Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο μπορεί κανείς να βρει ανοικτά ψηφιακά δεδομένα, κυριολεκτικά σε …δημόσια θέα

Κρατήστε μια παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη θεομηνία του Ιανού αποφασίσαμε ότι πρέπει τα πράγματα να τα κάνουμε διαφορετικά. Ότι ήταν αδύνατο να κινηθούμε με τους συνηθισμένους ρυθμούς της Ελληνικής διοίκησης και αποδείξαμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να το κάνουμε». Η δήλωση- δέσμευση θα βρίσκει και τώρα και στο μέλλον εφαρμογή!

Τα Δεδομένα

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο μπορεί κανείς να βρει ανοικτά ψηφιακά δεδομένα, κυριολεκτικά σε… δημόσια θέα. Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο η απόφαση των αρμοδίων οργάνων για την ένταξη ενός project στο υφιστάμενο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων που θα «ανέβει» στο διαδίκτυο και θα είναι διαθέσιμη για κάθε ένα ενδιαφερόμενο αλλά και η όλη διαδρομή αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου υπαγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του Αυγούστου η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 761.350.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων ήταν και το επενδυτικό σχέδιο Voula Project του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία VHPH Properties.

Την ίδια στιγμή, στη δεξαμενή του Enterpise Greece μπορείς με ένα απλό κλικ να βρεις τη διαδρομή του επενδυτικού φακέλου. Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός φάκελος για το Project Voula, ένα έργο οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της εταιρείας VHPH Properties (κοινοπραξία Hines & Henderson Park) κατατέθηκε στην εταιρεία Enterprise Greece με την υπ’ αριθ. 7800/24-12-2020 αίτηση.

Στα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μπορεί να διαβάσει κανείς τα εξής: «Η προτεινόμενη επένδυση αφορά έργο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης σε οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Βούλας Αττικής. Το έργο προϋπολογίζεται στα €135.921.252 και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)».

Επιπλέον, αυτού μαθαίνουμε ότι «το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας, κλπ) και θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις. Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το μοναδικό μέγεθος και η δυνατότητα οικοδόμησης επιτρέπουν ένα συνεκτικό γενικό σχέδιο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα (ένας σπάνιος τύπος Ελληνικού προϊόντος το οποίο απευθύνεται στην Διεθνή αγορά ακινήτων).

Η Αξία: Τα ανοικτά δημόσια δεδομένα παρέχουν μια ακριβή σε αξία, απολύτως αδιαμεσολάβητη ροή πληροφορίας που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.

Το Συμπέρασμα: Η αίτηση για την υπαγωγή στο υφιστάμενο προνομιακό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων υποβάλλεται την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020. Η έγκριση έρχεται 8 μήνες μετά – καθόλου κακός χρόνος για τα δεδομένα της ελληνικής διοίκησης. Μακάρι να μειωθεί και άλλο…

Η Απολιγνιτοποίηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria δήλωσε μεταξύ άλλων για την επιλογή της κυβέρνησης του να προχωρήσει στην μετά – λιγνίτη εποχή. «Η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να “μιλήσουμε” με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τα Έργα: Στη Δυτική Μακεδονία και ως αφορά τον αναπτυξιακό πυλώνα της καθαρής ενέργειας κατασκευάζονται ήδη φωτοβολταϊκοί σταθμοί από τη
ΔΕΗ (230MW, προϋπολογισμού επένδυσης 133 εκατ. ευρώ) και από τον Όμιλο ΕΛΠΕ (204MW, προϋπολογισμού επένδυσης εκατόν τριάντα εκατ. ευρώ), ενώ η ΔΕΗ προωθεί νέα επένδυση (σε διάφορα στάδια ωρίμανσης) επιπλέον 1.9 GW.

Η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον κλάδο των ανταλλακτικών αλλά και της έρευνας και ανάπτυξης μονάδων υδρογόνου που μπορούν να συνδέονται με ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη από τον Απρίλιο του 2020 για μια επένδυσηύψους περίπου 1 δις ευρώ που θα αφορά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ (υπό συζήτηση από πολλούς ενεργειακούς ομίλους), ενώ μέσω του έργου White Dragon σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ σε ηλεκτρολύτες 1.5GW με εκτιμώμενες 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι το έργο White Dragon, το οποίο προετοιμάζεται από τέσσερις χώρες, μία εκ των οποίων είναι και η χώρα μας, ανταγωνίζεται 7 ακόμα έργα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Hydrogen Europe Industry στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο.

Επιπλέον, ο Όμιλος Eunice φέρεται να σχεδιάζει επένδυση 280εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης ενέργειας 250MW.

Τέλος, μια σημαντική εμβληματική επένδυση στον τομέα της καθαρής ενέργειας αφορά στο Πεδίο Ενεργειακής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΕΝΕΤ). Το ΠΕΝΕΤ θα αποτελεί έναν χώρο συνεργασίας και διασύνδεσης των ερευνητικών φορέων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΕΚΕΤΑ) με ερευνητικές ομάδες μεγάλων επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών σε ένα χώρο που προσφέρεται για επενδύσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα εναλλακτικά καύσιμα και το υδρογόνο, οι τεχνολογίες αποθήκευσης κ.ά.


_________________________________________

Το Φράγμα

Το φράγμα του ποταμού Ενιπέα στη θέση Παλιοδερλί στην περιοχή Σκοπιά Φαρσάλων όπου το δίδυμο των γενικών γραμματέων άμεσης δράσης ( Γιώργος Καραγιάννης του υπουργείου Υποδομών και Χρήστος Τριαντόπουλος) είχε βάλει το χεράκι τους προχωρά… Βεβαίως, οι δύο γ.γ δεν ήταν μόνοι αφού τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αλλά και γενικός γραμματέας για το ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος συνέβαλλαν τα μέγιστα ο καθένας από την μεριά του.

Τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπογράφει την απόφαση για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος και θα αναλάβει να ωριμάσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

Η Υπενθύμιση: Να μην ξεχνούμε ότι το φράγμα του Ενιπέα θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Ο Ιανός: Το φράγμα του Ενιπέα και η επιλογή να προχωρήσει με ΣΔΙΤ έγινε με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Καρδίτσα από τον Ιανό.

Το Νομοσχέδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ήταν εκείνος που μας θύμισε ότι καταφθάνει ένα νέο νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, με αυτό το νομοσχέδιο – το οποίο πολύ σύντομα έρχεται σε δημόσια διαβούλευση- όπως εκτιμά η κυβέρνηση θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον, θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου και θα συμβάλει στην ενίσχυση του ήδη ισχυρού ενδιαφέροντος. Ο Νίκος Παπαθανάσης έχει βαφτίσει τον νέο νόμο ως τη Βίβλο των Στρατηγικών Επενδύσεων και μάλλον δεν έχει καθόλου άδικο…

Οι Κομματικοί

«Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου…». Τίποτα οι κομματικοί της ΝΔ στην Εύβοια θέλουν με το ζόρι να βοηθήσουν τον Μπένο… Στο τοπικό site Evima διαβάζω την εισήγηση του προέδρου της ΝΟΔΕ Εύβοιας Πέτρου Ποδάρα στην κομματική σύσκεψη της 12ης Αυγούστου για την οποία σας έχω ήδη ενημερώσει σχετικά. Ο λόγος στον πρόεδρο Ποδάρα: «(…)  ως κομματική οργάνωση του Νομού και όπως έχω ήδη ενημερώσει την ιεραρχία του κόμματος, θα προχωρήσουμε σε σύσταση Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής όπου χρειαστεί, με προτάσεις και ιδέες και για την παρακολούθηση και προβολή του έργου της. Στόχος μου είναι η Ομάδα Εργασίας θα στελεχωθεί τόσο από κομματικά στελέχη – μέλη της ΝΟΔΕ, όσο και εξειδικευμένους Ευβοιώτες επιστήμονες, ακόμη και εκτός της κομματικής Οργάνωσης και για το σκοπό αυτό αναμένω την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής από τα μέλη της ΝΟΔΕ, όπως επίσης και προτάσεις σας για πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν». Με άλλα λόγια, οι κομματικοί επισήμως μιλούν για βοήθεια, στα «γαλάζια» καφενεία (ενίοτε ψηφιακής μορφής) γίνεται κουβέντα για εποπτεία! Κατά τα άλλα, για να θυμηθούμε και μια επιτυχημένη καμπάνια μπύρας: Ποιo Skip Ad; Ποια Στικούδη; Και εν τέλει, ποιος Μπένος;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories