμερο επανατοποθετούνται με κέρδος τη διαφορά στην πρόσφατη τιμή πώλησης έναντι της επίσης πρόσφατης τιμής αγοράς. Σήμερα και αύριο επί αυτού του θέματος θα υπάρξουν στο ταμπλό απαντήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους