Θετικά είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική Moderna αναφορικά με τη διάρκεια αποτελεσματικότητας του εμβολίου της. Συγκεκριμένα δήλωσε πως το εμβόλιο της παραμένει αποτελεσματικό σε ποσοστό περίπου 93% μέχρι και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει πως έχει ελάχιστη αλλαγή από την αποτελεσματικότητα ύψους 94% της αρχικής κλινικής της δοκιμής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε ο CEO Στέφαν Μπάνσελ, η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια σημαντική νέα απειλή που χρίζει επαγρύπνησης. Και για το λόγο αυτό θεωρεί αναγκαία τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εν όψει της χειμερινής περιόδου, καθώς τα αντισώματα μειώνονται.

Υπέρ της προοπτικής ενισχυτικής τρίτης δόσης έχει ταχθεί και η κοινοπραξία των Pfizer/BioNTech. Μάλιστα, η κοινοπραξία ετοιμάζεται να ζητήσει επισήμως έγκριση για τρίτη δόση, από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, μέσα στο μήνα. Χώρες όπως το Ισραήλ, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν ενισχυτική δόση προς τις ευάλωτες ομάδες.

Η Moderna από την πλευρά της εργάζεται πάνω σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις ενισχυτικών δόσεων με αυξημένα αντισώματα απέναντι σε μεταλλάξεις, όπως η Γάμα, η Βήτα και η Δέλτα. Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής της έχει φτάσει στα όρια της και για το λόγο αυτό ο κ. Μπάνσελ ανακοίνωσε πως η εταιρεία δεν πρόκειται να δεχτεί νέες παραγγελίες για μέσα στο 2021.

Θυμίζουμε πως η Moderna έχει ανακοινώσει πως θα παράγει από 800 εκατ. έως 1 δισ. δόσεις συνολικά μέσα στη χρονιά. Τα συμβόλαια της για τη φετινή χρονιά μεταφράζονται σε πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων, ενώ έχει από τώρα επιπλέον συμφωνίες αξίας 12 δισ. δολαρίων για το 2022 με επιλογή για πιθανές επιπλέον δόσεις αξίας 8 δισ. δολαρίων.

Η Pfizer που χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία mRNA στο εμβόλιο της έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα, οπότε έχει δεσμευτεί να παράγει τουλάχιστον 3 δισ. δόσεις μόνο μέσα στη φετινή χρονιά, που μεταφράζονται σε πωλήσεις ύψους 33,5 δισ. δολαρίων.

Αμφότερες οι εταιρείες έχουν λάβει προσωρινή έγκριση για τη χορήγηση των εμβολίων τους στις ΗΠΑ και μέσα στο Σεπτέμβριο εκτιμούν πως θα λάβουν πλήρη έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του FDA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα