Η ετερογένεια από τον έναν αμπελώνα στον άλλο είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τρύγου του 2021, που χαρακτηρίζεται από κλιματικούς κινδύνους.

Η Ευρώπη καταγράφει απότομη πτώση στην παραγωγή κρασιού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη αστάθεια των συγκομιδών τα τελευταία χρόνια, σχολιάζει η ΚΕΟΣΟΕ.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράξει 147 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ενοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 13% σε σύγκριση με το 2020. Από αυτά τα 23 εκατομμύρια hl που λείπουν από τον τρύγο του 2021, τα μισά οφείλονται στη μικρή γαλλική συγκομιδή, η οποία θα ανέλθει σε 33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-12,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή -27% σε ένα χρόνο).

«Με εκτιμώμενη παραγωγή 44,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-9%), η Ιταλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία (39 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -15%)» υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει ως βασικό γεγονός: «Η Γαλλία έχει ξεπεραστεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ιταλία από το 2016 και θα καταταχθεί στην τρίτη θέση, μετά την Ισπανία, για πρώτη φορά».

«Η Γαλλία θα μείνει χωρίς κρασιά, ειδικά λευκά»

Οι κυρίαρχοι των ευρωπαϊκών αμπελώνων, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 80% της κοινοτικής παραγωγής. Οι αμπελώνες της Γερμανίας παρήγαγαν 8,4 εκατομμύρια hl, +4%, της Πορτογαλίας 6,4 εκατομμύρια hl, + 1% και της Αυστρίας 2 εκατομμύρια hl, -4% και παρουσιάζουν σταθερές συγκομιδές, ενώ εκείνοι της Ρουμανίας αυξήθηκαν 4 εκατομμύρια hl, + 30 % και αυτή της Ελλάδας κατέρρευσε -25%.

«Συγκομιδή 2021 μεγαλύτερη από το 2017»

«Με σχετικά χαμηλό όγκο, η συγκομιδή του 2021 θα είναι 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, αλλά παραμένει ακόμα υψηλότερη από τη συγκομιδή του 2017. Η τελευταία ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών, με ευρωπαϊκή παραγωγή στα 144 εκατ. εκατόλιτρα προσθέτουν οι Βρυξέλλες. Ο παγετός της άνοιξης το 2021 είναι ιστορικός για τη Γαλλία, και σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή παραγωγή. Για σχεδόν δέκα χρόνια, η παραγωγή ποικίλλει από έτος σε έτος με πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η αστάθεια στους όγκους που παράγονται φαίνεται να είναι η άμεση συνέπεια των μεγάλων κλιματικών κινδύνων που είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμοι και όλο και πιο συχνοί», προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μόλις ανέφερε αύξηση κατά 10 μονάδες της βοήθειάς της για την ασφάλιση της συγκομιδής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO