Ακάθεκτες συνεχίζουν οι εμπορικές συναλλαγές (εισαγωγές και εξαγωγές) των ΗΠΑ με την Κίνα που επιτρέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας «Φάση 1», στη σκιά του «εμπορικού πολέμου» που μαίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Συναλλαγές που προσθέτουν φορτία προς όφελος κυρίως των κλάδων των δεξαμενοπλοίων και του χύδην ξηρού φορτίου.

Η Bimco επισημαίνει ότι το θαλάσσιο εμπόριο και οι τρεις κύριοι ναυτιλιακοί κλάδοι, δηλαδή τα δεξαμενόπλοια, τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, μετά την αρχική φάση της διακοπής των σχέσεων, από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία «Φάση 1», καθώς υπήρξαν προϊόντα βιομηχανικά, αγροτικά και ενεργειακά (πετρέλαιο) που εντάχθηκαν στη συμφωνία.

Ειδικά για τα δεξαμενόπλοια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των πολύ χαμηλών ναύλων, το εμπόριο ΗΠΑ – Κίνας υπήρξε ένα «σωσίβιο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το πιο σημαντικό εμπόρευμα στη συμφωνία για τη ναυτιλία δεξαμενοπλοίων είναι το αργό πετρέλαιο. Φέτος από τις ΗΠΑ εξήχθησαν 7,6 εκατομμύρια τόνοι μέχρι στιγμής, μόλις το 10% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου. Συνολικά, οι εξαγωγές ενεργειακών αγαθών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία αυξήθηκαν σε αξία κατά 470,5% σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του 2020. Αυτό το «άλμα» οφείλεται στην ανάκαμψη των όγκων αλλά και στις υψηλότερες τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Η ναυτιλία ξηρού φορτίου έχει επίσης επωφεληθεί από την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού που αυξήθηκαν περί το 1 εκατομμύριο τόνους σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους σε 15,4 εκατομμύρια τόνους το 2021. Ενα άλλο μεγάλο προϊόν χύδην ξηρού φορτίου που καλύπτεται στη συμφωνία είναι ο άνθρακας.

Οι δεσμεύσεις

Οφέλη προκύπτουν για τη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου και από το εμπόριο σόγιας, καθώς η εξαγωγική περίοδος των ΗΠΑ αυξήθηκε προσφέροντας υποστήριξη στα μεσαίου μεγέθους bulkers που εξυπηρετούν αυτό το εμπόριο.

Ωστόσο, η Bimco δεν αναμένει ότι οι εξαγωγές σπόρων σόγιας σε αυτή τη σεζόν θα αντιστοιχούν στο ρεκόρ της σεζόν 2020-2021. Επίσης στη συμφωνία περιλαμβάνεται ένας μακρύς κατάλογος προϊόντων από τη μεταποίηση και οι εξαγωγές αυτών των αγαθών έχουν αυξηθεί, με πιο αργό ρυθμό όμως από τα αγροτικά και ενεργειακά προϊόντα. Σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του 2020, η αξία των εξαγωγών των μεταποιημένων προϊόντων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι αυξημένη κατά 21,3%. Παρά την υψηλότερη αξία και όγκους, οι εξαγωγές φέτος εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη συμφωνία των δύο χωρών, σημειώνει ο Peter Sand, αναλυτής της Bimco. Στην πραγματικότητα, προσθέτει, φαίνεται όλο και πιο απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα