“Μια σύντομη άτυπη συνάντηση” στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο θα έχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον, σε ένα διάστημα που οι δύο χώρες βρίσκονται σε”άγρια” κόντρα με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα στη θάλασσα της Μάγχης στη μετά Brexit εποχή.

“Αναμένουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Μακρόν θα έχουν μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της G20”, σημειώσε ο εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. “Θα συζητήσουν σειρά ζητημάτων”. Η Γαλλία παραμένει στενός και ισχυρός σύμμαχος της Βρετανίας, κατέληξε.

Οι δύο πλευρές ερίζουν εδώ και καιρό για τα δικαιώματα αλιείας στα στενά της Μάγχης, όμως τα τελευταία 24ωρα η κόντρα κλιμακώθηκε καθώς η Γαλλία προέβη στην κατάσχεση ενός βρετανικού ψαροκάικου, το οποίο ισχυρίστηκε πως βρισκόταν στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Το Λονδίνο κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη σε εξηγήσεις και αναμένεται να προχωρήσει σε αντίποινα, πιθανότατα μέσα στην ημέρα.

Η Γαλλία έχει απειλήσει πως θα απαγορεύσει την προσέγγιση βρετανικών σκαφών, κάτι που οι Βρετανοί θεωρούν πως είναι παράνομο. Στην κόντρα η Κομισιόν παίρνει σαφώς θέση υπέρ του Παρισιού.

Μέσα στο κλίμα αυτό δεν είναι βέβαιο τι θα καταφέρει μια συνάντηση Μακρόν-Τζόνσον, αν και ελπίζεται να καταφέρουν ώστε να εκτονωθεί κάπως η ένταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα