Σε αναβρασμό βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό της Ρώμης με αφορμή τη στήριξη που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» για την πώληση της προβληματικής Monte dei Paschi di Siena (MPS) στην UniCredit. Το θέμα δε, προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό της ευάλωτης κυβέρνησης συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι.

Θυμίζουμε πως το ιταλικό κράτος ελέγχει το 64% της Monte, μετά το ύψους 5,4 δισ. ευρώ πακέτο διάσωσης που δρομολόγησε για να στηρίξει την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, το 2017. Με την τράπεζα να παραμένει σε κίνδυνο, με κεφαλαιουχικές ανάγκες που υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός πως η Monte κατετάγη τελευταία στα stress tests που ανακοίνωσε προ ημερών η EBA, η πίεση να βρεθεί λύση ήταν άμεση. Η λύση αυτή βρέθηκε (ή καλύτερα φάνηκε πως βρέθηκε) με την συμφωνία που προωθείται με την UniCredit, η οποία ενδιαφέρεται να αγοράσει «επιλεγμένα τμήματα» της MPS. Και εδώ βέβαια βρίσκεται το… μυστικό των αντιδράσεων.

Κόντρα για τις περικοπές 

Κοινώς τι θα γίνει με τα… μη επιλεγμένα τμήματα της τράπεζας, τι θα γίνει με τους εργαζομένους της και συνολικά την τοπική οικονομία της Σιένα. Τα ερωτήματα είναι πολλά και πιεστικά προς τον υπουργό Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο που έχει ήδη βρεθεί στο… καναβάτσο καταρχάς από τα ίδια τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι δε, εντυπωσιακό πως η αντίδραση στο σχέδιο συγκεντρώνει συμμάχους από όλο το φάσμα Δεξιάς και Αριστεράς, ήτοι δηλαδή από την Λέγκα του Βορρά έως το Δημοκρατικό Κόμμα με κοινό παρανομαστή τον ορατό κίνδυνο σοβαρότατων περικοπών στις θέσεις εργασίας.

Ειδικά για το Δημοκρατικό Κόμμα, που θεωρεί την Σιένα ως ένα από τα παραδοσιακά πολιτικά του προπύργια και στην οποία διεκδικεί έδρα ο νυν επικεφαλής του κόμματος, Ενρίκο Λέτα, το θέμα μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμο για τη διατήρηση της στήριξης του προς την κυβερνητική συμμαχία. Και το ίδιο φυσικά ισχύει για τον λαϊκιστή Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.

Αν και ακριβής αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς οι συνομιλίες ακόμη «τρέχουν», θεωρείται βέβαιο πως μιλάμε για περικοπή τουλάχιστον του ενός τρίτου των θέσεων εργασίας της Monte, η οποία αριθμεί 21.000 εργαζομένους. Ήδη τα συνδικάτα των εργαζομένων της τράπεζας έχουν ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και την διοίκηση της Ένωσης Τραπεζών, ενώ είναι βέβαιο πως θα έχουν διαδοχικές επαφές με τα κόμματα.

Ποιος θα πληρώσει το… λογαριασμό

Εξάλλου, οι περικοπές αυτές και ο οικονομικός διακανονισμός τους θα κοστίσουν  αρκετά χρήματα στο Δημόσιο, ήτοι δηλαδή στο μέσο Ιταλό φορολογούμενο. Η διοίκηση της UniCredit έθεσε ως όρο για να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μια συμφωνία εξαγοράς πως δεν θα πληρώσει… ευρώ για τους διακανονισμούς αυτούς, που θα καλυφθούν από το Δημόσιο, ως μεγαλύτερο μέτοχο της MPS. Αναλύσεις τοποθετούν το κόστος για τις αποζημιώσεις και τις εθελούσιες αποχωρήσεις σε τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. Γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής και ενστάσεων από τις πολιτικές παρατάξεις, αν και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να μοιραστεί το κόστος με τους ομολογιούχους της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή