
Στελέχη της Barclays Plc, της BlackRock Inc., της JPMorgan Chase & Co. και άλλων μεγάλων ονομάτων του χρηματοοικονομικού κλάδου θα συγκεντρωθούν με εκατοντάδες επενδυτές στη σύνοδο κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου στις 19 Οκτωβρίου για να «εξυμνήσουν» τις αρετές της πράσινης επένδυσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι από αυτούς τους ηγέτες επενδύουν άμεσα και προσωπικά στη μείωση των εκπομπών αερίων;
Σύμφωνα με το Bloomberg η απάντηση είναι «απογοητευτικά λίγοι».
«Για να είμαστε δίκαιοι, ο καθορισμός κινήτρων για τα ανώτερα στελέχη είναι μια σύνθετη πράξη εξισορρόπησης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι λεπτομέρειες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι ταιριάζουν στη στρατηγική και έχουν νόημα.
Αλλά τα κορυφαία στελέχη που πρέπει να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους για να πάρουν όλες τις αμοιβές τους κάνουν τους συνομηλίκους τους να φαίνονται αδιάλλακτοι.
Πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές μετρήσεις επί πληρωμή. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα της Alvarez & Marsal διαπίστωσε ότι τρεις στις πέντε εταιρείες του FTSE 100 έχουν σχέδια μπόνους με στοιχεία ESG. Αλλά οι περισσότεροι στόχοι είναι κοινωνικοί.
Μια άλλη έρευνα από την Willis Towers Watson διαπίστωσε ότι μόνο το 11% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν κίνητρα που συνδέονται με τις εκπομπές άνθρακα.
Μεταξύ των εταιρειών του S&P 500, αυτό πέφτει στο 2%. Ακόμα και τότε, οι κοινοί στόχοι περιλαμβάνουν βασικά βήματα όπως «να κάνουμε μια αξιολόγηση των εκπομπών μας», λέει ο Σάι Γκάνου, διευθύνων σύμβουλος στη Willis.
Ωστόσο, λέει ο Γκάνου, αυτοί οι στόχοι βελτιώνονται γρήγορα σε εταιρείες με στόχους για το κλίμα σε μακροπρόθεσμα σχέδια κινήτρων και όχι μόνο ετήσια μπόνους.
Η Royal Dutch Shell Plc, ήταν από τις πρώτες εταιρείες ενέργειας που ενέταξαν τη μείωση των εκπομπών αερίου στις αμοιβές των στελεχών της. Σύμφωνα με την απόφαση, από φέτος το 20% του μακροπρόθεσμου μπόνους του Διευθύνοντος Συμβούλου της Shell, Ben van Beurden θα βασίζεται στο αν επιτυγχάνει έναν στόχο για μείωση της εκπομπής άνθρακα ανά μονάδα καυσίμου που χρησιμοποιείται, καθώς και επενδύσεις στη δέσμευση άνθρακα και πράσινα καύσιμα.
Ακόμα και ο Larry Fink, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock και μεγάλος υποστηρικτής των θεμάτων ESG, δεν έχει μετρήσιμους κλιματικούς στόχους στην αμοιβή του, παρά μόνο βήματα που κάνει η εταιρεία για την ευαισθητοποίηση.
Η εταιρεία του, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, κατατάσσει την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή ως το κλειδί για ένα καλό μέτοχο. Λέει ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων και υποστηρίζει αυστηρούς στόχους για άλλες εταιρείες να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου.
Λέει επίσης ότι η αμοιβή είναι σημαντική για την παροχή κινήτρων στους διαχειριστές να επιτύχουν στρατηγικούς στόχους και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη αξία. Αλλά η BlackRock δεν θα υποστηρίξει συγκεκριμένες μετρήσεις αμοιβών που σχετίζονται με το κλίμα ή οτιδήποτε άλλο μεταξύ των εταιρειών που κατέχει.
Ο Jes Staley, Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, έχει τώρα το 10% του μακροπρόθεσμου σχεδίου κινήτρων του που σχετίζεται με την παρακολούθηση των εκπομπών των εταιρειών που χρηματοδοτεί μέσω δανεισμού και κεφαλαιαγορών. Η Barclays έχει δημιουργήσει τη δική της μεθοδολογία για αυτό.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία