Συνήθως, στο λόγο των πολιτικών προσώπων η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες

Από πού θα αγοράζουν ρεύμα οι οικιακοί καταναλωτές στο άμεσο μέλλον; Η είδηση για την απόφαση του Ομίλου IKEA να προχωρήσει στη πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές στους Σουηδούς οικιακούς καταναλωτές φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά το μέλλον. Τίποτα δεν θα θυμίζει σε λίγα χρόνια το σημερινό χάρτη της ενέργειας με τους παραδοσιακούς και νέους πάροχους…

Πάντως, η ΔΕΗ στο parking του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος εγκατέστησε τους πρώτους φορτιστές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. To ΔΕΗ Blue είναι το νέο brand της επιχείρησης μέσα από το οποίο υλοποιεί την στρατηγική της για το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης σε όλη τη χώρα.

————————————

Ο Σταύρος

Συνήθως, στο λόγο των πολιτικών προσώπων η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, δεν είναι πια πολιτικός της τρέχουσας δράσης αλλά ένα εθελοντής πολίτης – ίσως ο πιο προβεβλημένος και δικαίως γι΄αυτό, εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών.

Από την παρέμβαση του στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης κράτησα δύο – τρία λόγια από την παρέμβαση του Σταύρου Μπένου. «Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή» και «πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα».

Μια ιστορία: Τα λόγια αυτά με οδήγησαν σε μια μικρή ιστορία που συνέβη πριν λίγα χρόνια και τη βρήκα στο προσωπικό μου αρχείο: «O Δημήτρης Ν. Καρ. και ο Ιωάννης Ν. Καρ. είναι αδέλφια. Και οι δύο μαθητές Λυκείου που αποφάσισαν να “σπάσουν” τον “κουμπαρά” τους και να εισφέρουν από 20 ευρώ σε ένα καλό σκοπό. Για τη δράση “Μελέτες αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης” με φορέα υλοποίησης το Σωματείο Διάζωμα με πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας και υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο.

Η δράση αυτή για το αρχαίο θέατρο στην περιοχή της Πρέβεζας – πολύ κοντά στο Ζάλογγο- ήταν απολύτως επιτυχημένη (κρινόμενη από το τελικό αποτέλεσμα) και συγκέντρωσε από με τη μέθοδο της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) 80.580 ευρώ – 500 και πλέον ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο. Η δράση “ανέβηκε” και “έτρεξε” στη πλατφόρμα act4greece που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας».

Ο Άνθρωπος: Αυτός είναι ο Σταύρος Μπένος. Ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλάει στη ψυχή των ανθρώπων, που νοιάζεται για τους συμπολίτες του, που συμμερίζεται τον πόνο τους, που κατανοεί την οργή τους.

—————————————–

Η ποντοπόρος ναυτιλία

Η κλιματική κρίση επηρεάζει και τις δραστηριότητες της ποντοπόρου ναυτιλίας. Όπως θα μπορούσε κανείς να βρει και να διαβάσει στο ενημερωτικό δελτίο για τα εταιρικά ομόλογα της εταιρείας Costamare Participations, μέλος του Ομίλου Costamare Inc. (συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου) οι διαρκώς εντεινόμενες πιέσεις που καταλήγουν σε ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν: α) σε μείωση της χωρητικότητας φορτίου, β) σε μετατροπές πλοίων, μετατροπές στον τρόπο λειτουργίας των πλοίων ή σε περιορισμούς, γ) σε μείωση της διαθεσιμότητας ή σε αύξηση του κόστους της ασφαλιστικής κάλυψης για περιβαλλοντικά ζητήματα ή να οδηγήσουν ακόμα και σε απαγόρευση πρόσβασης σε ορισμένα χωρικά ύδατα ή λιμάνια. Παρότι η αξιολόγηση κινδύνου προέρχεται από τους συντάκτες ενός ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και να αφορούν τις δραστηριότητες μιας εταιρείας ενός και μόνο ομίλου τα συμπεράσματα έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης εκτιμάται ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία που αφορά στη ναυτιλία, ενδέχεται να γίνει αυστηρότερη, την ίδια στιγμή που η αυξημένη σημασία και προσοχή που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ναυλωτές σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα και την ασφάλεια ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπρόσθετες κανονιστικές και λειτουργικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων απαιτήσεων ασφάλειας και αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και εκτενέστερες επιθεωρήσεις των πλοίων.

Σε σχετικό απόσπασμα του ενημερωτικού δελτίου της εκδότριας των ομολογιών – μέλος του ομίλου Costamare- διαβάζω: «Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενδέχεται επίσης να επιβληθούν στον Όμιλο νέες σημαντικές κανονιστικές απαιτήσεις περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων απορρύπανσης και αποζημίωσης λόγω πρόκλησης ζημίας στο φυσικό περιβάλλον, τραυματισμών ή/και υλικών ζημιών σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου ή άλλων επικίνδυνων ουσιών από τα πλοία του ή για άλλο λόγο που σχετίζεται με τις δραστηριότητές του.

Τυχόν παραβίαση ή θεμελίωση ευθύνης για περιβαλλοντικές παραβάσεις ενδέχεται επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή σημαντικών ποινών, προστίμων και άλλων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων ποινικών κυρώσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την κατάσχεση ή την επιβολή του μέτρου της κράτησης των πλοίων του Ομίλου».

Η επισήμανση: Πάντως, μια επισήμανση χρειάζεται να κρατηθεί ως οδηγός για το μέλλον: «Ακόμη και στην περίπτωση που δεν τεθεί σε εφαρμογή κάποια νέα νομοθεσία ή/και κανονισμός για τον έλεγχο του κλίματος, οι δραστηριότητες του Ομίλου ενδέχεται να επηρεαστούν ουσιαστικά στο βαθμό που η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη στάθμη των θαλάσσιων υδάτων ή την εμφάνιση εντονότερων καιρικών φαινομένων».

Το συμπέρασμα: Η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να απαιτηθούν από τους φορείς της ποντοπόρου ναυτιλίας «σημαντικές κεφαλαιακές και λειτουργικές δαπάνες».

————————————–

Η virtual έκθεση

Ένα ψηφιακό εκθεσιακό περίπτερο δημιούργησε ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης. Όπως διαβάζω σε σχετική ανάρτηση του, ο Όμιλος «εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να μεταφέρει τη φυσική εμπειρία των εκθέσεων σε ένα digital περιβάλλον, ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη.

Το Εικονικό Showroom του Κλάδου Συσκευασίας, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Ομίλου στο site του, «είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική για το διάστημα που δεν πραγματοποιούνται διεθνείς εκθέσεις, και στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε στρατηγικά ακόμα και όταν αυτές επανέλθουν. Αποτελεί σημαντικό βοήθημα για όλους όσοι θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στο ευρύ φάσμα λύσεων συσκευασίας του Ομίλου μας, οποιαδήποτε μέρα και ώρα. Ο νέος εικονικός εκθεσιακός χώρος απευθύνεται στη λιανική και μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με υποψήφιους πελάτες, για να ενισχύσουμε τις πωλήσεις μας στον τομέα της συσκευασίας.

Πιο αναλυτικά: ενσωματώνει τη φυσική εμπειρία των εκθέσεων σε ένα καθαρά ψηφιακό περιβάλλον, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν με ασφάλεια την τεράστια γκάμα λύσεων συσκευασίας που προσφέρει ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, ενημερώνει σχετικά με τις νέες, καινοτόμες λύσεις που παρέχουμε και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά τους επισκέπτες να βρίσκουν το ιδανικό γι’ αυτούς προϊόν, και τους φέρνει σε επαφή με την εξειδικευμένη ομάδα των πωλητών μας».

Το Μέλλον: Η εικονική αλλά και η διευρυμένη πραγματικότητα με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας δεν αλλάζει μόνο το μέλλον των εμπορικών εκθέσεων αλλά και το περιβάλλον προώθησης και προβολής προϊόντων και των πωλήσεων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories