Η Επαναγορά Ιδίων Μετοχών αποτελεί μια τακτική που ακολουθείται κατά κόρον από πλήθος επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά ολοένα και πιο προσεκτικές τις επιχειρήσεις αναφορικά με το που θα επενδύσουν τη ρευστότητα που έχουν συσσωρεύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος οι εταιρικές δαπάνες για επαναγορά ιδίων μετοχών ξεπέρασαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε η S&P στην Wall Street Journal, οι δαπάνες για αγορά ιδίων μετοχών αυξήθηκαν πολύ γρηγορότερα από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες το πρώτο εξάμηνο του έτους, μετά από ανατροπές και στις δύο κατηγορίες πέρυσι εν μέσω της πανδημίας. Ειδικότερα, η επαναγορά μετοχών σε εταιρείες του S&P 500 αυξήθηκαν στα 370,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 29% από τους πρώτους έξι μήνες του 2020. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες – οι οποίες συνήθως πηγαίνουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως γη, κτίρια και τεχνολογία – αυξήθηκαν στα 337,17 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 4,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι πλούσιες σε μετρητά, χάρη στα ισχυρά κέρδη τα τελευταία τρίμηνα που τροφοδοτήθηκαν από την οικονομική ανάκαμψη. Οι γύροι συγκέντρωσης κεφαλαίων κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαθεσιμότητα φθηνού χρέους έχουν προκαλέσει διόγκωση των ρευστών διαθεσίμων των εταιρειών. Οι εταιρείες του S&P 500 διέθεταν συνολικά 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών, οι οποίες περιορίστηκαν πέρυσι, θεωρούνται ως μια πιο ευέλικτη επιλογή. Είναι πιο εύκολο να αποσυρθούν σε σύγκριση με άλλες μορφές επενδύσεων κεφαλαίου, δήλωσε ο Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, ανώτερος αναλυτής δεικτών της S&P Dow Jones Indices, στη Wall Street Journal.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία , ειδικά σε τομείς της τεχνολογίας καθώς ο κόσμος μετακινήθηκε σε ένα απομακρυσμένο εργασιακό περιβάλλον.

Παρόλο που ο απόλυτος αριθμός δολαρίων που δαπανώνται για επαναγορές είναι υψηλός, η απόδοση-αυτό που επαναγοράστηκε σε σύγκριση με τα ανώτατα όρια της αγοράς-είναι χαμηλή και εξακολουθεί να είναι κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, δήλωσε στο axios.com η Saira Malik, επικεφαλής επενδύσεων της Nuveen.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί έντονη κριτική για τη χρήση κεφαλαίων για την επαναγορά ιδίων μετοχών. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί προωθούν σχέδιο νόμου που επιβάλει φόρο 2% στις επαναγορές .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές