Λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Συνόδου για το Κλίμα του ΟΗΕ, στη Γλασκόβη, η Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή ως τελευταία από τις χώρες της ομάδας των G20. Η Άγκυρα υπέγραψε τη συμφωνία ήδη από το 2016, είχε ωστόσο αρνηθεί την επικύρωσή της με το επιχείρημα ότι συμπεριλαμβανόταν σε αυτή ως ανεπτυγμένη χώρα, γεγονός που θα την ανάγκαζε να εφαρμόζει πολύ αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επικυρώσει εν τέλει τη Συμφωνία των Παρισίων, επικαλούμενος την ιστορική ευθύνη όλων των χωρών στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

«Σε αντίθεση με το παρελθόν καμία χώρα δεν έχει πια την πολυτέλεια να ισχυριστεί ότι δεν την αφορούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πως δεν θα καταβάλλει το τίμημα», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος: «Η κλιματική αλλαγή πλήττει όλους τους ανθρώπους, παντού στο κόσμο. Είναι αδιάφορο αν είσαι Ευρωπαίος ή Ασιάτης, Αμερικανός ή Αφρικανός, φτωχός ή πλούσιος».

Για δεκαετίες η Άγκυρα πόνταρε στον λιγνίτη

Η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα επικυρώθηκε χθες βράδυ ομόφωνα από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι βουλευτές υιοθέτησαν, ωστόσο, αίτημα, στο οποίο αναφέρεται ότι η Τουρκία ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας ως αναπτυσσόμενη χώρα, διατηρώντας το δικαίωμα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία, όσο δεν πλήττονται η οικονομία και οι κοινωνικές εξελίξεις.

Ο Γκεκχάν Ερσόι από την οργάνωση Greenpeace χαρακτηρίζει κίνηση τακτικής την επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισιών για το Κλίμα. Κατά την εκτίμησή του η Τουρκία θα αντιμετώπιζε διεθνώς δυσκολίες αν δεν δεσμευόταν. Για την ώρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα έχει η επικύρωση στην κυβερνητική πολιτική, τονίζει ο τούρκος ειδικός. Η Άγκυρα ωστόσο θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει κλιματική πολιτική και να παρουσιάσει έργο. Ο Γκεκχάν Ερσόι δηλώνει ότι για δεκαετίες η Άγκυρα προωθούσε την αξιοποίηση του λιγνίτη, θέτοντας ως προτεραιότητα το οικονομικό συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αν εξαιρεθεί ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, η Τουρκία καλύπτει σήμερα τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως με άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα