Ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών εκτιμά ότι ΕΚΤ και FED θα διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank .

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 6-8 Οκτωβρίου, συμμετείχαν πάνω από 600 επαγγελματίες επενδυτές απ όλο τον κόσμο. Το 42% απάντησε ότι αναμένει η Fed να διατηρήσει ελαφρώς πιο χαλαρή πολιτική, το 24% απάντησε σιβυλλικά ότι θα ακολουθήσει «τη σωστή πολιτική» και το 33 % εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Όσον αφορά την τακτική της ΕΚΤ το 46% αναμένει ότι θα παραμείνει πολύ ευνοϊκή, σε σύγκριση με το 26% που πιστεύει ότι η πολιτική θα είναι «σχεδόν σωστή» και το 21% βλέπει πρόωρη ή υπερβολική σύσφιξη της νομισματική πολιτικής. 

Αντιθέτως , το 45% διαβλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο στην Τράπεζα της Αγγλίας να επικρατήσουν τα γεράκια, το 20% να η κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει σωστή πολιτική και 20% να επικρατήσουν τα περιστέρια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έδωσαν έναν προσεκτικό τόνο τις τελευταίες εβδομάδες, φαινομενικά υιοθετώντας μια προσέγγιση «περιμένετε και δείτε» σε σχέση με τον πληθωρισμό και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο ο πρόεδρος της BoE  δήλωσε την Κυριακή πώς η τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς, αλλά θα πρέπει να δράσει και πρέπει να το πράξει εάν βλέπουμε κίνδυνο ιδιαίτερα για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές τάσεις», δήλωσε ο Μπέιλι. «Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς στην Τράπεζα της Αγγλίας δώσαμε σήμα, και αυτό είναι ένα άλλο τέτοιο μήνυμα, ότι θα πρέπει να δράσουμε», είπε.

ΕΚΤ

Η Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού  Συμβουλίου της ΕΚΤ,  μιλώντας στην  Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου την Πέμπτη δήλωσε ότι παρόλο που οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν, «η προσοχή παραμένει η ουσία».«Παρακολουθούμε πολύ στενά τη συσσώρευση κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών», δήλωσε η Ενρία, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ βλέπει επίσης «συσσώρευση τρωτών σημείων στον τομέα ακινήτων σε ορισμένες χώρες».

Σημείωσε ότι μαζί με την «επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων», η «υπερβολική αναζήτηση των αποδόσεων των τραπεζών» τροφοδοτούσε την αυξανόμενη ζήτηση για μόχλευση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αγοράς.

«Μια ξαφνική προσαρμογή των αποδόσεων, την οποία θα προκαλούσαν για παράδειγμα οι μεταβολές των επενδυτικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, θα μπορούσε σε αυτό το πλαίσιο να προκαλέσει διορθώσεις στην τιμή των περιουσιακών στοιχείων και άμεσες αλλά και έμμεσες απώλειες για τις τράπεζες», εξήγησε.

Η ΕΚΤ , στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ανέβαλε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για το Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε, η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδήγησε τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο υψηλό των 13 ετών, 3,4% σε ετήσια βάση, και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο ανώτερος οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, δήλωσε σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα ότι, αν και οι διχασμοί διευρύνονται μεταξύ του δ.σ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα υποστηρίξει την υπόθεση για τη διατήρηση μιας ιδιαίτερα διευκολυντικής στάσης στη συνάντηση του Οκτωβρίου. «Η άποψή μας παραμένει ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα δείξει πληθωρισμό κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα, ανοίγοντας το δρόμο στην κεντρική να ανακοινώσει μια αύξηση του «κανονικού» προγράμματος QE παράλληλα με το τέλος του PEPP τον επόμενο Μάρτιο. Πιστεύουμε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα πολύ μακριά», είπε ο Μπαλμπόνι. «Αλλά με τον κίνδυνο ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο σταθερή και να οδηγήσει σε επιπτώσεις δεύτερου γύρου, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη νομισματική πολιτική είναι πλέον σίγουρα αβέβαιες. Τον Οκτώβριο αναμένουμε κάποια ανατροπή στην αγορά. Το ερώτημα είναι πόσο δυναμική θα είναι».\

Τράπεζα της Αγγλίας 

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να εξισορροπήσει μια συνολική επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας έναντι σημάτων μεγαλύτερης επιβράδυνσης το τρίτο τρίμηνο και αυξημένους κινδύνους το τέταρτο.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε μόλις 0,4% τον Αύγουστο, με την παραγωγή του Ιουλίου να αναθεωρείται χαμηλότερα στο -0,1%. Ωστόσο, την ασθενέστερη ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου ακολουθεί μια ανοδική αναθεώρηση του δευτέρου σε 5,5% ετησίως από 4,8%.

«Αντιθέτως, η έντονη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση ενάντια στην ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ιδίως καθώς το ΑΕΠ φαίνεται να αντιμετωπίζει συνεχείς αντιδράσεις από τις υψηλότερες τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, περικοπές στην Universal Credit (υποστήριξη παροχών) και στο τέλος από τις αυξήσεις στην Εθνική Ασφάλιση, όλοι αυτοί οι παράγοντες πιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και συνθέτουν την απειλή ενός δύσκολου χειμώνα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πέιτζ, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην AXA Investment Managers.

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτέλεσαν βασική πηγή εικασιών ότι η  Fed μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά . Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι χρειάζονταν περισσότερα οικονομικά δεδομένα προτού η Fed αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων. Σε συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή, ο Μπάρκιν ανέφερε ότι κλίνει προς την έναρξη της διαδικασίας tapering τον Νοέμβριο, με τους αυξανόμενους κινδύνους πληθωρισμού να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Αξιωματούχοι της Fed τόνισαν ότι ακόμη και μετά την έναρξη του tapering, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεκινήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή