Να απορροφήσουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, στον βαθμό που δεν θα έχουν ζημιά, θα ζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη σημερινή του συνάντηση με εκπροσώπους της αγοράς. Πρόσθεσε, δε, ότι περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν μια ευκαιρία να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους και να έχουν περισσότερη πελατεία.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό» καθώς παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές «σχεδόν στα πάντα».

Ειδικότερα ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300. Επίσης, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα κρατήσει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, επικαλούμενος στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Έλεγχοι και πρόστιμα για κερδοσκοπικές πρακτικές

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε, θα λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει. «Κανένας δεν πρέπει να διανοηθεί ότι πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία της αυξήσεως των διεθνών τιμών και του αναμενομένου πληθωρισμού για να πάει να βγάλει “καπέλο” παραπάνω χρήμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας», διεμήνυσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του χρόνου ισχύει νόμος για να μην αυξηθεί το περιθώριο κέρδους περισσότερο από όσο ήταν την περίοδο πριν τον κορωνοϊό. «’Αρα και τα θεσμικά εργαλεία έχουμε, και ελέγχους κάνουμε, και πρόστιμα βάζουμε», σημείωσε.

Για τα αιτήματα μείωσης φόρων

Για το αίτημα μείωσης φόρων από διάφορους κλάδους θύμισε ότι υπάρχουν και δεκάδες αιτήματα ενισχύσεων λόγω της κρίσης από ανθρώπους, επιχειρήσεις και ομάδες και πως όλοι γνωρίζουν «τι συμβαίνει σε ένα μαγαζί αν εισπράττει λιγότερο και ξοδεύει περισσότερο».

«Πρέπει και τα μεν αιτήματα και τα δε αιτήματα, να τα διαχειρίζεται ο νοικοκύρης με υπευθυνότητα. Ποιος κρίνει αν ο νοικοκύρης, είναι νοικοκύρης ή δεν είναι νοικοκύρης και καταστρέφει την επιχείρησή του; Οι αγορές. Τι κρίνουν μέχρι τώρα, ότι εδώ έχουμε πράγματι έναν νοικοκύρη πρωθυπουργό που καταφέρνει από τη μια να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία για να λειτουργήσει και να πάει καλά όπως είδαμε και από την άλλη “μαζεύει” γενικώς τις δαπάνες του κράτους, ώστε να μην εξοκείλει και έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος».

Τα βλέμματα στη ΔΕΘ

Όπως είναι επόμενο, τα βλέμματα όλων πλέον ειναι στραμμένα στη ΔΕΘ όπου το θέμα των ανατιμήσεων και των μέτρων που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την αποτροπή αλυσιδωτών επιπτώσεων στην οικονομία και την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα είναι από τα βασικά κεφάλαια της πρωθυπουργικής ομιλίας.

Από τις υπουργικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών είναι σαφές ότι οι ανατιμήσεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έχει επισημάνει ότι «η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που δύναται», παραπέμποντας στην ομιλία του κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, ένα το κρατούμενο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγείλει κατάργηση των έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με τον οποίο τα μέτρα ελάφρυνσης θα αφορούν τόσο στο σύνολο της κοινωνίας όσο και στα ευάλωτα νοικοκυριά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο