To 10% των πιο πλούσιων Αμερικάνων κατέχει το 89% όλων των αμερικάνικων μετοχών, ποσοστό ρεκόρ που αναδεικνύει το ρόλο της χρηματιστηριακής αγοράς στην αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η αφρόκρεμα του 1% με τη μεγαλύτερη περιουσία στις ΗΠΑ κέρδισε πάνω 6,5 τρισ. δολάρια από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το 90% προσέθεσε στην περιουσία του 1,2 τρισ. , σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

Το μερίδιο των εταιρικών μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο κατέχει το 10% που είναι οι πιο πλούσιοι Αμερικάνοι, έφτασε στο ιστορικό υψηλό το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το υπόλοιπο 90% των Αμερικανών κατείχε περίπου το 11% των μετοχών, από 12% πριν από την πανδημία.

Το χρηματιστήριο, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την πτώση του Μαρτίου 2020 και αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν η κύρια πηγή δημιουργίας πλούτου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας – καθώς και ο κύριος παράγοντας της ανισότητας. Ο συνολικός πλούτος του κορυφαίου 1% ξεπερνά τώρα το 32%, ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Σχεδόν το 70% των κεφαλαίων που ενίσχυσαν την περιουσιακή κατάσταση τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο – μια από τις ταχύτερες αυξήσεις πλούτου στην πρόσφατη ιστορία – προήλθε από μετοχές.

«Το κορυφαίο 1% κατέχει πολλές μετοχές, εμείς οι υπόλοιποι λίγες» τονίζει στο CNBCΜ, o ανώτερος συνεργάτης της Urban-Brookings Tax Policy Center, Στήβεν Ρόζενταλ.

Η αυξανόμενη συγκέντρωση πλούτου έρχεται παρά τα εκατομμύρια νέων επενδυτών που επένδυσαν στο χρηματιστήριο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας σε αυτό που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «εκδημοκρατισμό» των μετοχών. Η Robinhood πρόσθεσε περισσότερους από 10 εκατομμύρια νέους λογαριασμούς τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα έχει περισσότερα από 22 εκατομμύρια-πολλοί από αυτούς έχουν ανοιχθεί και διαχειρίζονται από νεαρής ηλικίας άτομα, που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά.

Ωστόσο, ενώ η αγορά μπορεί να ανήκει σε ένα πολύ ευρύ κύκλο επενδυτών, τα κέρδη και ο πλούτος που δημιουργεί δεν διανέμονται ευρύτερα. Ο Ρόζενταλ εξηγεί ότι ενώ ο «στρατός των νέων επενδυτών» μπορεί να είναι πολυάριθμος, είναι επίσης μικρός,  καθώς η μέση αξία του λογαριασμού στην Robinhood ανέρχεται σε  4.500 δολάρια. Όταν οι αγορές ανεβαίνουν, θα έχουν πολύ μικρότερα κέρδη από τους πλουσιότερους επενδυτές που κατέχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια μετοχές.

«Πολλοί από τους νεώτερους επενδυτές αγόρασαν σε υψηλές τιμές σε σχέση με τους παλαιότερους επενδυτές, που είναι τοποθετημένοι στην αγορά για πολλά χρόνια και βλέπουν μεγαλύτερα κέρδη» προσθέτει ο Ρόζενταλ.

Επιπλέον, πολλοί από τους νέους επενδυτές έχουν περισσότερη νοοτροπία εμπόρου – αγοράζουν και πωλούν μετοχές γρήγορα, με μόχλευση, ελπίζοντας σε γρήγορα κέρδη. Ενώ η στρατηγική μπορεί να δημιουργήσει τους μεγάλους νικητές, άλλοι μπορεί να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές των επενδυτών που απλώς αγοράζουν και διατηρούν μακροπρόθεσμα.

Το κορυφαίο 10% είδε ότι η αξία των μετοχών τους ενισχύθηκε κατά 43% το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την Fed. Το υπόλοιπο 90%  είδε αύξηση του πλούτου από μετοχικές τοποθετήσεις κατά 33%.  «Μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την ιδιοκτησία και τον πλούτο», καταλήγει ο Rosenthal.

 
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή