Ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια. Παράλληλα, μιλά «έξω από τα δόντια» για τα ελληνοτουρκικά ζητώντας από την κυβέρνηση να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση, ακόμη και βέτο στην ΕΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ ερωτηθείς τι θα κάνει με τα Μνημόνια για τα Σκόπια τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη στη Βουλή, εμφανίζεται σαφής λέγοντας πως έχει τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα.

«Με το Ποτάμι δεν παίρνεις το κέντρο»

Ειδικότερα, τοποθετούμενος για τον πρόσφατο ανασχηματισμό τονίζει με νόημα: «Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται ένα “μήνυμα”, υπάρχει “συμβολισμός”. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Οτι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις».

Για να στείλει ακόμη σαφέστερα μηνύματα προσθέτει στη συνέχεια: «Αλλά όταν “επιλέγονται” άτομα με αντίθετες απόψεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση” – αυτό λέγεται “μετατόπιση”! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο».

Θέτει, δε, το ερώτημα: «Με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της “διεύρυνσης” θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;»

«Δεν πρέπει να ενδίδουμε σε κατευνασμό του θηρίου»

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ζητά πιο σκληρή στάση, ακόμη και βέτο στην ΕΕ για το θέμα της Αμμοχώστου.

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης. Πρώτον, αναφέρει, Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οικονομικές και άλλες. «Ακόμα και βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε» προτείνει.

Δεύτερον, εκτιμά ότι θα έπρεπε να ζητηθεί ενεργοποίηση της ρήτρας Αλληλεγγύης της ΕΕ, όπως παλαιότερα έχουν κάνει άλλες χώρες. Τρίτον – και πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – προτείνει πιο ενεργές συμμαχίες με κράτη εντός της Ένωσης και στην ευρύτερη περιοχή μας, που θίγονται από την πολιτική της Τουρκίας.

«Δεν πρέπει – επ’ ουδενί – να εκληφθεί η πολιτική μας ως “παθητική στάση” απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή» σχολιάζει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει: «Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε κατευνασμό του θηρίου».

«Το θράσος του Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει προχθές από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα…! Δείτε και τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη με το γαλλικό πλοίο! Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει το “δόγμα της γαλάζιας πατρίδας”, καθιστώντας παράλληλα ανενεργή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ», δηλώνει.

«Δεν θυμάμαι η κ. Μέρκελ να στήριξε την Ελλάδα»

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός βάλλει κατά της Ανγκελα Μέρκελ και μιλά για αρνητικό ρόλο που έπαιξε σε διάφορες στιγμές της ελληνικής κρίσης. «Όταν τα καταφέρναμε» επισημαίνει «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα».

Την χαρακτηρίζει «διαχειρίστρια» και «όχι οραματίστια» και προσθέτει ότι «εκμεταλλεύθηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα – Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί».

«Άμεσα δημιουργία Ευρωστρατού»

Ο κ. Σαμαράς με αφορμή ερώτηση για τη νέα συμμαχία AUKUS δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού «όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει μιας και έχουμε, μετά τη Γαλλία, τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ».

Λέει επίσης ότι «η Ευρώπη δεν θα πάψει να είναι απαραίτητη και στις ΗΠΑ και στις διεθνείς ισορροπίες», ότι «κι εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αυτό το κομβικό σημείο των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών» και ότι «η Ευρώπη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να “χειραφετηθεί” και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε την οικονομία όρθια»

Για την πανδημία υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας και σε αυτό δεν υπάρχουν “ναι μεν, αλλά”.

Τονίζει δε πως «η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την οικονομία όρθια». Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα «υπερπλεονασμάτων» για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος.

Ο κ. Σαμαράς λέει επίσης ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ότι δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του «εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί». Και συνεχίζει: «Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς».

Το μήνυμα ενότητας

Για την κοινή του είσοδο με τον Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δηλώνει πως «μόνο μήνυμα ενότητας είναι» και πως «πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν, όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης