Ο αντιπρόεδρος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Κούνλιφ, προειδοποίησε σήμερα ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια κρίση, εκτός αν θεσπιστούν αυστηροί κανονισμοί.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Κάνλιφ συνέδεσε το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων, που φθάνει σήμερα στα 2,3 τρισ. δολάρια από 15 δισ. δολάρια που ήταν πριν από 5 χρόνια, με την αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων το 2008.

«Όταν μέσα στο χρηματοοικονομικό σύστημα κάτι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, και μάλιστα σε ένα πολύ μεγάλο ανεξέλεγκτο χώρο, οι αρχές χρηματοοικονομικής σταθερότητας πρέπει να λάβουν γνώση» λέει.

Ο Κάνλιφ αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές, ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά ή να μην ταξινομήσουν τις νέες προσεγγίσεις ως «επικίνδυνες» επειδή είναι διαφορετικές, ενώ σημείωσε ότι οι τεχνολογίες κρυπτογράφησης προσφέρουν μια προοπτική «ριζικών βελτιώσεων» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η αστάθεια στις τιμές και η σύνδεση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν και οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένοι προς το παρόν, οι τρέχουσες εφαρμογές κρυπτοσυσκευών δημιουργούν ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η πλειοψηφία «δεν έχει εγγενή αξία και είναι ευάλωτη σε σημαντικές διορθώσεις τιμών».

Το Bitcoin και το ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έπεσαν πάνω από 30%  νωρίτερα φέτος πριν ανακάμψουν και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθή. Οι τιμές είναι ασταθής και επιρρεπείς σε πάρα πολλούς παραγόντες, από τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, έως τις ρυθμιστικές καταστολές από την κινεζική κυβέρνηση.

«Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και βλέπουμε την εμφάνιση των μοχλευμένων παικτών. Και, το κυριότερο, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο ανεξέλεγκτο χώρο», δήλωσε.

Τα σχόλιά του απηχούν εκείνα του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey τον Μάιο, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους λόγω της έλλειψης «εγγενούς αξίας» των περιουσιακών στοιχείων.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης προειδοποιήσει για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των επενδύσεων κρυπτονομισμάτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δράσουν

Ο Κάνλιφ εξήγησε ότι ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα εάν η αγορά συνεχίσει να επεκτείνεται με τέτοιο ρυθμό, αλλά η κλίμακα αυτών των κινδύνων θα καθοριστεί από την ταχύτητα απόκρισης των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων.

Η τιμή του bitcoin έχει μειωθεί κατά 10% σε μία μόνο μέρα σε σχεδόν 30 περιπτώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, επεσήμανε, η μεγαλύτερη εκ των οποίων αφορούσε πτώση σχεδόν 40% μετά από κυβερνοεπιθεσεις.

«Το μελλοντικό ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να προκύψει από τέτοια γεγονότα, εάν αυτά τα κρυπτοσυστήματα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε κλίμακα, εάν συνεχίσουν να ενσωματώνονται περισσότερο στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και εάν οι επενδυτικές στρατηγικές συνεχίσουν να γίνονται πιο περίπλοκες;»θέτει το ερώτημα

Ο κεντρικός παράγοντας για το αν οι σημαντικές διορθώσεις των τιμών μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα, φορτώνοντας ορισμένους επενδυτές με οδυνηρές απώλειες, αλλά αποφεύγοντας τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, εξαρτάται κυρίως από τη διασύνδεση και τη μόχλευση, υποστήριξε ο Cunliffe.

Και οι δυο προαναφερθέντες παράγοντες υπήρχαν στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων πριν από το 2008, επιτρέποντας τις επιπτώσεις που έφεραν τελικά την παγκόσμια οικονομία σε γόνατα και οι δύο γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, εξηγεί ο Κάνλιφ και συνεχίζει πως εναπόκειται στις αρχές να διαχειριστούν αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο και να διασφαλίσουν ότι το σύστημα είναι ανθεκτικό σε μεγάλες διορθώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto