Η πλειονότητα όσων πέρασαν τη λοίμωξη COVID-19 ήπια ή μέτρια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, αντιμετωπίζουν κι αυτοί τις μακρόχρονες επιπτώσεις από τη νόσο (long COVID) ή επίμονα συμπτώματα, για χρόνο περισσότερο από 30 ή και 60 ημέρες από την αρχή της νόσου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα από τη μελέτη CoVHORT στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Αριζόνα.
«Δείξαμε ότι περίπου το 67% των ατόμων με ήπιο ή μέτριο COVID έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη νόσο, με άλλα λόγια εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα πάνω από 30 ημέρες μετά το θετικό τεστ. Το γεγονός αυτό είναι μια πραγματική έκκληση αφύπνισης για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί. Εάν προσβληθείτε από COVID, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα συμπτώματα είναι εξαιρετικά υψηλές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μέλανι Μπελ, καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Μελ και Ενίντ Ζούκερμαν.
Οι υπάρχουσες έρευνες για το μακροχρόνιο COVID έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα είχε ως στόχο να καλύψει το κενό στην έρευνα για μακροχρόνιο COVID αναλύοντας δεδομένα από άτομα που δεν νοσηλεύθηκαν.
Η μελέτη με τίτλο «Μετέπειτα οξείες συνέπειες της COVID-19 σε μια ομάδα που δεν νοσηλεύθηκε: αποτελέσματα από το Arizona CoVHORT», που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, ανέλυσε τα δεδομένα των συμμετεχόντων στην μακροπρόθεσμη μελέτη CoVHORT σε διάστημα τριών μηνών. Η μελέτη CoVHORT παρακολουθεί τους κατοίκους της Αριζόνα που είχαν COVID-19 από τον Μάιο του 2020, καθώς και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί, μέσω διαδικτυακών ερευνών που καταγράφουν την κατάσταση μόλυνσης, συμπτώματα και τυχόν θετικά τεστ.
Από τους συμμετέχοντες που είχαν προσβληθεί από COVID-19, το 68,7% εμφάνισε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 30 ημέρες, σηματοδοτώντας τη διάκριση για μακροχρόνιο COVID. Αυτή η συχνότητα αυξήθηκε στο 73% μετά από 60 ημέρες παρακολούθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που αντιμετώπισαν μακροχρόνιο COVID είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι λιγότερο μορφωμένα, να έχουν εποχιακές αλλεργίες και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και να δηλώνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από ό, τι τα άτομα χωρίς μακροχρόνιο COVID.
Τα 10 συμπτώματα
Οι πάσχοντες από μακροχρόνιο COVID, 30 ημέρες μετά το θετικό τεστ εμφάνισαν (κατά σειρά): κόπωση, δύσπνοια, «ομίχλη» στον εγκέφαλο, άγχος/αγωνία, αλλοιωμένη γεύση/μυρωδιά, πόνους στο σώμα και τους μυς ειδικότερα, αϋπνία, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις και συμφόρηση, τα οποία αποτελούν τα 10 πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID.
Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς και η διάρκεια της λοίμωξης, ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19. Ο διάμεσος αριθμός των συμπτωμάτων ήταν τρία, αλλά έφτασε μέχρι και τα 20 σε ορισμένους ασθενείς. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από COVID που διαρκούν 30 ημέρες ή περισσότερο έχουν οριστεί επιστημονικά από τους ερευνητές ως μεταγενέστερες οξείες συνέπειες του COVID-19.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, η εκτιμώμενη συχνότητα του μακροχρόνιου COVID είναι ελαφρώς μικρότερη από την αντίστοιχη των ασθενών που νοσηλεύθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτοί που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, έχουν τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου COVID περίπου στην ίδια συχνότητα με όσους νοσηλεύθηκαν.
Η ερευνητική μελέτη CoVHORT συνεχίζεται με στόχο να παράσχει κρίσιμα στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρή μόλυνση, αλλά και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από την COVID-19.
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας