Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τις συσκέψεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και κυβερνητικών στελεχών να έχουν πάρει «φωτιά» με βασικό αντικείμενο τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ.

Τα νέα δεδομένα, λόγω των καλύτερων στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, λύνει τα χέρια της κυβέρνησης. Ο ρυθμός 16,2% που έδωσε τελικά η ΕΛΣΤΑΤ (από προβλέψεις 11-12%) προσφέρει έξτρα «χώρο» στο πακέτο ελάφρυνσης – που υπολογίζονταν μέχρι σήμερα στα περίπου 2 δισ. ευρώ -πάνω από 600 εκατ. ευρώ ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση για να «ξαναγράψει» το οικονομικό πλάνο.

Οι πληροφορίες δίνουν πως το βλέμμα παραμένει στα μεσαία εισοδήματα και φυσικά στην ανακούφιση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων. Από την κυβέρνηση δίνεται το μήνυμα πως ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο οποιοσδήποτε χώρος δημιουργηθεί από την ανάπτυξη προσανατολίζεται κυρίως σε μειώσεις φόρων, εισφορών και προς την μεσαία τάξη και τους νέους.

Η κυβέρνηση παράλληλα ετοιμάζει μέτρο – ανάχωμα για τη μεγαλύτερη προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως έχει αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για υψηλότερη επιδότηση της κιλοβατώρας που καταναλώνουν περί τα 460.000 με 500.000 νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

«Είναι θέμα λίγων ωρών», αναφέρουν οι πληροφορίες, «να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης».

Ο πονοκέφαλος είναι και για τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Ιούλιο 2021 είναι αυξημένος κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 και κατά 1,73% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά καθώς η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ) 12 Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν χαμηλό ΦΠΑ (κάτω του 7%) για προστασία των τιμών σε βασικά τρόφιμα.

Φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα

Το οικονομικό και το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ένα πλήρως κοστολογημένο πακέτο εξαγγελιών που φτάνει ενδεχομένως τα 2 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και επιδιώκει να στήσει «ανάχωμα» για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στα κύματα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς τους φόρους και τις εισφορές εξετάζεται:

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

-Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.

-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.

-Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

-Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

-Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021-2022

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα