Πώς μπορούν οι εργοδότες να προσελκύσουν όσους δουλεύουν εξ αποστάσεως και πάλι στα γραφεία τους;
Και βέβαια οι εταιρείες μπορούν να επιμείνουν. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν τα οποία θα κάνουν τους υπαλλήλους να θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία.
Υπάρχει ένα μαγικό μέρος όπου η θερμοκρασία είναι πάντα 22 βαθμοί Κελσίου, το Wi-Fi δεν πέφτει ποτέ και υπάρχει πάντα κάποιος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις.
Εσείς και οι υπάλληλοί σας, ίσως, να θυμάστε αυτό το μέρος από τα παλιά—δηλαδή το 2019. Λέγεται «γραφείο».
Εκεί που το γραφείο ήταν κάποτε η καθημερινή μας συνήθεια, τώρα, αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση για πολλούς εργαζόμενους—και σε πολλούς από αυτούς η συνήθεια αυτή δεν λείπει καθόλου. Οι εργαζόμενοι που κάποτε σηκώνονταν από το κρεβάτι και έμπαιναν στον προαστιακό, για να πάνε στο γραφείο τους, χωρίς δεύτερες σκέψεις, τώρα σκέφτονται εις διπλούν να βγάλουν τις φόρμες τους και να εγκαταλείψουν την άνεση του υπνοδωματίου τους, για να επιστρέψουν στα γραφεία.
Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να περνά τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα δουλεύοντας εξ αποστάσεως, ενώ πολύ λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρες ωράριο. Δεκαοκτώ μήνες εξ αποστάσεως εργασίας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν αναδιαμορφώσει τους χώρους στα σπίτια τους, τα οικογενειακά τους προγράμματα και τις προτεραιότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τους φαίνεται, πλέον, καθόλου ελκυστικό να περνούν περισσότερο από τη μισή τους ημέρα στο γραφείο.
Ωστόσο, πολλοί εργοδότες επιθυμούν να επιστρέψουν οι υπάλληλοί τους στα γραφεία τους, τουλάχιστον για μερικές ημέρες την εβδομάδα.
Η αλήθεια είναι ότι οι διευθυντές θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν το καλύτερο ταλέντο τους και να καταλήξουν σε ένα δυσαρεστημένο εργατικό δυναμικό που δεν ενδιαφέρεται για την εργασία του. Είναι πολύ πιο εύκολο να τους προσελκύσετε στους χώρους εργασίας τους: κάντε τους υπαλλήλους να θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο τους, αν όχι με πλήρες ωράριο, τότε τουλάχιστον για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Οι εργοδότες είναι οι μόνοι που μπορούν να υπενθυμίσουν στο προσωπικό τι μπορεί να τους προσφέρει η επιστροφή τους στο γραφείο. Για παράδειγμα: Όλα αυτά τα μικροπροβλήματα του γραφείου στο σπίτι—ο άθλιος εκτυπωτής, το άβολο γραφείο, το ασταθές σήμα Wi-Fi— αντιμετωπίζονται ευκολότερα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν εργαζόμενοι η δουλειά των οποίων είναι να διασφαλίζουν ότι όλα λειτουργούν σωστά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Ορίστε ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες, για να υπενθυμίσουν στους υπαλλήλους τους τις παλιές, καλές συνήθειες που κάνουν τα γραφεία πιο…ελκυστικά
Αλλάξτε όσα δυσαρεστούν τους υπαλλήλους σας
Αρχικά, θα πρέπει να καταλάβετε για ποιο λόγο οι υπάλληλοί σας δυσανασχετούν να επιστρέψουν στο γραφείο τους.
Φταίει ο επικεφαλής τους; Ανησυχούν για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό;
Ενημερώστε τα μέλη της ομάδας σας τι κάνετε για να είναι ασφαλή και υγιή. Εάν επιθυμείτε να είναι όλοι στο γραφείο εμβολιασμένοι, μοιραστείτε τη σκέψη σας αυτή με τους υπαλλήλους σας. Ενημερώστε τους υπόλοιπους ότι αναδιαμορφώνετε το γραφείο, ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος, και δώστε τους περισσότερες πληροφορίες σχετικά τον αερισμό του χώρου, τις διαδικασίες υγιεινής και οποιαδήποτε άλλα μέτρα έχετε πάρει.
Αφού αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες που έχουν οι υπάλληλοι για την ασφάλειά τους, θα πρέπει να στραφείτε στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων προβληματισμών τους. Μήπως οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τον χρόνο ή το κόστος της μετακίνησής τους; Εφαρμόστε ευέλικτα ωράρια ή διαθέστε ένα χρηματικό ποσό για τις μετακινήσεις τους. Φοβούνται την επιστροφή στα κοστούμια και τις γραβάτες; Ανανεώστε τον ενδυματολογικό κώδικα της εταιρείας. Ανησυχούν για το «ποιος θα κρατάει τα παιδιά»; Ανοίξτε έναν παιδικό σταθμό στους χώρους της εταιρείας ή δώστε στους γονείς τη δυνατότητα να δουλεύουν σπαστό ωράριο, ώστε να μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και, μετά, να συνεχίζουν τη δουλειά τους από το σπίτι.
Ομολογουμένως, ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να σας κοστίσουν και δεν μπορεί κάθε εταιρεία να αντέξει οικονομικά να παρέχει αυτές τις δαπανηρές ανέσεις στους εργαζομένους της. Σας προειδοποιούμε, ωστόσο, ότι αυτού του είδους τα οφέλη μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να μεταπείσουν τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στα γραφείο τους, εγκαταλείποντας τις ανέσεις του σπιτιού τους.
Κάντε τους να είναι χαρούμενοι που βλέπουν τους συνάδελφούς τους
Το να αλλάξετε όλα αυτά που δυσαρεστούν τους υπαλλήλους δεν είναι αρκετό. Εάν θέλετε οι υπάλληλοί σας να είναι ενθουσιασμένοι που επιστρέφουν στο γραφείο τους, πρέπει να τους δώσετε ορισμένους λόγους να ανυπομονούν για τη μεγάλη αυτή επιστροφή.
Πρώτο και σημαντικότερο: Υπενθυμίστε τους τα οφέλη του να περνούν χρόνο στον χώρο εργασίας τους, οφέλη που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τη συλλογικότητα. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται αναδιοργάνωση των καθηκόντων τους, ώστε να μην ασχολούνται μόνο με project που μπορεί να κάνει και ο καθένας μόνος του (όπως η συγγραφή ή η ανάλυση δεδομένων) και να στραφούν σε νέα καθήκοντα, τα οποία εκτελούνται καλύτερα μέσω της συνεργασίας (όπως το brainstorming ή ο στρατηγικός σχεδιασμός).
Δώστε προτεραιότητα σε project που απαιτούν συνεργασία. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να συνεχίσετε ένα project που είχατε αφήσει στην άκρη και απαιτεί πολλή δημιουργικότητα και σκέψη και είναι πιθανό να αποβεί διασκεδαστικό και ελκυστικό για την ομάδα σας.
Θυμηθείτε, επίσης, ότι ως διευθυντής, είστε εξίσου σημαντικός με τη διασκεδαστική, δημιουργική εργασία. Οργανώστε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται για τους υπαλλήλους σας. Ο χρόνος με τον εργοδότη σας αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την επιστροφή στο γραφείο, ειδικά για όσους υπαλλήλους προσλήφθηκαν, όταν το γραφείο ήταν κλειστό και δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να δεθούν μαζί σας και την υπόλοιπη ομάδα.
Η χαρά του προσωπικού χρόνου δεν έχει να κάνει μόνο με τα meeting ή τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εργοδότες: Οι υπάλληλοί σας ίσως να αλλάξουν γνώμη και να θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία απλώς και μόνο από τη χαρά του ότι θα ξαναδούν τους συναδέλφους τους. Θέλετε τα μέλη της ομάδας σας να θυμηθούν την ευχαρίστηση του να ξεκινούν τη μέρα τους με μια απλή συνομιλία στο διάλειμμα, τη συντροφικότητα ενός γεύματος και την ηρεμία του να λύσουν ένα πρόβλημα που, εξ αποστάσεως, θα απαιτούσε τρία email και μία βιντεοκλήση, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να συναντήσουν τον κατάλληλο άνθρωπο καθώς πήγαιναν στην τουαλέτα.
Δημιουργήστε χώρους που ενθαρρύνουν τη συζήτηση, τη συγκέντρωση και τη συλλογικότητα: Όχι μόνο κλειστές αίθουσες συσκέψεων για 20 άτομα, αλλά και μικρές αίθουσες συσκέψεων για δύο έως έξι άτομα, χώρους για συνομιλίες όπου θα υπάρχουν μερικές άνετες καρέκλες ή καναπέδες, τραπέζια καφέ με δύο ή τρεις καρέκλες και μεγάλα κοινόχρηστα τραπέζια, όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να κάτσουν και να συνομιλήσουν, εάν χρειάζεται να ελέγξουν τα email τους ή ακόμη και για να βγάλουν λίγη δουλειά μεταξύ των meeting τους. (Σε τελική ανάλυση, δεν έχει νόημα να απομονώνουμε τους ανθρώπους σε μοναχικούς θαλάμους μόλις έρθουν στο γραφείο: Εάν επιθυμείτε να εργάζεστε με ηρεμία και συγκέντρωση, είναι λογικό να προτιμάτε την εξ αποστάσεως εργασία.)
Για να υπενθυμίσετε στους πολίτες την κοινωνικοποίηση, μετά από όλους αυτούς τους μήνες απομόνωσης, οργανώστε πολλά γεύματα και εκδηλώσεις μετά τη δουλειά. Αυτά θα πρέπει να είναι πραγματικά διασκεδαστικά και ελκυστικά, ώστε να μεταπείσουν την πλειοψηφία των πολιτών να επιθυμήσουν την επιστροφή στο γραφείο.
Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή τη δυναμική διευκολύνοντας στο να συνεχιστεί το πάρτι μετά από ώρες. Εφοδιάστε την κουζίνα του γραφείου με σνακ, φέρτε έτοιμα γεύματα και επενδύστε στην ψυχαγωγία, ώστε τα μέλη της ομάδας σας να νιώθουν άνετα να βγουν έξω για ένα δείπνο ή για ποτό στο τέλος μίας εργάσιμης ημέρας ή να παραμείνουν στη δουλειά για γεύμα, ώστε να γνωρίσουν τους συνεργάτες τους ή και να τους δουν μετά από καιρό. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν τα μέλη της ομάδας σας για κοινωνικές συναναστροφές, τόσο περισσότερο θα επανεπενδύουν στις φιλίες τους στο χώρο εργασίας τους και τόσο περισσότερο θα θέλουν να έρθουν στο γραφείο.
Θυμίστε τους ότι το σπίτι δεν είναι τόσο υπέροχο
Ακριβώς όπως υπάρχουν δυσκολίες στο γραφείο που μπορεί να κάνουν τους υπαλλήλους σας να δυσανασχετούν για την επιστροφή τους, έτσι υπάρχουν δυσκολίες και στο σπίτι, οι οποίες επιλύονται με την επιστροφή στο γραφείο.
Έτσι, εάν εργάζεστε σε αυτού του τύπου χώρο εργασίας που αποθαρρύνει τους υπαλλήλους να φωτοτυπήσουν την εργασία του παιδιού τους στο φωτοτυπικό ή που δεν τους επιτρέπει να παίρνουν στυλό από το ντουλάπι, είναι καιρός να υιοθετήσετε μία πιο γενναιόδωρη στρατηγική. Δελεάστε την ομάδα σας να επιστρέψει στο γραφείο με άφθονες ανέσεις χαμηλού κόστους: Γεμίστε την κουζίνα σας με σνακ καλής ποιότητας. Πληρώστε τρίφυλλο χαρτί υγείας, παρέχετε δωρεάν ταμπόν και να έχετε μία πολυτελή κρέμα χεριών στο μπάνιο. Στο υψηλότερο επίπεδο, μπορείτε να παρέχετε γιγαντιαίες οθόνες υψηλής ανάλυσης για οποιονδήποτε βρίσκεται στο γραφείο περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.
Ακόμη και ορισμένα από τα «πλεονεκτήματα» της εργασίας από το σπίτι έχουν ένα μειονέκτημα – το οποίο μπορούν και οι υπάλληλοί σας να συνειδητοποιήσουν, μόλις τους δώσετε να καταλάβουν την εναλλακτική που μπορούν να βιώσουν επιστρέφοντας στο γραφείο. Ναι, είναι υπέροχο να περνάς όλο αυτό το χρόνο με την οικογένειά σου—αλλά στο γραφείο δεν υπάρχουν νήπια που να διακόπτουν τις τηλεφωνικές σου κλήσεις!
Τέλος, να θυμάστε ότι οι υπάλληλοί σας μπορεί να χαρούν να επιστρέψουν στην εξισορρόπηση εργασίας και σπιτιού. Αυτό που ξεκίνησε ως ευπρόσδεκτη ευελιξία έχει πλέον μετατραπεί σε υπερβολική εργασία ή και εξάντληση. Η ικανότητα να υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και σπιτιού είναι κάτι που πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι τους λείπει – και είναι ακριβώς αυτό που μπορείτε να τους προσφέρετε, εάν υιοθετήσετε μία πολιτική όπως «δεν λαμβάνουμε email εκτός ωραρίου εργασίας τις ημέρες που πηγαίνουμε στο γραφείο».
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Μελέτη ΙCAP CRIF: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ανέλιξη
Σε πέντε μόνο οικονομίες το ποσοστό των γυναικών που ίδρυσαν ή «έτρεξαν» μια νέα επιχείρηση ήταν ίδιο ή υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης