
Εδώ και δύο δεκαετίες η Ευάμπελος Γη έχει βάλει την περιοχή του Δομοκού στον οινικό χάρτη, προσφέροντας εξαιρετικά κρασιά.
Οπως παρατηρεί ο κριτικός οίνου Σίμος Γεωργόπουλος, «η Ευάμπελος Γη έχει βάλει την περιοχή του Δομοκού στον οινικό χάρτη, προσφέροντας εδώ και 2 δεκαετίες εξαιρετικά κρασιά από τον επικλινή αμπελώνα της με τον βορινό προσανατολισμό που καταλαμβάνει έκταση 220 στρεμμάτων. Αυτός βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων στο χωριό Γερακλί και μεταξύ άλλων δίνει την πρώτη ύλη για αυτό το premium Ασύρτικο που ωριμάζει για 12 μήνες σε αμερικάνικα και γαλλικά βαρέλια.
Ο παραγωγός από την Φθιώτιδα έχει πολλάκις αποδείξει την μαστοριά του στο Ασύρτικο, αλλά το Γερακλής Βορέας ανεβάζει τον πήχη σε άλλα επίπεδα, καταρχήν με το έντονο πυκνό άρωμα ορυκτών και καπνού, άρωμα που θυμίζει το μεγάλο Κτήμα Αργυρού Βαρέλι επί των ημερών του Γιάννη Αργυρού.
Όμως και το στόμα είναι εξίσου εντυπωσιακό, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στον πλούτο και το νεύρο. Αν και μέτριο σε σώμα, διαθέτει εξαιρετικό μάκρος και επίγευση, αρετές που τονίζονται από μια ιδέα τανινών στο τελείωμα.
Το Riedel Vinum Chardonnay και οι σχετικά υψηλοί 12-14ºC θα αναδείξουν άρωμα και γεύση, ενώ ψάρια ή λευκά κρέατα στη σχάρα θα διασφαλίσουν υπέροχες αρμονίες.
Αν και το Γερακλής Βορέας θέλει τουλάχιστον μια 5ετία προκειμένου να βρεθεί στο απόγειό του, μας αποκαλύπτει ήδη όλες τις ποιοτικές πλευρές του αποδεικνύοντας ότι κανείς μπορεί να βρει κορυφαία Ασύρτικα και εκτός Σαντορίνης· με την περίπτωσή του μάλιστα να συγκαταλέγεται στο απόλυτα ύψιστο επίπεδο των εκτός νησιού βαρελάτων ετικετών. Άλλο ένα ποθητό λευκό από το οινοποιείο του Δομοκού».
Πώς δημιουργήθηκε η Ευάμπελος Γη
Τέσσερις φίλοι, τύποι ανήσυχοι δημιουργικοί και πολυπράγμονες, με κοινό τόπο όχι μόνο τη γη καταγωγής τους, αλλά και το ισχυρό όραμα και την αγάπη για το καλό κρασί, ένωσαν τις ικανότητες και τους στόχους τους με πρόθεση κι επιθυμία τη δημιουργία μιας οινικής γκάμας από σπουδαία κρασιά, που προάγουν όχι μόνο τον γηγενή πλούτο αλλά και τις αρχές ενός μεγάλου κρασιού για πολυπλοκότητα, νοστιμιά και ισορροπία.
Έτσι το 2000 ιδρύθηκε το Κτήμα Ευάμπελος Γη, ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού το μοναδικά ξεχωριστό terroir του μετουσιώνει το οινικό όραμα σε μια εξέχουσα γευσιγνωστική πραγματικότητα.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ