Στην πράσινη πρωτοπορία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στοχεύει η Ευρώπη και για το σκοπό αυτό θα δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1 δις. δολαρίων από κρατικά, αλλά και ιδιωτικά κονδύλια. Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη.

Το πρόγραμμα υπό την ονομασία «EU Catalyst» θα δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Microsoft του Μπιλ Γκέιτς και θα εστιάσει στη χρηματοδότηση και εμπορική ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών. Μέρος των χρημάτων θα προέλθει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τη συμμαχία των τριών και τα υπόλοιπα από ιδιωτικές επενδύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πράσινο υδρογόνο, καθώς η Ε.Ε. έχει ήδη ορίσει την ενίσχυση της χρήσης πράσινου υδρογόνου ως στρατηγικής σημασίας για την προσπάθεια που καταβάλει η περιοχή για να φτάσει σε μηδενικό ισοζύγιο ρύπων μέχρι το 2050.

Θυμίζουμε πως οι Βρυξέλλες δημιούργησαν πέρυσι την «συμμαχία υδρογόνου» σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή βιομηχανία προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή πράσινου (αλλά αρκετά ακριβού) υδρογόνου και να επιταχύνουν έτσι τη στροφή προς πράσινη παραγωγή ενέργειας.

Το πρόγραμμα… Καταλύτης θα αρχίσει να επιλέγει project προς χρηματοδότηση από την επόμενη χρονιά. Στα project θα συμπεριληφθούν και προγράμματα για την ανάπτυξη και παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, τα οποία όχι μόνο είναι πολύ πιο ακριβά από τα τωρινά ρυπογόνα καύσιμα, αλλά δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες των εμπορικών πτήσεων. Στη λίστα θα ενταχθούν επίσης τεχνολογίες και τεχνικές για την συλλογή και αποθήκευση ρύπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green