Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε χθες Πέμπτη το βράδυ το μορατόριουμ στις εξώσεις ενοικιαστών που κανονικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως τον Οκτώβριο, τερματίζοντας την προστασία που προσφερόταν σε εκατομμύρια ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τάχθηκε στο πλευρό των ιδιοκτητών, που επιχειρηματολογούσαν πως είναι θύματα αδικαιολόγητων μέτρων και τάσσονταν εναντίον κάθε παράτασης της αναστολής των εξώσεων εάν δεν αποφασιστεί από το Κογκρέσο και όχι από τις υγειονομικές αρχές — το μέτρο ανανεώθηκε πρόσφατα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Η αρχική απόφαση
Το μορατόριουμ στις εξώσεις ενοικιαστών αρχικά είχε αποφασιστεί το 2020, όταν οι ΗΠΑ πλήττονταν σκληρά από την πανδημία και το ποσοστό της ανεργίας προκαλούσε ίλιγγο.
Όταν έληξε η αναστολή, στα τέλη του Ιουλίου, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εκλιπάρησε τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να νομοθετήσουν κατεπειγόντως προκειμένου να παραταθεί. Κάτι που δεν συνέβη προτού το Κογκρέσο να διακόψει τις εργασίες του, όπως κάθε καλοκαίρι.
Υπό εντεινόμενη πίεση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του –η Δημοκρατική βουλεύτρια Κόρι Μπους είχε κατασκηνώσει για αρκετές ημέρες μπροστά στην έδρα του Κογκρέσου –, τα CDC εντέλει εξέδωσαν τα ίδια εντολή να παραταθεί η αναστολή των εξώσεων. Δικαιολόγησαν την απόφαση αυτή επικαλούμενα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
«Εάν έπρεπε να συνεχιστεί το μορατόριο των εξώσεων που επιβλήθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές, αυτό θα όφειλε να εγκριθεί συγκεκριμένα από το Κογκρέσο», ανέφερε ξερά το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είναι διαμορφωμένη καθαρά συντηρητική πλειοψηφία (6-3), στη 15σέλιδη απόφαση που δημοσιοποίησε.
Απογοήτευση Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αμέσως την «απογοήτευσή» του για την ετυμηγορία.
«Εξαιτίας της απόφασης αυτής, οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με οδυνηρές εξώσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης» στον νέο κορονοϊό, στηλίτευσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλεί για μια ακόμη φορά όλες τις οντότητες που έχουν αυτή τη δυνατότητα –από τις πόλεις και τις πολιτείες ως τα τοπικά δικαστήρια, περνώντας από τους ιδιοκτήτες (ακινήτων) και τις τοπικές κυβερνήσεις– να αναλάβουν δράση επειγόντως για να αποτραπούν οι εξώσεις», πρόσθεσε η ίδια.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέμενε ότι το μορατόριο θα αμφισβητείτο στη δικαιοσύνη, αλλά ήλπιζε πως θα της έδινε χρόνο ώστε να φθάσουν στους ενοικιαστές ποσά που έχει ήδη εγκριθεί να διατεθούν για να βοηθηθούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. Η χορήγηση των επιδομάτων στέγης στους δικαιούχους όμως έχει επιβραδυνθεί, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία