Σε μια ακόμα επιστολή της προς της πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιεί ότι το Κογκρέσο έχει μόλις τρεις εβδομάδες για να αντιμετωπίσει το επικείμενο ανώτατο όριο χρέους, ώστε να αποφευχθεί η «οικονομική καταστροφή».

«Εκτιμούμε πλέον ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι πιθανό να εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του εάν το Κογκρέσο δεν έχει λάβει μέτρα για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους έως τις 18 Οκτωβρίου» έγραψε σε επιστολή της προσθέτοντας: «σε εκείνο το σημείο, αναμένουμε ότι το υπουργείο θα μείνει με πολύ περιορισμένους πόρους που θα εξαντληθούν γρήγορα».

Η Γέλεν προειδοποίησε σε ξεχωριστή δήλωση προς τους νομοθέτες ότι η παράλειψη της αναστολής ή της αύξησης του ορίου χρέους θα οδηγήσει στην πρώτη παύση πληρωμών των ΗΠΑ και θα έχει σοβαρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

«Είναι επιτακτικό το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο του χρέους. Αν όχι, η Αμερική θα χρεοκοπούσε για πρώτη φορά στην ιστορία », είπε στις παρατηρήσεις της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας. «Η πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών θα υποβαθμιστεί και η χώρα μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια χρηματοπιστωτική κρίση και οικονομική ύφεση».

Επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ αθετήσει το χρέος τους, οι οικονομολόγοι πρέπει να βασίζονται σε προβλέψεις και εικασίες όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν τις οικονομικές συνέπειες που θα φέρει μια παύση πληρωμών.

«Θα περίμενε κανείς να δει αύξηση στα επιτόκια αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους», δήλωσε η Γέλεν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε αυτή την περίπτωση «θα υπάρξει οικονομική κρίση και συμφορά».

Η επιστολή της Γέλεν προς την Πελόζι είναι η τελευταία σε μια σειρά επικοινωνιών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της ηγεσίας του Κογκρέσου, καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν το ορόσημο παύσης πληρωμών.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας απέκλεισαν τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο που θα χρηματοδοτούσε την κυβέρνηση και θα ανέστειλε το όριο δανεισμού των ΗΠΑ.

Το όριο του χρέους, που μόνο το Κογκρέσο έχει το προνόμιο να αυξάνει, τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (28,4 τρισεκ. δολάρια) δεν αυξηθεί.

Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή