Πρωτοβουλία για την προσαρμογή της γεωργίας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τη δρομολόγηση επιπλέον κονδυλίων για το σκοπό αυτό και τη μείωση των ρύπων από τον ευρύτερο αγροτικό τομέα ανακοίνωσαν Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται στη σύνοδο COP26, στη Γλασκόβη.

Στις ΗΠΑ, ο αγροτικός τομέας δυσκολεύεται ήδη να διαχειριστεί τις συνέπειες που πυροδοτεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντιστοίχως, τα ΗΑΕ που έχουν προσφερθεί από τώρα να φιλοξενήσουν τις συνομιλίες για το κλίμα το 2023 έχουν χρησιμοποιήσει μέρος της ρευστότητας που έχουν αποκτήσει από τα πετρελαϊκά έσοδα για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη της γεωργίας και της απόδοσης της στο μη φιλικό περιβάλλον της ερήμου.

Οι δύο χώρες δημιούργησαν από κοινού την πρωτοβουλία του Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM for Climate), δεδομένου των ολοένα πιο δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σημειωτέον δε, πως ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι επίσης ο ίδιος υπεύθυνος για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Η κλιματική κρίση απειλεί να διαταράξει τα διατροφικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, να ενισχύσει την διατροφική ανασφάλεια και τις αρνητικές επιπτώσεις για τη ζωή των αγροτών» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, κάνοντας έκκληση για διεθνείς επενδύσεις στον τομέα.

Η ΑΙΜ έχει ήδη διασφαλίσει στήριξη από πάνω από 30 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, καθώς και 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σε πρώτη φάση δε, τα κονδύλια που έχει προσελκύσει ανέρχονται σε 4 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green