Το Soros Fund Management, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος, παραδέχθηκε ότι κατέχει bitcoin.

Κατέχουμε «μερικά νομίσματα … αλλά όχι πολλά», δήλωσε η Ντον Φιτζπάτρικ, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων του Soros Fund Management, σε συνέντευξή της σε εκδήλωση του Bloomberg αυτήν την εβδομάδα.

Το Soros Fund Management, το οποίο φημίζεται για τα μεγάλα κέρδη από επενδύσεις σε παραδοσιακά νομίσματα δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το πόσα bitcoin κατέχει και πότε τα αγόρασε.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι το bitcoin αντιμετωπίζεται μόνο ως αντιστάθμιση πληθωρισμού εδώ», δήλωσε η Ντον Φιτζπάτρικ, προσθέτοντας ότι πλέον το κρυπτονόμισμα έχει γίνει mainstream.

Η Φιτζπάτρικ εξήγησε μάλιστα πως τα κρυπτονομίσματα έχουν πλέον αγοραία αξία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες.

Η τιμή του bitcoin, του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο, αυξήθηκε κατά 10% από περίπου 50.000 δολ. την Τρίτη σε πάνω από 55.000 δολ. την Τετάρτη . Διαπραγματεύτηκε στα 54,726 δολάρια περίπου στις 4 το πρωί ET Πέμπτης.

Το τελευταίο ράλι bitcoin έρχεται παρά τη συνεχιζόμενη απειλή των ρυθμιστικών αρχών από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και τις ανησυχίες για το τεράστιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Οι φόβοι των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών έχουν χαλαρώσει αυτήν την εβδομάδα αφού τόσο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσο και ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να επιβάλουν περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Ο φονέας της στερλίνας

Ο Σόρος έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης που μάστιζε τη βρετανική οικονομία και έκτοτε έγινε γνωστός ως ο φονέας της στερλίνας. Κατά την γνωστή ιστορικά «Μαύρη Τετάρτη» του Φεβρουαρίου του 1992 της αγγλικής αγοράς, ο Σόρος κατάφερε να αποκομίσει κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων.

Ο Τζορτζ Σόρος ουσιαστικά δανειζόταν σε υπερτιμημένο νόμισμα (όπως ήταν η στερλίνα το 1992), στη συνέχεια το μετέτρεπε σε υποτιμημένο νόμισμα (το μάρκο και το φράγκο τη χρονιά εκείνη) και στη συνέχεια επαναγόραζε το αρχικό νόμισμα, όταν αυτό ουσιαστικά είχε «πέσει» αρκετά, ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο. Τον Σεπτέμβριο του 1992 ο Σόρος μετέτρεψε σε άλλα νομίσματα τα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί.

Η επιχείρηση στήθηκε με τη βοήθεια αμερικανικών τραπεζών με την Τράπεζα της Αγγλίας να δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι αρκετό. Αυτή η κίνηση κλόνισε ολόκληρη την Βρετανία η οποία την επόμενη κι΄ όλας ημέρα αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα προχωρώντας σε υποτίμηση 15%. Ο Σόρος μπορούσε πλέον να αγοράσει ξανά στερλίνες με σκοπό να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες τα κέρδη του άγγιξαν το 1 δισ. δολαρίων ενώ το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε τις απώλειές του σε 3,3 δισ. στερλίνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;