Η Κίνα θα φυτεύει 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων δασών το χρόνο -περισσότερο από τη συνολική έκταση του Βελγίου- από φέτος μέχρι και το 2025 στο πλαίσιο του στόχου της να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την προστασία φυσικών οικοσυστημάτων, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δενδροφυτεύσεις βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο κέντρο των περιβαλλοντικών προσπαθειών της Κίνας και αποτελούν σημαντικό μέρος των σχεδίων για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2060.

Ο Λι Σουνλιάνγκ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Δασοκομίας και Λειβαδικών Εκτάσεων, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως μεγάλης κλίμακας προγράμματα «πρασινίσματος» περιλαμβάνουν 36.000 τ.χλμ. αναδάσωσης κάθε χρόνο μέχρι το 2025.

«Μέχρι το 2035, η ποιότητα και η σταθερότητα των οικοσυστημάτων των εθνικών δασών, των λειβαδικών εκτάσεων, των υγροτόπων και των ερήμων θα έχουν συνολικά αναβαθμιστεί», πρόσθεσε.

Πιεστική η καταστροφή δεκαετιών

Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο για τα δάση και τις λειβαδικές εκτάσεις της που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, η χώρα έχει στόχο να αυξήσει τη συνολική κάλυψη της έκτασής της με δάση στο 24,1% μέχρι το τέλος του 2025, από 23,04% που ήταν στο τέλος της περσινής χρονιάς.

Απευθύνεται, δε, προειδοποίηση πως οι δασικοί και οι λειβαδικοί πόροι της Κίνας είναι ανεπαρκείς, ιδιαίτερα σε περιφέρειες που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία στις βόρειες και τις δυτικές περιοχές της.

Ο Λι Σουνλιάνγκ δεν διευκρίνισε τι είδους δένδρα θα φυτευτούν, όμως στο έγγραφο αναφέρεται πως η στρατηγική θα βασιστεί εν μέρει στη «φυσική αναδάσωση», αφήνοντας να εννοηθεί πως διάφοροι τύποι δένδρων εντάσσονται στο πρόγραμμα βάσει του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά την καταστροφή μεγάλων οικοσυστημάτων κατά τις δεκαετίες ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει «οικολογικούς φράκτες ασφαλείας» και να προστατεύσει από την ανθρώπινη επέμβαση το ένα τέταρτο του συνολικού εδάφους της.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Κίνα θα επεκτείνει επίσης το σύστημα εθνικών πάρκων της, θα δημιουργήσει διαδρόμους για να ανακουφίσει την κατάτμηση των οικοσυστημάτων και θα καταστείλει περαιτέρω το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, δήλωσε ο Τσεν Ζιαουέν, αξιωματούχος αρμόδιος για την εκπόνηση του νέου σχεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου έρευνας της αγοράς comparethemarket.com η πόλη του Πεκίνου θα πρέπει να φυτεύει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δένδρα το χρόνο για να αντισταθμίσει τις ετήσιες εκπομπές.

Αντίστοιχα, οι πόλεις της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ θα έπρεπε να φυτεύουν περισσότερα από 9 εκατ. δένδρα το χρόνο καθεμιά, ενώ το Λονδίνο θα χρειαζόταν να φυτεύει λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια δένδρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green