
Μειωμένη κατά 13% προβλέπεται ότι θα είναι η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ την σεζόν 2021/22, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συγκομιδής που παρείχαν τα κράτη μέλη, η παραγωγή κρασιού της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και του μούστου – το 2021 (περίοδος εμπορίας 2021/2022) προβλέπεται να είναι 147 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και το καλοκαίρι, εναλλασσόμενα από παγετό σε πλημμύρες και ασθένειες αμπέλου που συνδέονται με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται να είχαν πραγματικό αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού της ΕΕ 2021.
Με εκτιμώμενη παραγωγή 44,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (πτώση 9%), η Ιταλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ισπανία (39 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μείωση 15%) και τη Γαλλία (33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μείωση 27%). Η παραγωγή αυτών των τριών κρατών μελών, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της παραγωγής της ΕΕ, εκτιμάται σε 117 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2021, μειωμένη κατά 23 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-17%) σε σύγκριση με την παραγωγή τους το 2020 στα 140 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Βασικά στοιχεία:
- Η Γαλλία, η οποία ξεπεράστηκε ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού της ΕΕ από την Ιταλία από το 2016, θα καταταγεί στην τρίτη θέση (μετά την Ισπανία) για πρώτη φορά.
- Η Γερμανία και η Πορτογαλία θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 4% και 1% αντίστοιχα το 2021.
- Ορισμένα κράτη μέλη στην Ανατολική Ευρώπη (Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία), αν και παράγουν μικρότερους όγκους, παρουσιάζουν ανοδική τάση.
Με σχετικά μικρό όγκο, η συγκομιδή του 2021 θα ήταν κατά 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, αλλά ακόμα υψηλότερη από τη συγκομιδή του 2017. Το 2017 ήταν η χρονιά με την μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 20 χρόνων, με παραγωγή που έφτασε τα 144 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Να σημειωθεί ότι το εύρος των παραλλαγών παραγωγής αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Για σχεδόν 10 χρόνια, η παραγωγή ποικίλλει από έτος σε έτος σε πολύ μεγαλύτερες αναλογίες από ό, τι την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η αστάθεια στους όγκους που παράγονται φαίνεται να είναι η άμεση συνέπεια των μεγάλων κλιματικών κινδύνων που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμοι και όλο και πιο συχνοί.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης