Η συνολική δυναμική των πωλήσεων κρασιού στην αγορά των ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας έχει ξεθωριάσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που  δημοσίευσαν οι αναλυτές της SipSource και επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ. Από την άλλη πλευρά, τα ροζέ συνέχισαν την αδιάκοπη πρόοδό τους και η Champagne ανέκαμψε δυναμικά.

Αυτό ήταν ίσως αναμενόμενο: η επιστροφή του κλάδου CHR, δεν έχει τη δυναμική που ξεκίνησε μεν από τα κρασιά με την κορύφωση της κρίσης Covid, αλλά μονοπώλησε μέρος του προϋπολογισμού λόγω της οικιακής κατανάλωσης των αμερικανικών νοικοκυριών. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης είναι πιο διατεθειμένοι φέτος να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους σε οινοπνευματώδη ποτά παρά σε κρασιά. Υποκείμενη τάση ή περίοδος προσαρμογής; Γενικά οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά 3,8% τους δώδεκα μήνες που έληξαν τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την SipSource. Και αυτή η πτώση τείνει να γίνει πιο έντονη, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου (-5,8%) από ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Μειώνεται σίγουρα η κατανάλωση κρασιού στους νέους;

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν επίσης θετικά στοιχεία, ξεκινώντας από τις πωλήσεις της Champagne, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 25,5% σε διάστημα δώδεκα μηνών στο κύκλωμα CHR. Αυτή η τάση έχει επιβράδυνση επειδή οι πωλήσεις το 2020 είχαν επηρεαστεί πολύ, αλλά παραμένει καλός οιωνός.

Τα ροζέ είναι πάντα σε άνοδο

Όσον αφορά τα ροζέ, τα στοιχεία της Nielsen δείχνουν ότι η ανάπτυξή τους παραμένει αμετάβλητη, παρά την πανδημία. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών έως τον Ιούνιο του 2021, το μερίδιο των ροζέ μεταξύ των πωλήσεων ήσυχων οίνων για οικιακή κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,4% έναντι 4,2% το 2020 και 3,8% το 2019. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Danny Brager, πρώην αναλυτή στη Nielsen, «τα τελευταία δεδομένα για αυτές τις 52 εβδομάδες δείχνουν ότι η κατηγορία των ροζέ υπερβαίνει σε αξία εκείνες των κατηγοριών όπως το moscato, το merlot, τα μείγματα λευκών, το riesling και το malbec». Επιπλέον, η τάση είναι σαφώς υπέρ των ξηρών προφίλ, κάτι που προφανώς είναι ευνοϊκό για τα γαλλικά προϊόντα.

Πράγματι, μια έρευνα που διεξήχθη από την Wine Opinions μεταξύ 2.000 συνηθισμένων καταναλωτών κρασιού δείχνει ότι το 35% των ερωτηθέντων προτιμούν τα «πολύ ξηρά» ροζέ, στους οποίους προστίθεται το 30% των ερωτηθέντων που προτιμούν τα «μάλλον ξηρά» στυλ. Μόνο στο 20% αρέσει μια γλυκιά έκδοση, έναντι 15% που εκτιμούν όλα τα στυλ. Επιπλέον, οι λάτρεις των ροζέ είναι άνδρες (49%) και γυναίκες (51%), γνωρίζοντας ότι οι περιστασιακοί καταναλωτές ροζέ είναι κυρίως άνδρες (54%). Εκτός από τα ροζέ και τους αφρώδεις οίνους, η κατάταξη premium οίνων παραμένει σταθερή. Οι πωλήσεις ήσυχων οίνων τοποθετημένων άνω των 11 δολαρίων αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ το τμήμα κάτω των 11 δολαρίων μειώθηκε κατά 8,7% σε δωδεκάμηνη βάση. Όπως σημειώνει η Wine Opinions, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η συνολική ανάπτυξη δεν θα είναι πλέον δυναμική, καθώς τα κρασιά που πωλούνται κάτω των 11 δολαρίων αντιπροσωπεύουν το 76,5% των πωλήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO