Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων και ο κλάδος των χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων ετοιμάζονται για το πρώτο future Διαπραγματεύσιμου  Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) Bitcoin, που θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,  σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Υπάρχει όμως μια «μικρή λεπτομέρεια» η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC)  δεν απορρίψει την αίτηση μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Παρά την αβεβαιότητα οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα υπάρξει απόρριψη από την Επιτροπή. «Δίνω 75% πιθανότητα έγκρισης» λέει ο διευθυντής έρευνας του ETF Trends, Ντέηβιντ Νάγκιτ.

Το bitcoin futures ETF : Απογοήτευση ή βήμα προς την σωστή κατεύθυνση 

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στηρίζεται σε ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Σικάγου.  Οι περισσότεροι από την κοινότητα bitcoin, θα προτιμούσαν ένα απλό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε bitcoin. Οι ενστάσεις που εκφράζονται επικεντρώνουν στο ότι το υψηλό κόστος για τη σύναψη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures)  δεν θα παρακολουθεί επαρκώς την πραγματική τιμή του κρυπτονομίσματος και ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση ενός  ETF bitcoin.

Πέρα από αυτό, οι περισσότεροι το θεωρούν  ως ένα μικρό αλλά κρίσιμο βήμα για να ανοίξει η αγορά ψηφιακών νομισμάτων σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό.

«Το μικρότερο βήμα που μπορεί να κάνει η SEC αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία μιας αγοράς futures bitcoin επειδή είναι μια ρυθμιζόμενη αγορά.» λέει ο επικεφαλής επενδύσεων της Bitwise Asset Managemen Μάθιου Χιούγκαν στο CNBC . Αυτό το γεγονός-ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια ρυθμιζόμενη αγορά-είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του γιατί ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ είναι πιθανό να επιτρέψει σε ένα future Διαπραγματεύσιμου  Αμοιβαίου Κεφαλαίου Bitcoin παρά σε ένα ETF bitcoin.

Η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου 

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θέλει να υποστηρίξει τα ψηφιακά νομίσματα, ως μια καινοτομία του οικονομικού τομέα αλλά δεν έχει την κανονιστική εξουσία. Είναι πιθανό το Κογκρέσο να χρειαστεί να παρέμβει και να παράσχει ένα ευρύ κανονιστικό πλαίσιο για ολόκληρο τον χώρο των crypto, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον είναι ελάχιστες.Ο χώρος όμως αυξάνεται ραγδαία και ο Γκένλσερ δέχεται τεράστια πίεση να κάνει κάτι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί μόνο να φτάσει μόνο στο να διεκδικήσει ρυθμιστική δικαιοδοσία χωρίς «να σπάσει τα φτερά» άλλων οργανισμών.

Γι αυτό προχωράει σε στην προσωρινή λύση της διαπραγμάτευσης ενός  συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, το επιτρέπει στο ευρύτερο κοινό να εμπλακεί χωρίς πολλά προβλήματα γύρω από την κατοχή ενός κρυπτονομίσματος, όπως είναι ο κωδικός ή οι κυβερνοκλέφτες.

Μπορεί να χειραγωγηθεί η αγορά των futures;

Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο δεν έχει εγκριθεί ETF bitcoin είναι η ανησυχία για τη χειραγώγηση της αγοράς. Παρόμοια ανησυχία έχει εκφραστεί για το futures bitcoin: ότι η μελλοντική αγορά θα μπορούσε να χειριστεί από την spot αγορά .

Σε πρόσφατη δημοσίευση, ο Χιούγκαν  και οι συνεργάτες του στη Bitwise Asset Management ισχυρίζονται ότι αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη. Ο Ντέιβ Νάντιγκ συμφώνεί, σημειώνοντας ότι στον κόσμο των εμπορευμάτων, η τιμή κυριαρχείται εδώ και πολύ καιρό από τα futures: «Τα futures είναι εκεί όπου είναι η ρευστότητα».

Tα πρώτα βήματα του μωρού

Η SEC είναι απίθανο να είναι πρόθυμη να κάνει αυτό το επόμενο βήμα και να εγκρίνει ένα καθαρό ETF bitcoin, τουλάχιστον όχι ακόμα. Πιθανότατα να θέλει περισσότερο ρυθμιστικό έλεγχο στην spot αγορά  και περαιτέρω απόδειξη ότι η ρυθμιζόμενη αγορά [συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης] κάνει καλή δουλειά και δεν χειραγωγείται από την spot αγορά για το  bitcoin.

Σε περίπτωση που το ProShares ETF αρχίσει τις συναλλαγές του την Τρίτη, πιθανότατα θα ξεκινήσουν και άλλες συναλλαγές, όπως το Invesco Bitcoin Strategy ETF, το VanEck Bitcoin Strategy ETF, το Valkyrie Bitcoin Strategy ETF και το Galaxy Bitcoin Strategy ETF.

Ο Χιούγκαν λέει ότι η Τρίτη θα είναι μια μεγάλη μέρα για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.«Αυτό είναι ένα θετικό βήμα», υποστηρίζει. «Οι άνθρωποι πρέπει να το επευφημούν. Δεν βλέπεις τόσο συχνά ρυθμιστικό θάρρος σαν αυτό ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto