Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας ίσως να κοιταχτούν στον καθρέφτη μελετώντας την επόμενη εξαγορά τους. Η Alphabet, η Amazon.com, η Apple, το Facebook και η Microsoft έχουν συνολικά περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητών στα ταμεία τους. Με τα έσοδα να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές θα θέλουν να τα δουν να αποδίδουν. Η εξαγορά περισσότερων δικών τους μετοχών μπορεί να είναι η μόνη επιλογή.

Η μητρική της Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 62% σε ετήσια βάση στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην αύξηση της διαδικτυακής διαφήμισης. Η Microsoft σημείωσε αύξηση 21% στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέταρτο δημοσιονομικό τρίμηνο, που τελείωσε στις 30 Ιουνίου, ενώ τα έσοδα της Apple αυξήθηκαν κατά 36% στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια τους τρεις μήνες που έληξαν στις 26 Ιουνίου.

Τα επίπεδα ρεκόρ στα έσοδα έχουν αφήσει στις εταιρείες τεράστια πλεονάσματα μετρητών. Για παράδειγμα, το «σεντούκι» της Microsoft ανέρχεται σε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερο από, ας πούμε, την κεφαλαιοποίηση της Snap. Η Apple έχει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ, με 194 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και εμπορεύσιμα χρεόγραφα.

Η εξαγορά άλλων εταιρειών ώθησε την ανάπτυξη, αλλά προς το παρόν είναι μια επικίνδυνη επιλογή. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διευθύνεται τώρα από την επικριτή της Silicon Valley, Lina Khan, ενώ ο Πρόεδρος Joe Biden όρισε τον εχθρό της Google Jonathan Kanter ως διευθυντή της αντιμονοπωλιακής μονάδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με τέτοιες αξιωματούχους σε κορυφαίες ρυθμιστικές θέσεις, ακόμη και η απόκτηση νεοσύστατων επιχειρήσεων – μια συνήθεια ιδιαίτερα της Apple – μπορεί να μπορεί να μπει στο μικροσκόπιο.

Ένας άλλος τομέας όπου οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να ξοδέψουν είναι οι προσλήψεις. Πέρυσι, η Alphabet έβαλε στο συρτάρι σχέδια για προσλήψεις 20.000 ατόμων. Εάν αύξανε τη μισθοδοσία της με το αντίστοιχο ποσό, θα της κόστιζε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως βάσει ενός μέσου μισθού μηχανικών λογισμικού που είναι $120.000, σύμφωνα με το PayScale. Αυτό θα έβλαπτε ελάχιστα το σωρό μετρητών στη διάθεση του αφεντικού Sundar Pichai, αξίας 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και πιθανώς οι εργασίες των νέων υπαλλήλων θα απέφεραν περισσότερα. Η έρευνα και η ανάπτυξη είναι ήδη υψηλή προτεραιότητα για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Αυτό αφήνει, ως επιλογή, την επιβράβευση των μετόχων. Η Apple και η Microsoft πληρώνουν μερίσματα. Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν επικεντρωθεί μόνο στην αγορά μετοχών. Η εταιρεία λογισμικού που διευθύνεται από τη Satya Nadella έχει σχεδόν εξαντλήσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν το 2019. Τον περασμένο Ιούλιο, η Alphabet δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον Απρίλιο πρόσθεσε άλλα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται, υπάρχει κίνδυνος οι εταιρείες να πληρώσουν τις επαναγορές υπερβολικά. Οι μετοχές της Alphabet αυξήθηκαν κατά 72% τον προηγούμενο χρόνο, σε σύγκριση με μια αύξηση 37% για τον δείκτη S&P 500. Ωστόσο, στους επενδυτές αρέσουν οι επαναγορές μετοχών. Αλλά το αφεντικό της Apple Tim Cook και οι ομόλογοι του δεν φαίνεται να έχουν επιλογές.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners