Σε κλοιό αυξήσεων στις τιμές ρεύματος κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεων.

Μετά τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε την Τρίτη για αυξήσεις «φωτιά» έως και 50% στα τιμολόγια ρεύματος, χθες στο επανήλθε στο θέμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν».

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει καταγράψει ένα ξέφρενο ράλι και έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh.

Παρέμβαση της ΡΑΕ

Το κύμα ανατιμήσεων έχει ήδη φτάσει και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά και αναμένεται να μετακυληθεί στους καταναλωτές μέσω των ρητρών που υπάρχουν στα τιμολόγια ρεύματος.

Έτσι, στη σκιά της αύξηση του κόστους ρεύματος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προχωράει στην κατασκευή πληροφοριακού συστήματος δυναμικής ενημέρωσης και υποστήριξης των καταναλωτών.

Πρόκειται για την πλατφόρμα My RAE, η οποία θα λειτουργεί ως ένα άτυπο «παρατηρητήριο τιμών», με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών

Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι η διαφάνεια και η σύγκριση από τους καταναλωτές των τιμολογίων και των χρεώσεων, των όρων προμήθειας ενέργειας, της ασφάλειας εφοδιασμού, της τακτικής παροχής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών παροχής ενέργειας από τους παρόχους. Θα είναι εύχρηστο και παράλληλα μέσω αυτού η ΡΑΕ θα μπορεί να έχει ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα των καταναλωτών και τον βαθμό ικανοποίησής τους, καθώς και την τήρηση στατιστικών δεικτών ώστε να παρεμβαίνει αν χρειαστεί με τα ρυθμιστικά ή κυρωτικά εργαλεία της.

Πρακτικά, θα μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο και των σχέσεων μεταξύ καταναλωτών και παρόχων. Ηδη η ΡΑΕ από τις 26 Αυγούστου 2021 προχώρησε στη σχετική έγκριση της δαπάνης για το έργο ώστε άμεσα να προχωρήσει το My RAE, καθώς η υφιστάμενη δομή υποστήριξης και ενημέρωσης των καταναλωτών της Αρχής παρέχει μόνο στατική ενημέρωση στους καταναλωτές για βασικά στοιχεία της αγοράς ενέργειας και δίνει τη δυνατότητα μόνο απλής κατάθεσης παραπόνων, χωρίς τη διεξοδική αποτύπωση της εξέλιξης του κάθε αιτήματος, της ποιότητας, του χρόνου και της αποτελεσματικότητας απόκρισης εκ μέρους των παρόχων και διαχειριστών.

Τα μέτρα που ζητά το ΒΕΑ

Τη λήψη μέτρων, ώστε να μην εκτιναχθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητάει από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν αντέχουν νέο «ηλεκτροσόκ», καθώς δεν μπορούν μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της πανδημίας να επωμιστούν και την αύξηση έως και 50% στο κόστος της ενέργειας», τονίζει ο Α΄ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κώστας Δαμίγος.

«Οι επιχειρηματίες, υπό τον φόβο του τέταρτου κύματος της πανδημίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους με δραματικά συρρικνωμένους τζίρους», προσθέτει ο ίδιος. Ο κ. Δαμίγος τονίζει, ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πέρα από την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, από την ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, θα πρέπει να είναι και η στήριξη των ευάλωτων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος 

Το Β.Ε.Α επισημαίνει στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, θα οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμη διόγκωση του λειτουργικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστο στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προ ημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121.72 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του Energylive.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια