Σήμερα θα μάθουμε ποιοι ενδιαφέρονται για τις Γούρνες καθώς λήγει και η παράταση για την υποβολή προσφοράς για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στην περιοχή Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η Συμφωνία

Πως επηρεάζει η αναφορά ενός στρατοπέδου στο κείμενο της τροποποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ το τίμημα εξαγοράς ενός λιμανιού; Η απάντηση μεταξύ τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών είναι απλή – πιο απλή και εύκολη δεν γίνεται. Η αναφορά του στρατοπέδου Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη (στο άρθρο 11 της τροποποιημένης συμφωνίας) δίνει πολλαπλώς μεγαλύτερη αξία στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – οπότε και η υπό εξαγορά εταιρεία διαχείρισης και λειτουργίας του – Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) επανέρχεται με νέα δεδομένα και νέες δυνατότητες στο προσκήνιο.

Το Λιμάνι: Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Μάρτιο (30/3/2021) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε τέσσερα επενδυτικά σχήματα για τη Β Φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ). Σε αυτή τη φάση – των δεσμευτικών προσφορών- προκρίθηκαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): α) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, β)Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS, γ)Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δ)ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ.

Τα Νέα Δεδομένα

Η Αλεξανδρούπολη με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (με τη ΔΕΣΦΑ να κατέχει το 20 % των μετοχών της GAZTRADE που αναπτύσσει τον σταθμό), με την γειτνίαση της με την πύλη εισόδου στην Ευρώπη του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) αλλά και την επιχειρούμενη δημιουργία σιδηροδρομικού διαδρόμου ανάμεσα στις περιοχές του Αιγαίου και των περιοχών του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας αποκτά μια νέα διάσταση στη γεωπολιτική, διπλωματική και οικονομική σκακιέρα.

«Η Αλεξανδρούπολη μπαίνει ήδη στον χάρτη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και θεωρούμε ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, θα βοηθήσει ουσιαστικά την πόλη και θα είναι ένα ορόσημο για την επόμενη μέρα για την πόλη της Αλεξανδρούπολης». Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο, ο οποίος, πριν από λίγο καιρό, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) και της Καβάλας (Λιμένας Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας) μαζί με τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο (ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας) αντιμετωπίζεται ως ενιαίος άξονας δημιουργίας υπεραξιών για τη δημόσια περιουσία. Μετά την ελληνο-αμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ο ενιαίος άξονας αναβαθμίζεται και ενισχύεται και σε αξία αλλά και σε ιδιαίτερα γεωπολιτικά κλπ χαρακτηριστικά.

To ΥΑΦΑ

Η δήλωση του Γιώργου Περιστέρη, προέδρου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το ΥΑΦΑ Καβάλας αλλάζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων αναλυτών της ενεργειακής αγοράς, τα δεδομένα του επιχειρηματικού παιχνιδιού.

Η Δήλωση: Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δήλωσε τα εξής: «Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος».

Η αναφορά στα δεδομένα θα ήταν από μόνη της μια καλή αφορμή για επανεκκίνηση ή και επιτάχυνση των διαδικασιών για τον διαγωνισμό παραχώρησης του ΥΑΦΑ.

H ΡΑΕ: Και στο σημείο αυτό μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε αναμονή λόγω μιας «γνωμάτευσης» της ΡΑΕ. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι «εμποδίζει» την διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής να «τρέξει» τις απαραίτητες και αναγκαίες διαδικασίες και να διευκολύνει τις εξελίξεις σε μια δύσκολη περίοδο με ανοικτή ενεργειακή κρίση.

Το Μαξίμου: Τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αεριου έχει θέσει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες του το Μέγαρο Μαξίμου. Ο στόχος του είναι η εξισορρόπηση της αγοράς. Δύσκολο εγχείρημα, εξ αντικειμένου. Για το σκοπό αυτό θα επιχειρηθεί η ενεργοποίηση του μετώπου που ήδη σχηματίστηκε στη τελευταίο συνεδρίαση του Eurogroup από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Στο Cloud

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι τελικά η πρώτη από τις 4 συστημικές τράπεζες που θα «φιλοξενηθεί» στο νέο data center που «στήνει» στα Μεσόγεια ( το πρώτο στην Αττική) η Microsoft. «Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε την cloud-first στρατηγική και να μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογικής μας υποδομής στο cloud, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε έτσι την ανάγκη ενός φυσικού data center και να προωθήσουμε την ESG ατζέντα», δήλωσε ο Δημήτρης Μαυρογιάννης, Group Chief Operating Officer (COO) της Τράπεζας Πειραιώς. Η δήλωση έγινε με αφορμή τη συνεργασία της με την Accenture και τη Microsoft για την επιτάχυνση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας μια cloud-first προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας, η Accenture θα συνεργαστεί με την Τράπεζα Πειραιώς για τη σχεδίαση και την εκτέλεση του στρατηγικού πλάνου μετάβασης στο cloud και θα υποστηρίξει την τράπεζα στην ανάπτυξη και το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών που θα βασίζονται σε αυτό. Η Microsoft θα λειτουργήσει ως cloud provider και θα είναι υπεύθυνη σχεδιασμού, αξιοποιώντας την πλατφόρμα Azure και παρέχοντας διασφάλιση ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης.

Η Επόμενη Κίνηση: Πάντως, έτοιμη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι και μια συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Microsoft.

Το Ποσοστό

Μια έξυπνη κίνηση είναι εκείνη της απόκτησης ποσοστού 51 % της αεροπορικής εταιρείας, Animawings, μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour) από την AEGEAN. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα της συμμέτοχης της AEGEAN στην Animawings, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε αρχικά μειοψηφική συμμετοχή 25% στην αεροπορική εταιρεία που ίδρυσε ο Όμιλος Memento (Christian Tour).

Το Αποτέλεσμα: Επισημαίνεται ότι για περισσότερα από 12 χρόνια, η Christian Tour, ως ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ρουμανίας, αποτέλεσε έναν σημαντικό και σταθερό πελάτη της AEGEAN, πραγματοποιώντας ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρουμάνια προς την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά αυτό το επόμενο βήμα, τη μετεξέλιξη και ωρίμανση μιας ήδη επιτυχημένης και πολυετούς συνεργασίας.

Και αυτό γιατί από τη νέα τουριστική περίοδο, η Animawings θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της AEGEAN. Το πρόγραμμα της εταιρείας, που θα εξυπηρετεί κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις, θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοέμβριου και αναμένεται μεταξύ άλλων να στηρίξει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Η Επίσκεψη

Επίσκεψη στη Ρώμη θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο οποίος πιστεύει ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του, Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi).

Tα Π

Η Μίσθωση

Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα δρομολογηθούν εξελίξεις αναφορικά με την περιουσία του δημοσίου στη Λάρκο. Η διαδικασία των ερωτήσεων και των παρατηρήσεων, από την πλευρά των ενδιαφερομένων, ολοκληρώθηκε. Και τώρα αναμένονται οι απαντήσεις …

Η Β΄ Φάση: Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μίσθωση μεταλλευτικού εργοστασίου, μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μισθώνονται στην«Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ», προκρίθηκαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 1) COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, 2) GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG, 3) MYTILINEOS S.A., 4) SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED, 5) THARISA PLC, 6) TRAFIGURA GROUP Pte Ltd. Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από τους έξι αρχικά ενδιαφερόμενους δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα καταθέσουν οι τρεις.

Τα Funds

Συνωστισμός από υψηλόβαθμους αξιωματούχους διεθνών επενδυτικών funds παρατηρείται στην Αθήνα. Πρόσφατες παρουσίες εκείνοι των διευθυντικών στελεχών των Fortress και Pershing Square Capital.

Η Έκπληξη

Συστημικός τραπεζικός όμιλος ετοιμάζει νέα πλατφόρμα που θα επιτρέπει σε πελάτες του και μη, να επικοινωνούν με το τμήμα εξυπηρέτησης μέσω βιντεοκλήσης. Έτσι δεν θα είναι απαραίτητη ούτε η είσοδος στο e-banking. Κι έτσι, το call center της τράπεζας θα μετατραπεί σε video center.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories