Το Λονδίνο απείλησε σήμερα ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «να ξεκινήσει τη διαδικασία διευθέτησης των αντιδικιών που προβλέπεται στην εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μεταξύ άλλων, «να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στην αλιευτική δραστηριότητα της ΕΕ» στα χωρικά της ύδατα, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου G20.

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο, Κατρίν Κολονά, κλήθηκε σήμερα το απόγευμα να συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουέντι Μόρτον.

Εκκληση Γερμανίας για επίλυση των διαφορών

«Πυροσβεστικά» προσπάθησε να παρέμβει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να καταβάλουν προσπάθειες για να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες μετά το Brexit.

«Κατά την άποψή μας, το σημαντικό τώρα είναι οι δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων και των τελευταίων μηνών», είπε η Μαρτίνα Φιτς, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ο Βερολίνο παρακολουθεί στενά το θέμα και στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση».

Η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή, στα τέλη του 2020, προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά αλιευτικά μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε ορισμένα χωρικά ύδατα της Βρετανίας, υπό τον όρο ότι θα αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί και στο παρελθόν. Όμως η Γαλλία και η Βρετανία διαφωνούν για το είδος και το εύρος των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν. Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία ότι εκδίδει πολύ μικρό αριθμό αλιευτικών αδειών για τους Ευρωπαίους αλιείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή