Συζητήσεις για συνασπισμό στη Γερμανία – Πού ταυτίζονται οι πολιτικές των κομμάτων και πού αποκλίνουν
Ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Πράσινων και των Φιλελευθέρων θα καθορίσει ποιος συνασπισμός θα κυβερνήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης
Η Γερμανία εισέρχεται σε μία περίοδο έντονων συζητήσεων για δημιουργία συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές που καθόρισαν τον διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο έδωσε ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα.
Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς, έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους, ενώ έπεται το κόμμα των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU/CSU), με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ.
Το SPD και το CDU μπορούν να επιτύχουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο εάν εξασφαλίσουν την υποστήριξη τόσο των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)-ενός φιλελεύθερου κόμματος με ισχυρό ήθος στην ελεύθερη αγορά-όσο και των Πρασίνων, με έμφαση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Δεν θα είναι, όμως, εύκολο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Το SPD και οι Πράσινοι, για παράδειγμα, επιθυμούν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εισαγωγή φόρου περιουσίας – δύο προτάσεις που απορρίπτουν οι CDU/CSU και FDP. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις των ηγετικών κομμάτων σε βασικά ζητήματα.
Δημοσιονομική πολιτική
Τίποτα δεν διχάζει τα κόμματα περισσότερο από αυτό το ζήτημα. Οι αριστεροί θέλουν να αυξήσουν τους φόρους, να ενισχύσουν τις επενδύσεις και να χαλαρώσουν τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Γερμανίας. Εν αντιθέσει, οι δεξιοί αποκλείουν το ενδεχόμενο φορολογικές αυξήσεις και ορκίζονται πίστη στο «φρένο του χρέους», το συνταγματικό όριο της Γερμανίας για νέο δανεισμό.
Εξωτερική πολιτική
Η εξωτερική πολιτική αποτελεί ακόμη ένα βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, το CDU/CSU επιμένει στην ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσε και η Μέρκελ, αντιμετωπίζοντας το Πεκίνο και ως αντίπαλο αλλά και ως πιθανό εταίρο. Οι Πράσινοι είναι πολύ πιο σκληροί, αναφέροντας ότι επιθυμούν η Κίνα να λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ.
Κλίμα και περιβάλλον
Στην πολιτική για το κλίμα, οι Πράσινοι έχουν τους πιο φιλόδοξους στόχους, ενώ το CDU/CSU και το SPD θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Γερμανία θα επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους χωρίς να χάσει το κύρος της ως η βιομηχανική υπερδύναμη της Ευρώπης.
Μετανάστευση
Ενώ οι προηγούμενες εκλογές στη Γερμανία διεξήχθησαν υπό τη σκιά της προσφυγικής κρίσης, η μετανάστευση δεν αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα στις φετινές εκλογές. Τα περισσότερα κόμματα δίνουν μεγάλη σημασία στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν την παροχή ασύλου, ενώ ορισμένα άλλα, όπως το FDP, τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες απελάσεις σε όσους μετανάστες απορρίφθηκε η αίτηση παροχής ασύλου.
Συντάξεις
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ενδεχόμενη επικείμενη κρίση συντάξεων στη Γερμανία, μία χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης πληθυσμού και έχει φτωχές δημογραφικές προοπτικές. Ωστόσο, τα κύρια κόμματα αποφεύγουν τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος.
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος